Magyar dobvirtuóz Háromszéken

2013. június 15., szombat, Magazin

Nemzetközi, elismert zenészhármas varázsolt régen tapasztalt, hangulatos estét szerdán a sepsiszentgyörgyi Di Stefano bárban, ahol a világ egyik legkiemelkedőbb dzsesszzongoristája, New York egyik legkeresettebb nagybőgőse, illetve egy ifjú, magyar dobvirtuóz kápráztatta el a műfaj iránt érdeklődő közönséget. New York és Budapest után Sepsiszentgyörgyön adott nagy sikerű koncertet a Benito Gonzales Trio.
 

A venezuelai származású dzsessz-zongoraművész, Benito Gon­zales neves nemzetközi fesztiválok, dzsesszklubok színpadán zenél, Kenny Garrett fúvószenekarával pedig bejárta a világot. Többek közt első önálló lemezéről, a Starting Pointból is kaptunk ízelítőt a sepsiszentgyörgyi, jócs­kán éjfélbe hajló koncerten, mely­nek végén a Háromszéknek úgy nyilatkozott: az itteni közönség a június 10-én indult miniturnéjuk egyik legjobbika volt. „Figyeltem és figyelem a hallgatóságot, a te­rem vibrálását, ez alakítja egy-egy koncert vonalát, tulajdonképpen nincs is előre leszögezett re­pertoárom” – összegzett Gonzales. Megjegyezte, igazán szerencsésnek érzi magát, hogy olyan zenészekkel koncertezhet, mint a világhírű bőgős, Essiet Okon Essiett (aki korábban olyan muzsikusokkal lépett fel, mint Art Blakey, Johnny Griffin, Kurt Elling – szerk. megj.), és elis­merően szólt a trió mindössze tizenöt éves dobosáról.
„Én is ugyanolyan vagyok, mint a többi gyerek, rúgom a focilabdát is, de emellett dobolok” – mondta lapunknak Hodek Dávid, aki négyéves kora óta profi dobosnak készül, tanul. Csi­bészes mosollyal idézte fel: édes­apja hároméves korában le­játszott egy koncerten készült videót, a felvételen pedig nagyon megtetszett a dobos, így ezután már különféle eszközökkel maga is próbálkozott. Dávid Jávori Vilmos tanítványa volt, 2009-ben pedig megjelent első, önálló lemeze, csodagyerekként tartják számon, akinek 2011-től saját zenekara is van, a Hodek Dávid Quartet. „Magyarországon, Szlo­vákiában és Csehországban már majdnem mindenkivel játszottam – jegyezte meg szerényen –, Romániában és Erdélyben most léptem fel első alkalommal, Benitóval pedig egy éve dolgozunk közösen.” Dávid nemrégiben egy hónapot töltött New Yorkban, ahol Poogie Bell dobossal, Corcoran Holt ütőhang­szeressel és a Grammy-díjas szaxofonossal, Casey Benjaminnal is dolgozott.
S hogy mit jelent számára a dobolás? Szűk válaszán túl szerda esti produkciója is azt üzente,  egyszerűen imádja. Ahogyan Gonzales és Essiett is hasonlót bizonyított, így nem csoda, egy adott ponton úgy érezhettük, megbomlik a terem, s nemcsak visszatapsolta, de kézzel-lábbal dobolva, füttyel jelezte a közönség: kér még a zenei csemegéből. Az élményt fokozandó, végső ráadásként Herbie Hancock Watermelon Manje és egy kis blues érkezett, s reméljük, nem csak ígéret marad, visszatér még Szentgyörgyre a Gonzales–Essiett–Hodek hármas.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2013-06-15: Sport - :

A Magyar Nagydíjig nem változnak a gumik (Forma–1)

A július 28-i Magyar Nagydíjig az eddigi gumikeverékeket szállítja a Forma–1-es világbajnokság állomásaira a Pirelli. Az olasz vállalat csütörtökön jelentette be, hogy Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon is az eddig használt összetételű abroncsokból kapnak az istállók, amelyek nem egyeztek bele a módosításba, mivel az új keverékeket a múlt heti Kanadai Nagy­díj pénteki napján az eső miatt nem tudták megfelelően tesztelni.
2013-06-15: Magazin - :

Thaiföldiek osonós élményei

A Moradokmai Színházi Központ két fiatal színésze, Wongwai A Tawirak és Sukkaew Bas Phanuwat fél éven keresztül erősítette az Osonó csapatát. A két thai fiatal önkéntesként érkezett Sepsi­szentgyörgyre, és részt vett az Osonó Színházműhely projektjeiben. A mindkét fél környezetében egyedinek számító, de a két társulat közti kulturális-oktatási együttműködést erősítő programról Janaprakal Chang Chandruang, a thaiföldi Moradokmai Szín­házi Központ vezetője beszélt.