Belföldi hírek

2013. június 15., szombat, Belföld

Újranyitják az uniós alapot
Jövő héten várhatóan hivatalosan is bejelentik a tavaly felfüggesztett Közlekedési Operatív Program újraindítását – közölte tegnap Bukarestben Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság egy éve befagyasztotta a humán erőforrás fejlesztését célzó, a régiófejlesztési, a közlekedési és a gazdasági versenyképességet növelő program finanszírozását Romániában, miután szabálytalanságokat fedezett fel a közbeszerzési eljárásokban. Eddig az első két uniós programnál indultak újra a kifizetések. „Nincs sebességkorlátozás a közlekedési támogatások lehívásában” – mondta a biztos a Victor Ponta kormányfővel folytatott megbeszélése után, arra utalva, Bukarestnek minél hamarabb le kellene hívnia a programban rendelkezésére álló 4,5 milliárd eurós támogatást. Romániának uniós csatlakozása óta a számára elkülönített kohéziós támogatások alig 15 százalékát sikerült csak elköltenie.


Átadták a második Duna-hidat
Megnyitották a Duna-hidat Calafat és a bulgáriai Vidin között tegnap. A csaknem negyedmilliárd eurós beruházás – hároméves késéssel – uniós támogatásból, illetve bolgár, román és német költségvetési forrásokból valósult meg. A 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon eddig egyetlen híd kötötte össze Romániát Bulgáriával, az 1954-ben megépült Giurgiu–Rusze híd. A két kilométeres új függőhíd a négyes páneurópai közlekedési folyosó déli szárnyát nyitja meg a Drezda–Budapest–Craiova–Szófia–Isztambul útvonalon, és több órával lecsökkenti a romániai tranzitidőt, mivel az áthaladó kamionoknak már nem kell Bukarestet is érinteniük.


Nyolcszáz lej sem
Az idei első negyedévben 5,433 millió nyugdíjas volt, 22 000-rel kevesebb, mint 2012 utolsó negyedévében, és az átlagnyugdíj 795 lej, 1,1 százalékkal több, mint tavaly az utolsó három hónapban – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Az állami társadalombiztosítási rendszerben jelentősek a különbségek a területi megoszlás szerint, míg Giurgiu megyében csupán 641 lej, addig Bukarestben 1010 lej volt az átlagnyugdíj. Szavatolt minimális szociális nyugdíjban (jelenleg szociális segélyben) 560 500 személy részesül, ezek közül 396 600 az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozik, 163 900 pedig mezőgazdasági nyugdíjas.


A legnagyobb az infláció
Az Európai Unióban az éves infláció májusban 1,6 százalék volt, a fogyasztói árak az eurózónában 1,4 százalékkal emelkedtek, de Romániában volt a legnagyobb az EU-ban az árak emelkedése – derül ki az Európai Bizottság statisztikai intézete, az Eurostat tegnap ismertetett adataiból. Májusban a legkisebb infláció Görögországban volt (-0,3 százalék), Lettországban (-0,2) és Cipruson (0,2), az ellenkező póluson Romániát (4,4 százalék) Észtország (3,6) és Hollandia (3,1) követi.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2013-06-15: Közélet - :

Kétnyelvű oklevél botránnyal

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének képviselői megdöbbentőnek, felháborítónak tartják Marius Paşcan demokrata-liberális szenátor „nacionalista és idegengyűlölő magatartását”. A szenátor a főtanfelügyelő lemondását kérte, miután az intézmény címer és trikolór nélküli, kétnyelvű okleveleket küldött a líceumokba.
 
2013-06-15: Belföld - :

Hírsaláta

NEM KELL A MAROSVÁSÁRHELYI RMDSZ-NEK SÜTŐ ANDRÁS. Nem került napirendre a marosvásárhelyi tanács ülésén a főtéri Sütő András-szobor felállítása, bár eredeti terv szerint azt szavazásra kellett volna bocsátani.