Hírsaláta

2013. június 26., szerda, Belföld

UNIÓS PÉNZZEL megújul Ady Endre érmindszenti szülőháza. A Szatmár Megyei Múzeum egy európai uniós projekt révén az Ady-emlékház mellett az apai Vasile Lucaciu-emlékházat is rendbe teszi, továbbá az aranyosmeggyesi régészeti lelőhelyen is végrehajtanak több vendégforgalmi célú beruházást. (Krónika)

ELMENT RAFI, A CIGÁNYKÖLTŐ. Vonat gázolta halálra Rafi Lajos gyergyószárhegyi cigányköltőt. Rafi 1989-ben érettségizett, ekkor jelent meg nyomtatásban első verse. Hat gyermek édesapja volt, bádogosságból tartotta fenn családját. A földhöz vert csoda című kötete 2007-ben jelent meg a budapesti L’Harmattan Kiadó gondozásában, a kötetet svéd nyelven is kiadták Stockholmban Owe Berglund fordításában. A második, Az élet számlája című kötet megjelenését többen is támogatták. Versei olvashatók a Találkozások című antológiákban, roma költők verseit tartalmazó gyűjteményes kötetekben és világhálós irodalmi portálokon. Úgy tartotta, hogy a kritika „az élet mozgatórugója”. (Székelyhon)
VITÉZ MIHÁLY LETT OLASZI. Az RMDSZ-frakció álláspontját figyelmen kívül hagyva és néhány helyi EMNP-s tiltakozása ellenére a nagyváradi önkormányzat elfogadta azt a tanácsi határozattervezetet, mely szerint Mihai Viteazul nevét kapja a több mint 700 éve Olaszi néven ismert terület, ahol korábban temető volt, jelenleg pedig egy park található. Szabó József RMDSZ-es önkormányzati képviselő a Transindexnek elmondta: a városi tanács ülésén azt a magyar érdeket sem sikerült érvényesíteni, hogy az újonnan létrejövő utcák elnevezésükkel tükrözzék a város magyar lakosságának arányát, azaz 25 százalékban magyar elnevezést kapjanak.
SZENNYEZETT ÉLELMISZERT EXPORTÁL. Az erdeigyümölcs-botrány után állítólag szalmonellával fertőzött tojáspor került Romániából Németországba. A Digi 24 azonban úgy tudja, a szennyezett szállítmány nem került az üzletekbe, mert a forgalmazó még a termék továbbadása előtt észrevette a hibát. Egyelőre nem lehet tudni, mekkora szállítmányról van szó, és ki az exportőr. A tojásport elsősorban a cukrász- és pékiparban használják. Múlt héten Olaszország vádolta azzal Romániát, hogy hepatitisz A vírussal fertőzött gyümölcsöt szállított a mediterrán államba.
VOICULESCU PÉLDÁJA RAGADÓS. Állítólag Relu Fenechiu szállítási miniszter Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt alapítója példáját követi, s lemond parlamenti mandátumáról, hogy korrupciós ügyének tárgyalását a legfelsőbb bíróságról áthelyezzék, és újrakezdjék Iaşi-ban. Ha Relu Fenechiuról azt állapítaná meg a törvényszék, hogy megalapozottak az ellene felhozott korrupciós vádak, le kell mondania miniszteri posztjáról.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2013-06-26: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Indul az alkotmánymódosító tervezet
Az alkotmánymódosító tervezetet tegnap kiosztották a parlamenti frakcióknak, ma pedig elküldik a Törvényhozó Tanácsnak (TT) – jelentette be Crin Antonescu szenátuselnök.
2013-06-26: Közélet - Fekete Réka:

Európába tart a Campanella gyermekkórus

Két díjjal tért haza a magyarországi Komlón megrendezett XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválról a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella énekkara, amely teljesítményével kiérdemelte, hogy 2015-ben részt vehet Európa legnagyobb kóruszenei eseményén, a háromévente rendezett Europa Cantat fesztiválon, amelynek szervezési jogát tavaly nyerte el a pécsi önkormányzat.