Turulriogatás Szlovákiában

2008. január 10., csütörtök, Világfigyelő

A magyarellenességéről ismert szlovák politikus, Ján Slota monumentális kettős kereszteket akar telepíteni a szlovák―magyar határ nyomvonalán, hogy elriassza ,,a magyarok Szlovákia fölött köröző hülye turulmadarait".

A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke Szlovákia keleti csücskében, a magyarországi Széphalomtól kőhajításnyira fekvő Csörgőn (Cerhov) kedden már fel is avatta és felszenteltette a szlovák állami jelképként használt, az állam címerében és zászlajában is szereplő kettős kereszt monumentális mását. A korábbi, fából készült, de időközben elkorhadt kereszt helyére ősszel egy tízméteres vasbeton keresztet állítottak, s most ünnepélyes keretek között, az ország 15 évvel ezelőtti önállósulását jelölő emléktáblát is elhelyeztek rajta.

A nemzeti párt vezetői az ünnepségen jelezték: a Szlovákia integritását kifejezni hivatott jelképeket országszerte, így az államhatár mentén is telepíteni fogják, a következő valószínűleg Révkomá­romban fog állni. Elkerülendő, hogy Révkomárom önkormányzatának építési hatósága megakadályozza a kettős kereszt felállítását, az SNS kezdeményezni fogja, hogy az ilyen építmények engedélyeztetése a jövőben az önkormányzatoktól az építési szaktárca hatáskörébe kerüljön át. Korábban a révkomáromi önkormányzat hosszú évekig megakadályozta a szláv írásbeliséget megteremtő hittérítők, Cirill és Metód szobrának felállítását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2008-01-10: Világfigyelő - x:

Gyurcsány Ferenc és a romaintegráció

A romák integrációja melletti mély elkötelezettségét hangsúlyozta a kormányfő a témában rendezett konferencián tegnap a Budapesten.
2008-01-10: Világfigyelő - x:

Bush esélyt lát a közel-keleti megbékélésre

Az izraeli és a palesztin vezetőkben egyaránt megvan a hajlandóság arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak a béke érdekében ― vélekedett tegnap George Bush amerikai elnök Ehud Olmert izraeli kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén. Kijelentette: izraeli és ciszjordániai látogatásának éppen az a fő célja, hogy ösztökélje a feleket e döntések mielőbbi meghozatalára.