Röviden

2013. június 25., kedd, Világfigyelő
Az elnök fogadta Neumann János lányát
Áder János köztársasági elnök tegnap hivatalában fogadta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására Magyarországon tartózkodó Marina von Neumann Whitmant, a világhírű Neumann János lányát férjével, Robert Whitmannel együtt.
  • Áder János köztársasági elnök fogadta Neumann János lányát
    Áder János köztársasági elnök fogadta Neumann János lányát
Marina von Neumann Whitman lesz a díszvendége és vezető előadója a szegedi informatikatörténeti kiállítás szakmai megnyitása alkalmából rendezett mai konferenciának. A jövő múltja című konferencián Marina von Neumann Whitman előadásában többek között bemutatja A marslakó lánya című, tavaly az Egyesült Államokban megjelent könyvét, amelyet a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról írt.

Közelednek
Visszafordíthatatlannak tűnik a Belgrád és Pristina közötti közeledés – jelentette ki az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozását követően Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője, aki többek között az uniós közvetítéssel zajló szerb–koszovói megbeszélé­sek­ről is tájékoztatta a tárcavezetőket. A brit politikus elmondta: több mint száz órát töltött a tárgyalóasztalnál Ivica Dačić szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel, és ahhoz képest, hogy az elején honnan indultak, elképesztő eredményt sikerült elérni. Ashton hozzátette ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló, a megvalósítás terén további előrelépésekre van szükség.

Szakértői kormányt akar
Miloš Zeman cseh köztársasági elnök megerősítette, hogy szakértői kormány felállítását tervezi. Az államfő, aki az érdekegyeztető tanács ülése után nyilatkozott, úgy véli, a szakértői kormány mintegy három hónapig maradna hivatalában és irányítaná az ország dolgait. Zeman az első cseh államfő, aki részt vett az érdekegyeztető tanács ülésén. Azt mondta, hogy ennek a testületnek a képviselői is helyet kapnának a szakértői kormányban, amelynek elnökét ma délután nevezi meg. Az államfő szűkebb tanácsadói köréhez tartozik az érdekegyeztető tanács két befolyásos tagja: Jaroslav Zavadil, a Cseh-Morva Szakszerve­zeti Konföderáció elnöke, valamint Jaroslav Hanák, az Ipari és Kereskedelmi Szövetség elnöke. A tanácsban a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői foglalnak helyet. A kormányválság Zeman által jelzett várható megoldását tegnap délutánig egyetlen parlamenti párt sem biztosította támogatásáról. A kormánykoalíció szeretne hatalmon maradni, de új kormányfővel, míg az ellenzék határozottan előrehozott választást követel.

Őrizetbe vették, majd elengedték
Őrizetbe vette a rendőrség szombaton és tegnap szabadlábra helyezte a szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőjét, Roman Mikulecot és barátnőjét, akiknél állítólag titkos dokumentumokat találtak. Kettejük ellen bizalmas információk veszélyeztetése okán indult eljárás. A szlovák médiavélekedés szerint a letartóztatások és az eljárások megindítása azokkal a sajtóban korábban megszellőztetett információkkal függhet össze, melyek szerint a VSS még Iveta Radicová kormánya idején vizsgálatot folytatott előző vezetőivel szemben állítólagos gazdasági visszaélések miatt. A VSS-en belüli állítólagos gazdasági visszaélésekkel a múlt héten a pozsonyi parlament is foglalkozott a védelmi tárca jelentését tárgyalva, ám csak azt állapították meg, hogy az ügy az illetékes nyomozó hatóság hatáskörébe tartozik. A VSS volt vezetőjét csak néhány nappal ezt követően tartóztatták le.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-06-25 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2013-06-25: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

A hatalmas árvizek után a hét végén újabb megpróbáltatás várt Magyarországra: régen látott vihar pusztított országszerte. Körösszakálon egy sportcsarnok tetejét, Ceg­léden több ház tetejét is belyukasztotta a barack nagy­ságú jég (!). Az emberek az utcára sem mertek kimenni, annyira féltek. Házak, pincék áztak be számtalan településen, a szél fákat csavart ki tövestül, a jelentések szerint két­százszor hívták ki a tűzoltókat.
2013-06-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
* A csíkszeredai Pro Print Könyvkiadó két köny­vét mutatják be csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyv­tárban. László Márton és Novák Csaba Zoltán A szabadság terhe. Maros­vá­sárhely 1990. március 16–22. című munkájáról Tóth-Bartos András történész be­szél az egyik szerző, Novák Csaba Zoltán jelenlétében.