Hírsaláta

2013. június 29., szombat, Belföld

MEGRENDÍTŐ FELFEDEZÉS: ÁLDOZAT ÉS FORRÁS. Mikó Imre (1911–1977), a huszadik század erdélyi magyarságának talán egyik legkiemelkedőbb képviselőjéről is kiderítette Stefano Bottoni, hogy a Securitate és a kommunista államapparátus abszurd útvesztőinek áldozatává vált.

Az 1950-es és az 1970-es években a belügyi szervek egyszerre forrásnak és célszemélynek tekintik. A Securitate folyamatosan – egészen 1976-ig – tájékozódik róla, miközben rendszerezik, értékelik és felhasználják az általa szolgáltatott adatokat. Stefano Bottoni most megjelent tanulmányának első része a hetvenes évekig követi Mikó pályáját; életútjának harmadik és döntő jelentőségű kollaborációs szakaszáról szóló összegzést az év végéig publikálja a Magyar Kisebbségben.
SZAPORODJANAK AZ ALKOHOLISTÁK!? A képviselőház megszavazta azt az előterjesztést, melynek értelmében módosítják a hosszú időn át érlelt alkoholos italokra vonatkozó törvényt. Ezekre az italokra – melyek kategóriájába a likőrök, a borok tartoznak – az eddigi 100 euró helyett csak 10 euró lesz a jövedéki adó. Az alma- és körtebor, valamint a mézből készült szeszes italokra egyáltalán nem alkalmaznak majd jövedéki adót. Ez a lépés az említett italok árának eséséhez fog vezetni. Az ellenzék nem tartja helyes lépésnek a szeszes italok jövedéki adójának csökkentését, mert ilyen lépésekkel nem lehet gazdasági növekedést előidézni. (Yahoo.news)
VÁLTOZATOSABBAN A TEJ–KIFLI PROG­RAMBAN. Kibővítik a tej–kifli programot: az általános iskolások ősztől nemcsak tejet, hanem aludttejet, szánát és kefírt is kaphatnak. A kormány azt is eldöntötte, hogy könnyítsenek a közbeszerzési eljárásokon, de a pontos módosításokat a szóvivő nem részletezte. (Mediafax)
HUSZONKÉT ÉVE ÍGÉRGETIK, HOGY KÖLTÖZNEK. A védelmi minisztérium nem ellenzi, hogy kiköltöztessék az aradi várból a katonai alakulatot, és a magyar történelmi emlék­helye­ket is magában foglaló várat átadják a városi önkormányzatnak. Az aradi önkormányzat immár 22 éve próbálja elérni, hogy a város szívében levő, Mária Terézia uralkodása idején épített Vauban típusú téglavárat civil létesítménnyé alakítsák. E vár falainál végezték ki 1849. október 6-án a magyar forradalom és szabadságharc tizenhárom tábornokát, és a várban őrizték évtizedeken át az emlékükre állított aradi szabadságszobrot is, melyet a román hatalom 1925-ben távolíttatott el Arad főteréről. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat számára nemcsak lehetőség, de feladat is a 70 hektáron elterülő vár és a kö­rülötte levő katonai gyakorlótér civil hasznosítása. Hozzátette, 170 millió euróra lenne szükség a műemlék helyreállításához. (Maszol.ro)
PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ. A Nemzetközi Valutaalap vezetőtanácsa szerint sikeresen zárta le Románia a készenléti hitelszerződést, így az IMF átutalja a két utolsó hitelrészletet. Ugyanakkor megállapította: stabilizálódott ugyan a román gazdaság, de gyengén fejlődik. Az ország tavasszal azt kérte, három hónappal halasszák a hitelszerződés lezárásának határidejét, hogy csökkenthesse az önkormányzatok adósságát, és javíthasson az állami vállalatok menedzsmentjén. Ezt a kérést jóváhagyták, így az állam még közel 521 millió eurót vehet fel. (Erdély FM)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2013-06-29: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Hatékonyabban kell dolgozni
Alapfontosságú, hogy Romániában nőjön a munka termelékenysége, mert nagyon alacsony – jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap Brüsszelben, az Európai Bizottság romániai jelentésének bemutatása után.
2013-06-29: Közélet - Hecser László:

Bútor fejében szálláshelyek (Barót–Köpec)

Élénk vitát váltott ki Barót város tanácsának csütörtöki ülésén az önkormányzat és a Köpeci Református Egyházközség társulásáról szóló határozattervezet. Az MPP és az EMNP szerint a városra nézve túl nagy, az egyházra pedig túl kis kötelezettséget jelentene.