Pakisztán szembeszáll Washingtonnal

2008. január 12., szombat, Világfigyelő

Megszállóknak tekintenék az amerikai katonákat, ha azok pakisztáni felhatalmazás nélkül az országba behatolva az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyvereseire vadásznának — figyelmeztette Washingtont Pervez Musarraf pakisztáni elnök.

A politikus a szingapúri The Straits Times lapban hangoztatta: ha az amerikaiak engedély nélkül jönnének, az sértené Pakisztán szuverenitását. ,,Bárkivel szembeszállunk, aki behatol hegyeink közé" — tette hozzá az államfő.

A dél-ázsiai országra egyre nagyobb amerikai nyomás nehezedik, hogy számoljon le a pakisztáni—afgán határ vidékén tevékenykedő fegyveresekkel. Washingtoni vélekedés szerint valószínűleg itt bujkál az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden, valamint a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője, Ajmán az-Zavahri. A tálib szélsőségesek pedig innen indítják támadásaikat az Afganisztánban állomásozó szövetséges erők ellen.

Pakisztánban február 18-án tartanak parlamenti választásokat, amelyeken a közvélemény-kutatások szerint jelentős sikereket érhetnek el a meggyilkolt Benazir Bhutto hívei és más ellenzéki pártok. Győzelmük esetén azt helyezték kilátásba, hogy alkotmányos vádemeléssel elmozdítják tisztségéből Musarafrot. A jelenlegi államfő helyzete azért ingatag, mert korábban menesztette a legfelsőbb bíróság tagjait, valamint tavaly felfüggesztette az alkotmány hatályát. Musarraf az interjúban most kijelentette, hogy ha alkotmányos vádat emelnek ellene, akkor inkább lemond tisztségéről, és távozik a politika színpadáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2008-01-12: Világfigyelő - x:

Eladni és visszabérelni — az ,,őszödi modell”

A Fidesz egyértelmű kormányzati állásfoglalást vár arról, mi történik az eladásra szánt minisztériumi épületekkel és a költségvetésben tervezett, ebből származó 30 milliárd forintos bevétellel, miután a kormányzati negyed beruházását leállították.
2008-01-12: Világfigyelő - x:

Átalakul a Duna TV kulturális magazinja

Későbbre kerül, és átalakul a Duna Televízió Kikötő című műsora, amely szerdán továbbra is a köztévé stúdiójából, hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken viszont külső helyszínekről jelentkezik.