Csökkentett népszavazási küszöbAlkotmányos, de nem hatályos

2013. június 27., csütörtök, Közélet

Alkotmányos a referendumtörvény módosítása, amely 30 százalékra csökkenti a részvételi küszöböt, de csak a jogszabály hatályba lépését követő egy év leforgása után megszervezendő népszavazásokon lesz hatályos – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság.

A taláros testület közleménye hangsúlyozza, hogy a döntés végleges és általános érvényű. A képviselőház má­jus 29-én fogadta el a referendumtörvényt módosító javaslatot, amely kimondja, hogy 50-ről 30 százalékra csökken a részvételi küszöb a népszavazásokon. Egyes feltétele­zések szerint az alkotmánybíróság a Velencei Bizott­ság – az Euró­pa Tanács alkotmányjogi szak­értői testülete – egyik ajánlását vette figye­lembe, amely szerint az államoknak tartózkodniuk kell attól, hogy megváltoztassák a voksolásra vonatkozó törvényt kevesebb mint egy évvel a választók urnákhoz szólítása előtt.
A Szociál-Liberális Szövetség törvényhozói azért módosították a népszavazási törvényt, hogy az esetleges választói érdekte­lenség ne hiúsítsa meg az alkotmány módo­sítását, amelyről népszavazást kell majd tartani. A kormánykoalíció ezt ősszel rendezné meg, de az alkotmánybíróság döntése értelmében csak akkor lesz érvényes, ha a vá­lasztói névjegyzékben szereplők több mint fele meg­jelenik az urnáknál, és ugyanez vonatkozik arra a népszavazásra is, amelyet Traian Băsescu államfő a parlament karcsú­sításáért kíván kiírni. A helyzetet bo­nyolítja, hogy jelenleg a választói névjegy­zék sem pontos, mivel a 2011-es népszámlálás eredménye még nem végleges. Így történhet meg, hogy a 19 millió állandó la­kossal rendelkező Románia választói név­jegyzé­kében több mint 18 millió polgár sze­repel, közöttük a külföldön dolgozó csaknem hárommillió vendégmunkás. A szigorú ér­vényességi feltételnek az utóbbi két évtizedben csak két népszavazás felelt meg: az alkotmánymódosításról rendezett 2003-as (amely két napig tartott), valamint a parlament kar­csúsításáról szóló, Traian Băsescu által kez­deményezett 2009-es.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2013-06-27: Gazdaság - Váry O. Péter:

Se nem falu, se nem fürdő

Uzonkafürdő jellegzetes átmenet a hagyományos falutípus és az állandóan épülő-változó üdülőtelep között. Itt-ott látni még az „őslakosokból”, házaikat könnyű megkülönböztetni a víkendezésre berendezkedettekétől. Mezőgazdasági felszerelések, állatok, tar udvarok árulkodnak arról, itt télen sem áll meg az élet, és a hétvége, amikor a lakatok lekerülnek a hétvégi házak ajtajairól, épp olyan munkás az ott élők számára, akár a hétköznapok. Amikor amúgy csendes Uzonkafürdő, csak ilyenkor, a vakáció kezdetén beinduló táborozások idején pezsdül meg némileg.
2013-06-27: Közélet - Bokor Gábor:

Ásatás a fafeldolgozó helyén (Rétyi beruházás)

A környezetvédelmi hivatal környezeti hatástanulmány elkészítésére kötelezte a rétyi határban fafeldolgozó gyárat építeni akaró osztrák Schweighoffer Holzindustries céget. A tanulmány még nem készült el, de a leendő gyár telephelyén máris látványos munka folyik. Billenőteknős teherautók, kotrógépek, talajgyaluk ássák, rakják, viszik a termőföldet a Bitához közeli határba. A most odahordott nagy mennyiségű föld jól látszik a Rétyi-tó melletti Tavirózsa fogadó elől is.