Hírsaláta

2013. június 19., szerda, Belföld

KICSI JÓ A GYERMEKEKNEK. Az oktatási minisztérium 800 mikrobuszt készül lízingelni a régi, használhatatlanná vált járművek helyett a falusi tanulók iskolába szállítására – tudta meg a Mediafax. A járművek 50 000 kisiskolás szállítására lesznek alkalmasak, 16+1 hellyel járművenként, és végre megkönnyítik azon gyermekek életét, akik nem egy esetben naponta húsz kilométert gyalogolnak, hogy eljussanak az iskolába. A járművek öt évre felosztva 31 milliós kiadást jelentenek a minisztériumnak.

DÖNTSE EL A BÍRÓSÁG. A Ponta-kormány egyik gyengéje, hogy olyan miniszterei is vannak, akik ellen bűnvádi eljárás folyik, s kiknek leváltását az unió is igen tanácsosnak látná. A liberálisok ellenben ragaszkodnak emberükhöz, így hát Victor Ponta miniszterelnök úgy döntött, csak akkor meneszti a közlekedés miniszterét, Relu Fenechiut, ha őt a július 4-i per­ben vétkesnek találják – nyilatkozta a Mediafaxnak.
EGYMÁS HEGYÉN-HÁTÁN LAKUNK. A lakások túlzsúfoltságát tekintve az EU-tagországok közül Romá­niában a legrosszabb a helyzet: az Eurostat számításai szerint a lakosság 54,2 százaléka él a kelleténél zsúfoltabb körülmények között. Azt, hogy egy lakás túlzsúfolt-e, a statisztika készítésekor a magánéletet és az intimitásérzetet befolyásoló több tényező megléte vagy hiánya alapján határozták meg. Ezek szerint túlzsúfoltnak számít például az a lakás, amelyben egy szobában három vagy több gyermek él együtt, de az is, ha két, de különböző nemű gyermek osztozik a szobán. A túlzsúfolt lakhatási körülmények fogalmába tartozik az is, ha két felnőtt él egy lakószobában.
EGYHARMADDAL KEVESEBB. 35 százalékkal csökkentek Romániában a külföldi közvetlen tőkeberuházások az év első négy hónapjában – közölte hétfőn a jegybank. A külföldi tőkeberuházások értéke április végén 322 millió euró volt a tavalyi hasonló időszakban jegyzett 494 millióhoz képest. Áprilisban jegyezték a legtöbb beruházást, 111 millió eurót, miután márciusban csak 48 millió áramlott a gazdaságba. A visszaesés már sorozatban negyedik éve figyelhető meg. (Puterea)
NÁLUNK LEGNAGYOBB A SZAKADÉK FŐNÖK ÉS BEOSZTOTT FIZETÉSE KÖZÖTT. Romániában az átlagkeresetűeknek 13, a minimálbéreseknek 29 napot kell dolgozniuk, hogy annyit keressenek, mint egy vezérigazgató egy óra alatt. Az Economist tanulmánya szerint a vizsgált országok közül nálunk a legnagyobb a szakadék a legjobban és a leggyengébben keresők között. A számok azt mutatják, hogy minél feljebb kerül valaki a vállalati ranglétrán, annál inkább közelíthet a fizetése a nyugati szinthez. Romániában például 305 dollárra taksálják a felső vezetők órabérét, ez Bulgáriában csak 132 dollár, Magyarországon is csak 264 dollár.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 673
szavazógép
2013-06-19: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Alkotmánymódosítás: az EB is követi
Befejezte munkálatait tegnap az alkotmányozó bizottság, az alkotmánymódosítás tervezetét ma bocsátják végső szavazás alá a bizottságban. A tegnapi ülést vezető Ioan Chelaru szenátor bejelentette, a végső szavazáson részt vesz a testület elnöke, Crin Antonescu is.
2013-06-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tízből egyet alkalmaztak (Ifjúsági állásbörze után)

Fafeldolgozók, autó- és készruhaipari vállalkozások összesen 24 fiatalt alkalmaztak az elmúlt időszakban azok közül, akikkel első körben a májusi ifjúsági börzén találkoztak.