Gyurcsány Ferenc és a romaintegráció

2008. január 10., csütörtök, Világfigyelő
A romák integrációja melletti mély elkötelezettségét hangsúlyozta a kormányfő a témában rendezett konferencián tegnap a Budapesten.

,,Nem hiszek abban, hogy lehet két Magyarország. Nem hiszek abban, hogy lehet beszélni tisztességesen nemzetről és köztársaságról, amikor alapvetően elkülönülnek a polgárok (...) identitásuk alapján" ― mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ugyanakkor osztja azoknak a véleményét, akik szerint az integráció több mint roma és nem roma gyerekek egy osztályban tanítása. Ehhez támogató pedagógiai módszerek, jelentős szakmai segítség szükséges. Az integráció nem egymás mellett élés, hanem az együttélés megtanulása ― hangsúlyozta. A miniszterelnök azt mondta, hogy olyan országot szeretne, ahol romának lenni nem egyenlő a mellőzöttséggel és szegénységgel.

Gyurcsány Ferenc szerint ma Magyarországon romának lenni többszörös életnehézséget jelent. A romaság és szegénység ma szorosabban karol egymásba, mint az országban általában. ,,A napnál is világosabb, hogy összetartozunk, egy a hazánk" ― fogalmazott a kormányfő, aki szerint nem elég azonos jogokról és lehetőségekről beszélni, ezeket meg is kell teremteni.

Az elmúlt időszak intézkedéseit áttekintve felidézte, hogy a közoktatási törvényben megjelent az elkülönítés tilalma, s a 2007 szeptemberében indult tanévtől új szabályokat alakítottak ki a közoktatásban a körzethatárokra vonatkozóan.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa szerint nem azt kell bizonygatni, hogy szükséges az integráció, hanem azt kell elmagyarázni, hogy miért van rá szükség. Álláspontja szerint az integráció a társadalomról szól. A magyar társadalom ugyanis kezd elöregedni, csökken a népességszám, s egyre nagyobb arányban van jelen az a populáció, amely alacsony iskolai végzettsége miatt nem tud a munkaerőpiacra belépni ― mondta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2008-01-10: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Autópálya-metszéspontok
Véglegesítették a magyarországi és romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hálózatának csatlakozási metszéspontjait az útépítő szakemberek tegnap Nagyvá­radon. Az egyezségről pár héten belül tárcaközi megállapodás is születik. A román fél úgy tervezi, hogy az észak-erdélyi autópálya határig nyúló szakaszának építését 2010 februárjáig fejezi be. Eddig elvileg Magyarországnak is el kell érnie a határt, ami szükségessé teszi Berettyóújfalu és a határ közötti, körülbelül 30 kilométeres szakasz megépítését.
2008-01-10: Világfigyelő - x:

Turulriogatás Szlovákiában

A magyarellenességéről ismert szlovák politikus, Ján Slota monumentális kettős kereszteket akar telepíteni a szlovák―magyar határ nyomvonalán, hogy elriassza ,,a magyarok Szlovákia fölött köröző hülye turulmadarait".