Belföldi hírek

2013. június 26., szerda, Belföld

Indul az alkotmánymódosító tervezet
Az alkotmánymódosító tervezetet tegnap kiosztották a parlamenti frakcióknak, ma pedig elküldik a Törvényhozó Tanácsnak (TT) – jelentette be Crin Antonescu szenátuselnök.

A TT-nek öt nap áll a rendelkezésére, hogy kifejtse álláspontját a tervezetről, amely ezt követően az alkotmánybírósághoz kerül. Július 4–5-én a Bukarestbe látogató Velencei Bizottság képviselőivel is lesz egy megbeszélés a tervezettel kapcsolatban, a szöveget már elküldték.


Statútumról igen, referendumról nem
Ma délben összevont ülést tart a parlament két háza, hogy a törvényhozók statútumáról szavazzanak. Crin Antonescu szerint a parlament szavazhat a statútumról akkor is, ha az alkotmánybíróság nem tette közzé, hogy miért találja alaptörvénybe ütközőnek a tervezet néhány szakaszát.  „A parlamenti ülésszak utolsó száz méterén vagyunk, úgy gondolom, hogy az indoklás hiányában is megtörténhet a szavazás, mivel a döntés az, ami számít” – mondotta. Azt viszont elutasította a két ház vezetősége, hogy a Traian Băsescu államelnök által kezdeményezett referendum kapcsán megismételjék a szavazást. Ezt a DLP kérte, ám Crin Antonescu szenátuselnök fölöslegesnek tartja, hiszen „a parlament egyszer már elutasította a szakbizottságnak a referendum kiírását támogató jelentését. A véleményezés szigorúan konzultatív jellegű, tehát nem fogja megakadályozni az államelnököt, hogy kiírja a népszavazást, ha akarja, és amikor akarja” – magyarázta. * A független képviselők által megfogalmazott, a függetleneket tömörítő frakció létrehozására vonatkozó kérés ügyében az őszi ülésszakra halasztották a döntést.


Megnyitották a pénzcsapot
Feloldotta tegnap az Európai Bizottság a szállítási operacionális programot. A brüsszeli intézkedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az önkormányzatok és hatóságok továbbíthatják a kéréseket a pályázati pénzek lehívására. A programot októberben függesztette fel az Európai Unió, és azért oldotta fel, mert az utóbbi hónapokban a román hatóságok javítottak a strukturális alapok kezelésén. Brüsszel ugyanilyen haladást vár el a gazdasági versenyképességet növelő operatív program kezelésében is.


Tudományos kutatópark Kolozsváron
Románia első tudományos kutatóparkját fogja létrehozni a Kolozs megyei tanács. A körülbelül 50 millió eurós beruházás a Tetapolis nevet fogja viselni, kutatólaboratóriumok és üzleti inkubátorok működnek majd benne. Horea Uioreanu Kolozs megyei tanácselnök szerint a jövendőbeli park az üzleti és az egyetemi szféra közötti kapcsolatot biztosítja. A parkot egy megközelítőleg 10 hektáros területen alakítják ki, Kolozsvártól legtöbb 10 kilométeres távolságban, uniós pályázati pénzekből. Reményeik szerint 2015-ben elkészül.  A Tetapolis megvalósítását az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa mellett működő Tudományos Kutatóparkok Nemzetközi Egyesülete is támogatja.


Hazaérkeztek a montenegrói áldozatok
A 18 emberéletet kioltó vasárnap délutáni montenegrói buszbaleset súlyosabb sérültjeit szállító katonai repülőgép tegnap 18 órakor, a második, viszonylag könnyebben sérült személyeket szállító gép 20 órakor, az elhunytak gépe 22 órakor érkezett meg tegnap Bukarestbe. Az elhalálozottakért már a reptéren tartottak egy rövid istentiszteletet, onnan a törvényszéki orvosi intézetbe indult a szomorú menet, ahol a hozzátartozóknak kellett azonosítaniuk az áldozatokat, a hatóságoknak ugyanis ez nem sikerült teljes mértékben. A sebesülteket bukaresti kórházakban helyezték el, melyek felkészültségét Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter személyesen ellenőrizte. A rendőrség, csendőrség, tűzoltóság alkalmazottjai testületileg vért adtak a betegek ellátására. A képviselőházban és a szenátusban egyperces néma tiszteletadással adóztak a balesetben elhunytaknak, és azt is megszavazták, hogy egyenként 4000 lejjel támogatják a gyászoló családokat. A kormány mára gyásznapot rendelt el: az állami és önkormányzati intézményeken, határátkelőkön, kikötőkön, pályaudvarokon és hajókon félárbocra eresztik a román zászlót, a közszolgálati média pedig a gyásznaphoz igazítja műsorát.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2013-06-26: Közélet - :

Leváltás etnikai konfliktus miatt

Egy szülők közötti román–magyar konfliktus miatt még a héten leváltja a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola román igazgatóját és magyar aligazgatóját a Maros megyei tanfelügyelőség – közölte Illyés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes.
2013-06-26: Belföld - :

Hírsaláta

UNIÓS PÉNZZEL megújul Ady Endre érmindszenti szülőháza. A Szatmár Megyei Múzeum egy európai uniós projekt révén az Ady-emlékház mellett az apai Vasile Lucaciu-emlékházat is rendbe teszi, továbbá az aranyosmeggyesi régészeti lelőhelyen is végrehajtanak több vendégforgalmi célú beruházást. (Krónika)