Hírsaláta

2013. június 5., szerda, Belföld

REKVIEM EGY TEMPLOMÉRT. 1963-ban három nap alatt rombolták le Brassó akkor egyetlen református templomát, az Aro-szálloda  melletti gyönyörű épületet. Vasárnap Brassóban a református gyülekezet ünnepi istentiszteleten emlékezett a tragikus eseményre.

A templom a város egyik ékessége volt, Alpár Ignác műépítész tervei alapján két év alatt készült el, és  1892. augusztus 24-én avatta fel Szász Domokos püspök. A pazar épületnek két világháború és Trianon nem ártott, a kommunisták ellenben három nap alatt lerombolták, és eltüntették a gyönyörű templomot és iskoláját. Albu Dezső és Szabó Károly lelkipásztor, valamint Csia Pál nyugalmazott lelkész minden szóbeli és írásbeli próbálkozása hiábavalónak bizonyult. A gyülekezetnek – távol a központtól –  egy lerobbant tornatermet adott cserében a város.
MEGMENEKÜL A MICCS. Daniel Constantin szerint három hónapon belül levédik a román nemzeti ételt az Európai Unióban. Így az őrölt húsból készült népszerű eledelre már nem érvényesek az EU-s rendelkezések, amelyek június elsejétől betiltották bizonyos adalékanyagok felhasználását a húsfeldolgozásban. A miniszter szerint a Román Húsipari Szövetség nagyon hamar és hatékonyan lépett fel a „miccszárlat” veszélyének elhárítására. Hozzátette: még várják az Európai Bizottság végleges döntését, aminek alapján elindíthatják a miccs levédését. (RTV)
SORRA KERÜLT FINNORSZÁG. Mintha láthatatlan terv szerint lepnék el a romániai rablóbandák Európa egy-egy országát. Most épp Finnországon a sor, ahol automata benzinkutakat raboltak ki. A finn rendőrség sikeres akciója eredményeként több személyt elfogtak. Letar­tóztatták Helsinkiben is azoknak a lakástolvajoknak egy részét, akik ékszereket, otthon tartott értékeket raboltak. A finn statisztikák szerint a helyi börtönökben fogva tartott romániai bűnözők száma már meghaladja az eddig e téren vezető oroszok számát. (Ziare.com)
OTT LEHET A SAJTÓ. Hetekig tiltakozott a bukaresti román sajtó, hogy az alkotmánymódosítást a média teljes kizárásával akarják összehozni. Végül is Crin Antonescu bejelentette, a sajtó képviselői folyamatosan jelen lehetnek az alkotmánymódosítással foglalkozó parlamenti bizottság munkaülésein, „könnyen érthető okokból”, ellenben a kamerák csak az ülések elején lehetnek a teremben. Antonescu  elismerte, hogy a  bizottság  szavazata változtatta meg az eredeti döntést. (Jurnalul naţional)
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2013-06-05: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Decentralizációs törvénytervezet
Önkormányzati hatáskörbe utalná a jelenleg minisztériumi alárendeltségbe tartozó közszolgáltatásokat az RMDSZ; az erről szóló törvénytervezetet a szövetség tegnap terjesztette be a képviselőházhoz. A tervezet szerint 18 szervezet, illetve intézmény – köztük a tanfelügyelőség, munkaügyi hivatal, mezőgazdasági igazgatóság és telekkönyvi hivatal – irányítása kerülne a települési vagy megyei önkormányzatokhoz.
2013-06-05: Közélet - Fekete Réka:

Együtt betegeinkkel

Ezelőtt huszonöt esztendővel ismeretlen volt mifelénk az otthoni betegápoló szolgálat, mára civil szervezetek tucatjai működtetnek gondozói hálózatokat, és nincs messze az idő, amikor a leépült, de mozgásképes idős beteggel karonfogva megy el a hozzátartozó egy olyan közösségi foglalkozásra, szórakoztatóklubba, ahol mindketten jól érezhetik magukat.