JegyzetKiáltó párhuzamok

2008. január 12., szombat, Világfigyelő
Jan Slota, ez a nyilvánvalóan elmebeteg és egyéb lelki nyavalyákkal küzdő szlovák politikus-karikatúra újabb magyarellenes kijelentésekre és akciókra határozta el magát.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke (ez a gyülekezet vészesen hasonlít a jobblétre szenderült Román Nemzeti Egységpártra, s rokonságot mutat a Nagyrománia Párttal is, de a szerb radikálisok vértestvérének ugyancsak bátran nevezhető) először kijelentette, hogy Szlovákiában egyáltalán nincsenek magyarok, csupán a magukat ,,magyarul kifejező, eltévelyedett szlovákok", újabban pedig kettős kereszteket állíttatna a magyar—szlovák határ teljes hosszában, mondván, ezzel riasztaná el Szlovákia nagy szláv nemzeti egéről ,,a hülye magyar turulmadarakat". Melyek azért körözgetnek ott, hogy lecsapjanak az ősi szlovák földre, s a barbár magyaroknak kaparintsák meg azt. Hogy ki kitől és mit kaparintott meg — nagyhatalmi segédlettel —, más kérdés az, de húsba és elmébe vágó Slota agresszív ámokfutása, melyhez Meciar egykori szlovák miniszterelnök, a másik nacionalista párt főnöke asszisztál vigyorogva, s Robert Fico kormányfő is készségesen bólogat. Ezt a köldöknéző, kisebbséggyűlölő szörnyszövetségi kormányt már senki nem akarja (nem tudná?) leállítani, s addig feszítik a húrt, amíg végleg megromlik Szlovákia és Magyarország viszonya, elmérgesednek a szlovák többség és a magyar kisebbség kapcsolatában tüzelő, soha be nem gyógyult sebek. Sem az Európai Unió, sem a mai hivatalos Magyarország nem szól rá a sovén ámokfutókra, ezek újraszentesíthetik a becstelen Benes-dekrétumokat, betilthatják a magyar helynevek használatát, magyar jellegű intézmények vezetőit hajkurászhatják el önhatalmúan, fenyegetőznek és kivagyisági mámorukban fennen lobogtatnak egy olyan történelmet, amely soha nem történt meg, s főleg hagyják (biztatják!) Jan Slotát beteges idétlenkedésének folytatására. Gyurcsány Ferenc és Göncz Kinga külügyminiszter hümmög, de inkább hallgat, hiszen így kényelmesebb, s nekik különben is a saját népükkel, az ellenzékkel vagyon bajuk, nem a megvitézesedett szlovák nacionalistákkal.

Schengen ide, unió oda, a trianoni disznóságok okozta sebeket semmi nem kúrálhatja ki igazán, ahhoz nemzeti önbecsülés és tartás kellene, nem pedig a ,,merjünk kicsik lenni" lemondó és önleszóló filozófiája. Szlovákia tényleg kicsi, de — lám-lám! — mekkorákat tud pattanni a nikkelbolha, ha engedik neki.

A ,,hülye magyar turulmadarakat" most már elriogatja Slota győzelmes szlovák kettős keresztjeinek felállításával, a hiába volt schengeni határnyitás, a magyar turisták autóinak szélvédőit is beverhetik a Tátrában, Pozsonyban, Nyitrán. A vigasz csupán annyi, hogy azért nem minden szlovák ,,hülye", s a normálisak együtt élnek, együttműködnek, kereskednek a magyar partnerekkel és saját magyar nemzetiségű állampolgáraival, mert a világnak ez irányban kellene haladnia, még itt, a Kárpát-medence térségében is, Pozsonyban, Újvidéken, Kolozsváron...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2008-01-12: Világfigyelő - x:

Elkerülhetetlen, de nem belülről jön (Koszovó függetlensége)

Nem számít Koszovó függetlenségének egyoldalú kinyilvánítására a szlovén külügyminiszter. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia külügyminisztere annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a közelmúltban elhangzott koszovói nyilatkozatok ellenére nem kerül sor a függetlenség egyoldalú kinyilvánítására, illetve nyilvános bejelentésére.
2008-01-12: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Nem akarnak korlátozást
Szájer József és Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő arra szólítja fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy vonja vissza a Kossuth téri tüntetést korlátozni kívánó javaslatát. Szabó Máté ombudsman szerdán nyilatkozott arról, hogy korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést. A két fideszes képviselő megdöbbentőnek és antidemokratikusnak tartja a javaslatot. A fideszes politikusok hangsúlyozták: a szabad gyülekezés joga a rendszerváltás egyik alapvető vívmánya, az ombudsman fő feladata pedig a polgárok jogainak védelme, nem pedig annak korlátozása. Szerintük Szabó Máté felvetése már korábban elhangzott kormánypárti javaslatokat karol fel, és aláássa az ombudsmani jogvédő intézmény tekintélyét.