Belföldi hírek

2013. június 29., szombat, Belföld

Hatékonyabban kell dolgozni
Alapfontosságú, hogy Romániában nőjön a munka termelékenysége, mert nagyon alacsony – jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap Brüsszelben, az Európai Bizottság romániai jelentésének bemutatása után.

„Paradox helyzet áll fenn: ha valaki leméri, hány órát dolgozik egy román, megállapítja, hogy nagyon sokat dolgozunk, amikor azonban a termelékenységet nézi, megállapítja, hogy szinte a legalacsonyabb a termelékenységünk az Európai Unióban” – magyarázta. „Komoly vészjelzés” az is, hogy nőtt azon fiatalok aránya, akik nem is dolgoznak és nem is tanulnak: jelenleg 16,8 százalékuk van ilyen helyzetben. Az államfő kitért arra is, hogy az unió mit javasol a romániai egészségügyi rendszerrel kapcsolatban: túl nagy a kórházi beutalások, a kórházban töltött napok száma, ezért a járóbeteg-szolgáltatást kellene jobban kihasználni.


Lesz pénz, ha lesz terv
Romániának 400 millió euró jut az Európa Tanács 6 milliárd eurós programjából 2014–2015-ben, hogy a fiatalok munkanélküliségét csökkentse – közölte Traian Băsescu államfő. A pénzt fel lehet használni a vidéki és a városi fiatalok érdekében is, de főként a dél-munténiai, a közép-romániai és a délkeleti fejlesztési régiókon van a hangsúly, ahol a 15–25 évesek 25 százaléka állástalan. A pénzhez azonban csak úgy lehet hozzájutni, ha a kormány 2014 januárjáig bemutat az EB-nek egy megfelelő programot az alapok hasznosításáról. Băsescu szerint Románia többet is, kevesebbet is kaphat, a benyújtott tervektől függően.


Mindenkinek kell az autópálya
Nem kell többé politikai színezete legyen az észak-erdélyi autópálya tervének – jelentette ki Dan Şova infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap Kolozsváron: az északnyugati és a közép-romániai régió hatóságainak képviselői politikai hovatartozástól függetlenül mind azt akarják, hogy megépüljön. Az országos autópálya-hálózat terve a 2013–2016-os kormányprogram prioritásai között szerepel. A kolozsvári találkozón prefektusok, megyei tanácselnökök, polgármesterek és parlamenti képviselők vettek részt a két régióból, de Szeben és Fehér megyéből is. Şova szerint ezt az autópályát nem lehet európai alapokból finanszírozni: koncesszióba kell adni. A megyei tanácsok és polgármesteri hivatalok azonban beszállhatnak, ha anyagi helyzetük ezt megengedi. A miniszter nem kívánt határidőről beszélni, csak annyit mondott, hogy a kormány és a környék érdeke is, hogy a sztráda megvalósuljon.


Erdélyi magyar hegymászó vezeti a román expedíciót
Az aradi Török Zsolt hegymászó vezetésével próbálja egy öttagú romániai expedíció meghódítani a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsát, a Pakisztán és Kasmír határán található, 8125 méteres Nanga Parbatot. A Török Zsolt honlapján közölt tegnapi üzenet szerint a romániai hegymászócsapat terveit alaposan felborította a június 23-i terrorcselekmény, amelyben kilenc alpinistát öltek meg tálib fegyveresek a Nanga Parbatra vezető másik útvonal alaptáborában. „Az evakuálás lett volna a legkönnyebb választás, de mi a hegyen sem a legkönnyebb utat választottuk. Megyünk előre!” – írta Török Zsolt. Csapata június 15-én 5100 méter magasan állította fel az alaptábort, amelynek védelmét a terrortámadás óta pakisztáni rendőrök biztosítják. 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1016
szavazógép
2013-06-29: Közélet - :

Márton Áron-szobrot avatnak Gyulafehérváron

Egész alakos szobrot állítanak Erdély legendás római katolikus püspökének Gyulafehérváron az érseki palota udvarán. Az avatást ma tartják. Az érsekség 2012-ben hirdetett meg pályázatot a szobor elkészítésére, melynek eredményeként Gergely Zol­tán kolozsvári szobrászművész kapott megbízást az Erdélyben szentként tisztelt püspök alakjának megformálására.
2013-06-29: Belföld - :

Hírsaláta

MEGRENDÍTŐ FELFEDEZÉS: ÁLDOZAT ÉS FORRÁS. Mikó Imre (1911–1977), a huszadik század erdélyi magyarságának talán egyik legkiemelkedőbb képviselőjéről is kiderítette Stefano Bottoni, hogy a Securitate és a kommunista államapparátus abszurd útvesztőinek áldozatává vált.