Hírsaláta

2013. június 20., csütörtök, Belföld

JÖJJENEK A POLITIKÁBA A FIATAL, ELEGÁNS ÉS OKOS NŐK! Még csak találgatások folynak a jövő évi elnökválasztás jelöltjeiről, egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy Crin Antonescu mellett indulni szeretne Mihai Răzvan Ungureanu és Dan Diaconescu.

Üzletasszonyokkal tartott találkozóján Băsescu azt lebegtette meg, hogy kedve szerinti utódjának nőnek kellene lennie. Nevet nem mondott, de sokan tudni vélik, hogy a frissen elvált Elena Udreára gondolt. Különben az államelnök igen megdicsérte a nő politikusokat és az üzletasszonyokat, megbízhatóaknak, hűségeseknek nevezte őket, s kifejtette, hogy a jól felkészült, ápolt nőknek jövőjük lehet a politikában. A gyermekvállalás  fontosságára is kitért, szerinte nem fontos a család, a nőnek, lett légyen férjezett vagy hajadon, hazafias kötelessége szülni. (RTV)
NYOLC ÉVE VESZTESÉGES a hazai biztosítási szektor. Tavaly a nettó veszteség 321,6 millió lej volt, 1,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a kereskedelmi kamara a Mediafax hírügynökséggel. A biztosítási ágazat utoljára 2005-ben jelentett profitot 38,99 millió lej értékben. Az azóta felhalmozott veszteség 1,69 milliárd lejt tesz ki. A hazai piacon 39 biztosítási cég osztozik.
MEGTARTHATTÁK KITÜNTETÉSEIKET A FE­HÉRGALLÉROS BŰNÖZŐK. Ionel Manţog, Irina Ji­anu, Emilian Cutean, Cristian Anghel, Adrian Năstase és Eugen Bădălan közös jellemzője, hogy mindnyájan magas kitüntetést kaptak az államelnöktől, és valamennyien végleges ítélettel rendelkeznek. Bár a jelenlegi törvénykezés lehetővé tenné a kitüntetések visszavonását, eddig ilyen irányú lépésre nem szánta rá magát az Elnöki Hivatal, mi több, Adrian Năstase kapcsán azt is kijelentette, hogy kitüntetésének visszavonása nem közérdekű hír. (Gândul)
INKÁBB A NAPSZÁMOSTÖRVÉNY. Egyre több munkaszerződést bontanak fel a vállalkozók – jelentette az Erdély FM rádió. A munkafelügyelőségek szerint a munkáltatók gazdasági megfontolásból inkább napszámosokat alkalmaznak, mert ezzel elkerülik az alkalmazás járulékos költségeit.
JÖVŐ HÓNAPTÓL CSÖKKENHET A HÁZ­TARTÁSI VILLAMOS ENERGIA ÁRA. Constantin Niţă tárca nélküli energetikai miniszter szerint az új jogszabály értelmében feleannyi zöld bizonyítványt adnak ki, mint eddig, ez pedig az energia árának 5–10 százalékos csökkenését eredményezheti a magánfogyasztók esetében. Az Energetikai Szabályozó Hatóság elnöke, Nicolae Havrileţ ellenben úgy véli, a zöld bizonyítványok kiadásáért befizetett összeg több tényezőtől is függ, és szerinte ennek hatása csak ősztől lesz tapasztalható. (Rador)
VESZÉLYBEN – ÁLLAMI GONDOZÁSBAN. Közel kétszáz kiskorú állami gondozott esett teherbe az országban 2012 januárja és 2013 májusa között az illetékes hatóságok nyilvántartása szerint. Százhatvanöten gyermekük megszülését, tizenkilencen a terhességmegszakítást választották. A legtöbb teherbe esett állami gondozott gyermek Iaşi, Máramaros, Arad, Temes, Maros, Kolozs és Konstanca megyei árvaházakban nevelkedett. A Mediafax azt is megjegyezte: Romániában általános jelenség a korai teherbe esés. Ennek okai a szexuális nevelés hiányában keresendők. (Jurnalul Naţional)
NAGY JÖVŐ ELŐTT ÁLL FUNAR. A Nagyro­mánia Párt Maros megyei szervezete nem szavazta meg a szombati bukaresti rendkívüli tanácskozáson, hogy felmentsék tisztségéből Corneliu Vadim Tudor alapító pártelnököt, azonban ők is a távozását szeretnék, és ezt az alapszabályzat szerint akarják megtenni: a július 27-ei kong­resszuson Gheorghe Funar elnökké választását támogat­ják. (Székelyhon)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1040
szavazógép
2013-06-20: Közélet - :

Tisztújítás a Sepsiszéki Székely Tanácsnál

A Székely Nemzeti Tanács szombati tisztújító küldöttülése előtt Sepsiszéken is megújultak a települési székely tanácsok – tájékoztatott a szervezet. A Sepsiszéki Székely Tanács ülésén tegnap módosító javaslatokat fogalmaztak meg.
2013-06-20: Közélet - Bokor Gábor:

Nem becsülik a termelőket (Az adóterhek miatt panaszkodnak a gazdák)

Kedvez most az időjárás a gazdáknak, a csapadékos napok után forróság uralkodik Háromszéken, így most leginkább a téli takarmány készítésével, szénacsinálással foglalatoskodnak. De ha nem az időjárás miatt fáj a gazdák feje, akkor ott a következő gond: miből fizetik ki az adót, az ugyanis meglehetősen nagy terhet jelent számukra.