Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Expó 2007Készülődésben

2007. június 19., kedd, Gazdakör

Talán még egy évben sem volt ekkora érdeklődés a szarvasmarha-kiállításon való részvételre. A kihirdetés után már több mint ötven állattal neveztek be a gazdák a megye minden szegletéből. A szervezők, a szaktanácsadók és a megyei egyesület vezetősége minden benevezett állatot egyenként ellenőriz, az eddigieket megfelelőnek találták a részvételre.

A szervezők úgy döntöttek, még néhány napig fogadnak jelentkezőket, hogy mindenki belekerülhessen a szerkesztés alatt álló kiállítási katalógusba. Úgy tűnik, hogy a szükséges 9000 lejt is sikerül összegyűjteni az állatszerető támogatók (cégek és magánszemélyek) adakozó jóvoltából. Idén a megyei tanács is nagyobb összeggel, 2000 lejjel járul hozzá a rendezvényhez, hiszen társszervező. A támogatók is megértőbbnek bizonyultak, a szervezőket egyikük sem utasította eddig vissza.

A megyei szintű rendezvény kétnapos lesz, június 29-én szakmai délutánt szerveznek a cófalvi konferencia-központban. Neves előadókat hívtak meg, akik fő témaként a húshasznú szarvasmarhatartást mint életképes alternatívát mutatják be. De előadások lesznek a korszerű fejőgépekről, a legelőfeljavításról, valamint a falusi turizmus jelenéről és jövőjéről Kovászna megyében. Ugyanakkor a rendezvényen két francia, húsmarhafajtákkal foglalkozó cég is jelezte részvételét. A szarvasmarha-kiállítás június 30-án, szombaton 11 órától kezdődik a Kovászna és Csomakőrös közötti lőtéren. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett megyei kiállítás helyszínéül azért választották újra Kovásznát, mert a helyi polgármester szívügyének érzi a rendezvényt, és mindenben segítséget ígért.

A benevezett állatokat négy csoportban bírálják el: 6 és 18 hónap közötti növendékek, vemhes üszők, egyszer és többször ellett tehenek. A kiállításon jelen lesz a tavalyi seregszemle sztárja is, az Expó 2006-nak keresztelt borjacska, amely a tavalyi rendezvény ideje alatt látta meg a napvilágot. A seregszemlét szórakoztató programok, lovasbemutató, kirakodóvásár, térzene, mazsorett-előadás egészíti ki, a lacikonyhák és kürtőskalácssütők az ellátásról gondoskodnak. Újdonságnak számít, hogy a különböző húsfajtákkal való keresztezésből származó egyedeket, valamint juhfajtákat is kiállítanak. A megyei egyesület tombolát is szervez, amelynek fődíja a temesvári Banat Nova által adományozott fejőgép és egy pirostarka bikaborjú, ezenkívül tejterméket, húskészítményt és házikenyeret tartalmazó csomagokat is lehet nyerni.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 859
szavazógép
2007-06-19: Riport - Sylvester Lajos:

Hal az üstben

A halászléfőző Madaras-csapat
A komollói falunapi halászléfőzésen két ― valószínű csak számomra új ― dolgot tanultam meg, azt, hogy az ízeket hordozó fűszerkeveréket csak az utolsó fázisban, az alaplé elkészítése után, külön edényben (szabadtéri tűzön bográcsban) készítjük el, ebbe szórjuk a porpaprikát, gondosan vigyázunk arra, hogy ne főzzük túl, mert megkeserítheti a főztünket elbírálók szája ízét.
2007-06-19: Gazdakör - Incze Péter:

Szénák (Idényben)

A széna a kérődzők takarmányozásában két feladatot lát el. Egyrészt fontos tápanyagforrás az állatok számára, másrészt segít megteremteni a bendőben a mikrobák zavartalan tevékenységéhez szükséges feltételeket.