A kivitelt támogatjákNe legyünk sereghajtók

2007. június 19., kedd, Közélet

Összesen nyolc megyében működik területi irodája a Román Kereskedelemfejlesztési Központnak, egyiket tegnap nyitották meg a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban.

Az exporttámogatást segítő információs közhivatal programjait Imre István, a központ vezérigazgatója mutatta be, kiemelve azt a promóciós munkát, amelyre tavaly nem kevesebb, mint 280 milliárd régi lejt költöttek országszinten. Ugyanakkor bemutatta a mintegy két tucat jelen lévő vállalkozónak Aczél Barnát, a területi iroda egyetlen alkalmazottját.

A megnyitón jelen lévő kereskedelmi államtitkár a helyi hatóságok és az üzleti szféra együttműködését sürgette, hiszen véleménye szerint csak így lehet versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal betörni az uniós piacokra. Winkler Gyula, aki a minisztérium új szerkezetét is ismertette, néhány érdekes adattal szolgált: Kovászna megye a 33. helyet foglalja el Romá­niában az export volumenét illetően (tavaly csupán 174 millió euró értékben exportáltak a háromszéki cégek, ami Románia kivitelének 0,67 százalékát jelenti).

Egy másik beszédes adat szerint a külföldi kiállításokon állami támogatással részt vevő 665 vállalat közül csupán egyetlen háromszéki illetőségű. Ugyanakkor Winkler Gyula hangsúlyozta, egészében átvettük az Európai Unió kereskedelempolitikáját, ami alapvetően a közvetlen támogatások szűkítésével, új eszközök bevezetésével jár. Ezek ismertetésében, az információk rendszerezésében és közvetítésében lehet nagy szerepe a most avatott irodának — összegezett az államtitkár.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1023
szavazógép
2007-06-19: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

EU-külügyminiszterek tanácskozása
Hozott némi előrehaladást az uniós tagállamok külügyminisztereinek vasárnap esti, az EU-alkotmány további sorsával foglalkozó luxembourgi találkozója, de a legvitatottabb kérdésekben megmaradtak a véleménykülönbségek.
2007-06-19: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Képességvizsga és nemzetiségpolitika

Az általános iskolák végzőseinek képességvizsgái folynak éppen, s mire ezek a sorok megjelenhetnek, túl lesznek nebulóink a román nyelvből és irodalomból tett ismeret-ellenőrző vizsgálódáson, következhet az anyanyelvi tudáspróba, a matematika és — választás szerint — az ország földrajzából vagy történelméből szerzett tudás felmérése.