Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2007. június 19., kedd, Gazdakör

Jégeső-elhárítás

A dél-dunántúli jégeső-elhárítási rendszert a Nefela Egyesülés májustól szeptember végéig üzemelteti. A korszerű berendezésekkel, lokátorokkal figyelik a zivatarfelhők kialakulását. Ha a műszerek veszélyt jeleznek, a földekre tavasszal kitelepített 141, úgynevezett talajgenerátor segítségével ezüstjodid-szemcséket juttatnak a felhőkbe a nagyobb jégdarabok kialakulásának megakadályozása érdekében.

Az anyag a vízpárát apró jégkristályokká alakítja, így a jégszemcsék kisebbek lesznek, vagy még földet érés előtt elolvadnak, és nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban. Az ezüstjodid-technológia a régi szovjet rakétás jégeső-elhárítást váltotta fel. Fennállása óta idén működik a legnagyobb kapacitással a dél-dunántúli jégeső-elhárítás: a berendezések az elmúlt másfél hónapban annyi ideig üzemeltek, mint máskor egy egész szezonban.

Aratófesztivál Ópályiban

Az egykori kézi gabonabetakarítás hagyományait eleveníti fel az a nemzetközi aratófesztivál, amelyet június 23―24-én rendez meg Ópályiban a helyi önkormányzat ― közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. A látványos rendezvényen ezúttal öt ország aratócsapatai vesznek részt, a magyarok mellett lengyel, román, szlovák és ukrán aratók mutatják be a kaszás rendvágás, a marokszedés, a kévekötés, illetve a keresztrakás munkafázisait ― közölte Erdélyi Miklós. A kétnapos ópályi, XIII. Nemzetközi Aratófesztiválon gazdag szórakozási program is várja az érdeklődőket. Június 23-án a hagyományos szatmári népi ételekből kóstolóval egybekötött főzőversenyt rendeznek, az ételkészítés közben iparművészek és népi mesterségek művelői ― üvegművesek, fazekasok, fafaragók, szalmafonók, csipkeverők, tűzikovácsok, csuhéfonók, szíjgyártók, kosárfonók, hímzők, gyöngyfűzők és vászonszövők ― mutatják be tevékenységüket. Rendeznek kakasszépségversenyt, motorosfelvonulást és falusi virtusvetélkedőt, amely többek között szalmabálarakásból, szekérkerékcseréből, fogatok versenyéből, kocsi- és talicskatolásból áll.

Kecsketejjel az allergia ellen

A legújabb kutatások szerint a parlagfüves területen legeltetett kecske tejében az allergiát kiváltó pollenek hatása elleni védőanyag is elraktározódik. Ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagai hatására ellenanyag képződik a kecske vérében, s ez a tejében is megjelenik. Amikor tehát kecsketejet fogyasztunk, egyúttal a parlagfű pollenének egészségkárosító hatása ellen is védekezünk. Az önmagában is kiváló étrendi hatású kecsketej egyébként különböző betegségek gyógyítására is alkalmas, ugyanígy az anyatej pótlására, valamint kiváló szépségápoló szereknek szolgáltat alapanyagot. A tehéntejre allergiás csecsemőknek kecsketejből készítenek tápszereket. A tehéntej zsírja például sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva juttatja a tejzsírba, így a kecsketej A-vitamin-tartalma akár négyszerese is lehet a tehéntejének. Mivel a kecsketejben több szérumfehérje van, mint a tehéntejben, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat és vírusölő anyagokat is. Gazdag orotsavban, aminek a rákos megbetegedések elleni védekezésben van jelentősége.

Repülőtéri nyúlfogás

Hatvanegy nyulat fogott kétszáz önkéntes Milánó második legnagyobb repülőterén hálóval az immár szokássá vált szezonális nyúltalanítási programsorozat keretében. Az emberek hada sípokkal és vadul hadonászva ugrasztotta ki a légi közlekedést zavaró tapsifüleseket üregeikből, majd pedig az előre kihelyezett hálókba terelte az állatokat. Általában éjszaka folyik ilyen nyúlhajtás, ám idén olyan nagy volt a szaporulat, hogy a Linate repülőtér nappali akciót határozott el. A befogott nyulakat faketrecekben egy közeli vadrezervátumba vitték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1090
szavazógép
2007-06-19: Gazdakör - Incze Péter:

Szénák (Idényben)

A széna a kérődzők takarmányozásában két feladatot lát el. Egyrészt fontos tápanyagforrás az állatok számára, másrészt segít megteremteni a bendőben a mikrobák zavartalan tevékenységéhez szükséges feltételeket.
2007-06-19: Világfigyelő - x:

Elmaradt a francia jobboldal elsöprő győzelme

A francia nemzetgyűlési választások második fordulójának nagy meglepetése, hogy az abszolút többség megtartása ellenére a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) az eddigieknél harminc képviselővel kevesebb tagú frakciót alakíthat a francia nemzetgyűlésben, és a szocialistáknak nem csak sikerült ellenállniuk a ,,kék hullámmal" szemben, hanem növelték is képviselőik számát.