Egyéves a Berde Mózsa körNehéz sorsú gyermekek új családja

2013. június 5., szerda, Közélet

Elérte célját a Sepsiszentgyörgyön egy éve működő Berde Mózsa Kör, a Turulmadár Ifjúsági Iroda kezdeményezése nyomán heti rendszerességgel közel húszfős, de akár nagyobb, nehéz sorsú gyermeksereg vesz részt a változatos foglalkozásokon – fogalmazták meg kiértékelőjükön az ötletgazdák.
 

Árvák, félárvák, csonka családból származók vagy elhagyott gyermekek kapcsolódtak be az oktató-nevelő jellegű tevékenységekbe, a  játékos megközelítés pedig eredményes módszernek bizonyult, a kezdeti félelmek, korlátok fokozatosan oldódtak, így ma már sok gyerek második családjaként tartja számon a pénteki találkozók résztvevőit és az oktatókat, bensőséges hangulat alakult ki, sokan úgy tartják, haza jönnek – sorolta Furus Levente. A fokozott érdeklődés miatt a Lábas Házban  található iroda hovatovább kicsinek bizonyul, nagy szükség volna tágasabb helyiségre, irodára, valamint saját konyhára is, ahol a gyermekek közösen tanulhatnának főzni – fejtette ki a Turul-iroda elnöke –, a szükséges erőforrások hiányában ugyanis nem növelhető a célcsoport létszáma.
A kör tevékenységei folytatódnak, hisz a gyermekek igénylik, s továbbra is cél, hogy olyan gyakorlatias információkat adjanak át, sajátítsanak el, melyeknek hasznát veszik a mindennapi életben. Ennek kapcsán hangzott el: egy közeli faluban kisebb földterületet is birtokba vennének, hogy a gyermekek kertészkedhessenek is.
Ádám Károly – aki két másik oktatóval önkéntesként vezeti a foglalkozásokat – úgy vélekedett, szükség volt olyan kör­re, ahol nem a jó iskolai eredményekért hajtanak a diákok, hanem mindenki szabadon, a saját tempójában tud dolgozni, és nem kell az osztályzástól tartaniuk. A kis csoport tagjai érezhetően fejlődnek – fűzte hozzá –, így azért is fontosnak tartja a te­vékenységek folytatását, mert a gyermekek oktatóikhoz, egymáshoz is ragaszkodnak, egyfajta barátság alakult ki köz­tük. Megnyílnak, és gondjaikról, problémáikról is tudnak beszélni, oktatóik pedig úgy alakítják a családias környezetben zajló, készségfejlesztő tevékenységeket, hogy azokra egyúttal megoldást is keressenek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2013-06-05: Közélet - Fekete Réka:

Együtt betegeinkkel

Ezelőtt huszonöt esztendővel ismeretlen volt mifelénk az otthoni betegápoló szolgálat, mára civil szervezetek tucatjai működtetnek gondozói hálózatokat, és nincs messze az idő, amikor a leépült, de mozgásképes idős beteggel karonfogva megy el a hozzátartozó egy olyan közösségi foglalkozásra, szórakoztatóklubba, ahol mindketten jól érezhetik magukat.
2013-06-05: Közélet - Fekete Réka:

Bölcsőde a nadrággyárban

Közös tulajdonban levő sepsiszentgyörgyi és esztelneki nadrággyár jelezte a megyei tanfelügyelőségen, hogy alkalmazottjai gyermekeinek bölcsődét szeretne indítani – tudta meg a Háromszék Keresztély Irma főtanfelügyelőtől, aki a napokban arról tájékoztatott, hogy az 1–3 év közötti kicsinyek nevelésére szakosodott oktatási egységek engedélyeztetése ezentúl az oktatási minisztérium alárendeltségében működő országos minőségbiztosítási ügynökség hatáskörébe tartozik.