Belföldi hírek

2013. június 19., szerda, Belföld

Alkotmánymódosítás: az EB is követi
Befejezte munkálatait tegnap az alkotmányozó bizottság, az alkotmánymódosítás tervezetét ma bocsátják végső szavazás alá a bizottságban. A tegnapi ülést vezető Ioan Chelaru szenátor bejelentette, a végső szavazáson részt vesz a testület elnöke, Crin Antonescu is.

* Az Európai Bizottság részletesen elemzi az alkotmánymódosítás folyamatát – jelentette ki Catherine Day, az EB főtitkára tegnap, aki Brüsszelben találkozott Robert Cazanciuc igazságügyi miniszterrel. A találkozón Catherine Day hangsúlyozta, fontos, hogy Románia betartsa a határidőket a büntető törvénykönyv és a perrendtartási törvénykönyv hatályba lépésével kapcsolatban. Az EB-főtitkár szerint ugyanakkor fel kell gyorsítani a korrupciós ügyekben hozandó ítéletek menetét.

Megemelt katonai nyugdíjak
Mintegy 18 ezer katonai nyugdíj emeléséről döntött tegnap a képviselőház, így az érintettek október 1-jétől kapnak magasabb öregségi járandóságot. Az intézkedést a kormányszövetség támogatta, amely szerint igazságtalanságot követett el az Emil Boc vezette kormány 2011-ben azon volt védelmi, belügyminisztériumi és titkosszolgálati alkalmazottak ellen, akiknek a nyugdíját újraszámolták, és ennek következtében csökkent a járandóságuk. Victor Ponta miniszterelnök februárban úgy nyilatkozott, az újraszámolás következtében számos hibát követett el a jobboldali kormány, Corneliu Dobriţoiu akkori védelmi miniszter szerint a nyugdíjak összességükben nemhogy csökkentek volna, hanem 200 ezer lejjel többet fordított az állam erre a célra. Így a katonák többségének nőtt a nyugdíja, ugyanakkor maradtak 18 ezren, akiknek az öregségi járandóságuk csökkent. A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy ezeket az embereket hátrányosan megkülönböztessék, ezért a kabinet támogatta a nyugdíjak emelését.

CIA-dicséret az RHSZ-nek
Megdicsérte a román titkosszolgálatokat tegnap Bu­karestben John O. Brennan, az amerikai Központi Hír­szerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki szerint a román hírszerzés „kiváló”. Brennan találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel, Traian Băsescu államfővel, valamint George Maiorral, a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) vezetőjével. Az államfővel folytatott megbeszélésen Brennan dicsérte a román titkosszolgálatok szakmai felkészültségét, valamint a CIA-vel való együttmű­ködésüket, illetve megköszönte a román titkosszolgálatoknak azt a segítséget, amelyet az Egyesült Államoknak nyújtottak a terrorizmus elleni harcban.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2013-06-19: Közélet - :

Döntöttek a különadóról

Az összevont pénzügyi felügyelet három jogelődjére – a tőkepiaci, biztosítási és magánnyugdíj-pénztári felügyeletre – korlátozta a kép­viselőház azt a 85 százalékos különadót tegnap, amivel a kormány a magas vezetői végkielégítéseket sújtotta.
2013-06-19: Belföld - :

Hírsaláta

KICSI JÓ A GYERMEKEKNEK. Az oktatási minisztérium 800 mikrobuszt készül lízingelni a régi, használhatatlanná vált járművek helyett a falusi tanulók iskolába szállítására – tudta meg a Mediafax. A járművek 50 000 kisiskolás szállítására lesznek alkalmasak, 16+1 hellyel járművenként, és végre megkönnyítik azon gyermekek életét, akik nem egy esetben naponta húsz kilométert gyalogolnak, hogy eljussanak az iskolába. A járművek öt évre felosztva 31 milliós kiadást jelentenek a minisztériumnak.