Hírsaláta

2013. június 15., szombat, Belföld

NEM KELL A MAROSVÁSÁRHELYI RMDSZ-NEK SÜTŐ ANDRÁS. Nem került napirendre a marosvásárhelyi tanács ülésén a főtéri Sütő András-szobor felállítása, bár eredeti terv szerint azt szavazásra kellett volna bocsátani.

Egy RMDSZ-es városi tanácstag elmondta: azért vonták vissza a tervezetet, mert a Bolyai Klubban nemrégiben zajlott kerek­asztal-beszélgetés során „véleményformálók és értelmiségiek úgy döntöttek, hogy Sütő András megosztó személyiség, és nincs szükség a szob­rára a városunkban” – állította a tanács említett tagja. Peti András, a frissen választott alpolgármester a Népújságnak azzal indokolta a Sütő András szobrának felállítási helyére vonatkozó határozattervezet visszavonását, hogy még nem egyeztek meg erről más pártok kép­viselőivel, ezért attól tartott, hogy kedvezőtlen döntés születik. Mindemellett megerősítette, van érvényben levő tanácsi határozat a szoborállításról, csak az elköltöztetés körül nincs még egyetértés, ezért nem erőltetik most. Április végén az RMDSZ még kiállt az író szobrának felállítása mellett. (Erdély Ma/Központ.ro)
MEGTISZTÍTOTTÁK A VASÚT TEHER­SZÁL­LÍTÁSI RÉSZLEGÉT ADÓSSÁGAI­TÓL. Rész­vényekké alakítják az államvasutak teherszállító részlegének adósságát – döntött a kormány. A kabinet így próbálja vonzóbbá tenni az áruba bocsátott veszteséges állami nagyvállalatot, amelynek első privatizációs kísérlete májusban meghiúsult. Relu Fenechiu közlekedési miniszter egy tévéműsorban elmondta: Bukarest azt ígérte a vállalat potenciális vásárlóinak, hogy állami adósságok nélkül privatizálja azt. A tárcavezető hozzátette: ahhoz azonban ragaszkodik, hogy a vásárló a 180 millió eurós kikiáltási árnál ne fizessen kevesebbet a román államnak a többségi részvénycsomagért. A kormány a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 2011-ben kötött elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy privatizálja a veszteségesen működő állami vállalatokat. Románia június végéig haladékot kért a lemaradások pótlásáért, ettől függ ugyanis, hogy Bukarest le tudja-e zárni sikeresen az 5,3 milliárd euró értékű hitel­szer­ződést, illetve reménykedhet-e egy újabb megkötésében. (Bukaresti Rádió)
FELVESZI ÉVES JELENTÉSÉBE AZ AMERIKAI NAGYKÖVET. Mark Gitenstein, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagy­követe és Peter Burba alkonzul rövid, tájékoztató jellegű beszélgetésre fogadta Ádám Valé­riánt, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógy­sze­részképzésért Egyesület titkárát. Az amerikai nagy­követ ígéretet tett a szervezet vezetőjének, hogy szeptember folyamán újabb tájékozódási beszélgetést kezdeményez, amelyre meghívja az egye­tem vezetőit. Ugyan­akkor az évi jelentésébe is belefoglalja a MOGYE jelenlegi helyzetét. A tüntetést az RMDSZ sem karolta fel. Míg Kelemen Hunor szövetségi elnök elegáns elutasító levelet írt, a párt több marosvásárhelyi politikusa is ellenségesen és gúnyosan viszonyult a szervezők­höz. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2013-06-15: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Újranyitják az uniós alapot
Jövő héten várhatóan hivatalosan is bejelentik a tavaly felfüggesztett Közlekedési Operatív Program újraindítását – közölte tegnap Bukarestben Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos.
2013-06-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kötelező a stratégiai vizsgálat (Rétyi faipari beruházás)

Stratégiai környezeti vizsgálatnak vetik alá a Holzindustrie Schweighofer (HS) rétyi beruházásának területrendezési tervét – erről döntött a megyei környezetvédelmi hivatalnál tegnap délelőtt ülésező bizottság. A szakhatóság május 27-én hozta nyilvánosságra az osztrák beruházó által benyújtott dokumentációt, melyhez a jogszabályok szabta határidőn belül, de azt követően is összesen ötvenegy észrevétel érkezett.