Röviden

2008. január 12., szombat, Világfigyelő

Nem akarnak korlátozást

Szájer József és Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő arra szólítja fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy vonja vissza a Kossuth téri tüntetést korlátozni kívánó javaslatát. Szabó Máté ombudsman szerdán nyilatkozott arról, hogy korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést. A két fideszes képviselő megdöbbentőnek és antidemokratikusnak tartja a javaslatot. A fideszes politikusok hangsúlyozták: a szabad gyülekezés joga a rendszerváltás egyik alapvető vívmánya, az ombudsman fő feladata pedig a polgárok jogainak védelme, nem pedig annak korlátozása. Szerintük Szabó Máté felvetése már korábban elhangzott kormánypárti javaslatokat karol fel, és aláássa az ombudsmani jogvédő intézmény tekintélyét.

Állandó riadókészültség Franciaországban

Állandó a terrorizmus elleni riadókészültség Franciaországban — jelentette ki tegnap Bernard Kouchner francia külügyminiszter egy rádióinterjúban, miután az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető internetes oldalakon több fenyegetést is kapott az ország. A Le Figaro kormányközeli napilap címoldalán közölt értesülése szerint iszlám radikálisok több francia érdekeltségű célpontot és személyiséget is megneveztek üzeneteikben, köztük Párizs főpolgármesterét. A lap úgy tudja, hogy a francia rendőrség magas szintű vezetői több észak-afrikai országban, nevezetesen Mauritániában és Tunéziában is jelen vannak a terrorizmus-elhárítási együttműködés megerősítésére a helyi rendőrségekkel.

Svájc befogadná Nápoly szemetét

Svájc hajlandó lenne átvenni és elégetni a Nápolyban és környékén több hete elszállításra váró hulladékot, míg Szardínián a helyi fiatalok tiltakozó akciókkal fogadták egy szeméttel megrakott hajó érkezését a dél-olasz városból. Tizennégy kelet-svájci szemétégető vállalat folytatott tárgyalásokat tegnap Nápoly vezetői a felhalmozódott hulladék átvételéről, ezenkívül közös egyeztetést kezdtek genfi, lausanne-i, berni és zürichi létesítmények is Nápollyal. Ha sikerül megállapodni, a szemét elszállításának megkezdéséhez még szükség lesz az érintett kantonok, illetve a svájci szövetségi környezetvédelmi hivatal jóváhagyására.

Britek és amerikaiak nem kívánatosak

A szerb választási bizottság nem engedélyezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségének munkatársai megfigyelőkként részt vegyenek az elnökválasztáson, amelynek első fordulóját január 20-án tartják. A parlamenti pártok képviselőiből álló testület hosszas és heves vita végén hozta meg a döntést, amelyet előterjesztői az említett két ország Szerbiával szembeni ellenséges magatartásával indokoltak. Az amerikai és brit megfigyelők elutasítása annak ellenére történt, hogy a szerb kormány pártolta jelenlétüket.

Gyorsabb együttműködést akar

Gyorsabb együttműködést kért Irántól a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, hogy még márciusig tisztázhassák az iszlám köztársaság atomprogramjának homályos részeit — közölte Mohamed el-Baradei tegnap, miután találkozott az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével. Irán és a NAÜ tavaly augusztusban állapodott meg abban, hogy 2007 végéig eloszlatják a perzsa állam nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmakat. Baradei azonban értésre adta, hogy még sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Nyugati országok attól tartanak, hogy Irán békés célúnak mondott nukleáris programja leple alatt valójában atomfegyver előállításán dolgozik.

Teljes körű tájékoztatást követelnek

Az Egyesült Államok felszólította Észak-Koreát, hogy adjon teljes körű tájékoztatást nukleáris programjairól. ,,Kötelesek teljes körű és kifogástalan tájékoztatást adni minden nukleáris anyagukról, létesítményükről és programjukról" — jelentette ki Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes. Phenjan egy korábbi megállapodásban vállalta, hogy 2007. december 31-ig feltárja nukleáris tevékenységeit, de nem tartotta be a határidőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2008-01-12: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Kiáltó párhuzamok (Jegyzet)

Jan Slota, ez a nyilvánvalóan elmebeteg és egyéb lelki nyavalyákkal küzdő szlovák politikus-karikatúra újabb magyarellenes kijelentésekre és akciókra határozta el magát.
2008-01-14: Sport - Tibodi Ferenc:

Kosárlaba, Román Kupa

Továbbjutottak a szentgyörgyi lányok
Százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a kosárlabda Román Kupa második körében a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen ISK csapata, miután a Váncsa Kató irányította gárda pénteken Jászvásárt és vasárnap Alexandriát is le tudta győzni. A megyeszékhelyi torna másik továbbjutója Alexandria lett, amely szombaton 70—50 arányban múlta fölül a moldvai együttest.