Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Expó 2007Készülődésben

2007. június 19., kedd, Gazdakör

Talán még egy évben sem volt ekkora érdeklődés a szarvasmarha-kiállításon való részvételre. A kihirdetés után már több mint ötven állattal neveztek be a gazdák a megye minden szegletéből. A szervezők, a szaktanácsadók és a megyei egyesület vezetősége minden benevezett állatot egyenként ellenőriz, az eddigieket megfelelőnek találták a részvételre.

A szervezők úgy döntöttek, még néhány napig fogadnak jelentkezőket, hogy mindenki belekerülhessen a szerkesztés alatt álló kiállítási katalógusba. Úgy tűnik, hogy a szükséges 9000 lejt is sikerül összegyűjteni az állatszerető támogatók (cégek és magánszemélyek) adakozó jóvoltából. Idén a megyei tanács is nagyobb összeggel, 2000 lejjel járul hozzá a rendezvényhez, hiszen társszervező. A támogatók is megértőbbnek bizonyultak, a szervezőket egyikük sem utasította eddig vissza.

A megyei szintű rendezvény kétnapos lesz, június 29-én szakmai délutánt szerveznek a cófalvi konferencia-központban. Neves előadókat hívtak meg, akik fő témaként a húshasznú szarvasmarhatartást mint életképes alternatívát mutatják be. De előadások lesznek a korszerű fejőgépekről, a legelőfeljavításról, valamint a falusi turizmus jelenéről és jövőjéről Kovászna megyében. Ugyanakkor a rendezvényen két francia, húsmarhafajtákkal foglalkozó cég is jelezte részvételét. A szarvasmarha-kiállítás június 30-án, szombaton 11 órától kezdődik a Kovászna és Csomakőrös közötti lőtéren. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett megyei kiállítás helyszínéül azért választották újra Kovásznát, mert a helyi polgármester szívügyének érzi a rendezvényt, és mindenben segítséget ígért.

A benevezett állatokat négy csoportban bírálják el: 6 és 18 hónap közötti növendékek, vemhes üszők, egyszer és többször ellett tehenek. A kiállításon jelen lesz a tavalyi seregszemle sztárja is, az Expó 2006-nak keresztelt borjacska, amely a tavalyi rendezvény ideje alatt látta meg a napvilágot. A seregszemlét szórakoztató programok, lovasbemutató, kirakodóvásár, térzene, mazsorett-előadás egészíti ki, a lacikonyhák és kürtőskalácssütők az ellátásról gondoskodnak. Újdonságnak számít, hogy a különböző húsfajtákkal való keresztezésből származó egyedeket, valamint juhfajtákat is kiállítanak. A megyei egyesület tombolát is szervez, amelynek fődíja a temesvári Banat Nova által adományozott fejőgép és egy pirostarka bikaborjú, ezenkívül tejterméket, húskészítményt és házikenyeret tartalmazó csomagokat is lehet nyerni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2007-06-19: Riport - Sylvester Lajos:

Hal az üstben

A halászléfőző Madaras-csapat
A komollói falunapi halászléfőzésen két ― valószínű csak számomra új ― dolgot tanultam meg, azt, hogy az ízeket hordozó fűszerkeveréket csak az utolsó fázisban, az alaplé elkészítése után, külön edényben (szabadtéri tűzön bográcsban) készítjük el, ebbe szórjuk a porpaprikát, gondosan vigyázunk arra, hogy ne főzzük túl, mert megkeserítheti a főztünket elbírálók szája ízét.
2007-06-19: Gazdakör - Incze Péter:

Szénák (Idényben)

A széna a kérődzők takarmányozásában két feladatot lát el. Egyrészt fontos tápanyagforrás az állatok számára, másrészt segít megteremteni a bendőben a mikrobák zavartalan tevékenységéhez szükséges feltételeket.