Hírsaláta

2013. július 2., kedd, Belföld

ADDIG TARTHAT A NÉPSZAVAZÁS, MÍG ERED­MÉNYES NEM LESZ. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes makacs, kitartónak akar látszani, s arról beszél, hogy idén októberben mégis népszavazást tartanak az al­kotmánymódosításról. A referendum akár három napot is eltarthat – állítja –, hisz az alkotmánybíróság tavaly olyan határozatot hozott, hogy a népszavazások több napon át is folytatódhatnak. (Antena 3)

MONDOM, AMIT VÁRNAK. Sajnálatát fejezte ki Titus Corlăţean külügyminiszter egy keresztény civil szervezet, a Romániai Családok Szövetsége meghívottjaként amiatt, hogy Románia az uniós csatlakozás után kénytelen volt az EU diszkriminációellenes politikájához igazodni a homoszexuálisok megítélésében. Az áprilisban készült videofelvétel a napokban bukkant fel különböző hazai blogokon, a külügyminiszternek most nem kis erőfeszítésébe kerül, hogy homofób kijelentését megmagyarázza  európai kartársainak.
LEMONDOTT A REBREANU-ISKOLA IGAZGATÓ­NŐJE. Személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Adina Maria Chirilă, a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola igazgatója. A szűkszavú tanfelügyelőségi közleményből nem derül ki, hogy a lemondásnak van-e köze a hetek óta tartó román–magyar konfliktushoz. Mint ismeretes, a ki­sebbségi nyelvi jogok megszegéséért az Országos Diszkri­minációellenes Tanács által kétszer is bírságolt tanintézet évzáróján néhány román szülő kitépte és szétszaggatta a kétnyelvűség szükségességét románul és magyarul hirdető transzparenst a tiltakozók kezéből. A dulakodás nyomán két magyar és egy román szülőt a csendőrség kitessékelt az udvarról, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette őket. (Krónika)
DÉLEN ÖZÖNVÍZ. Hatalmas eső zuhant le, négyzetméterenként 90 liternél is több, a tulceaiakra és a konstancaiakra, s ahogyan ilyenkor megesik, az utcai elvezetők befuccsoltak, így házakat, utcákat  öntött el a víz, 116 személyt mentettek ki az árból. Az ország déli része változatlanul sárga jelzés alatt áll. (Evenimentul zilei)
SZAKKÉPZETT BÉBICSŐSZÖK VIGYÁZZÁK MAJD A GYERMEKEKET. Képesítésre, pszichológiai értékelésre és erkölcsi bizonyítványra lesz szükségük azoknak, akik nevelőnőként és bébiszitterként szeretnének dolgozni – áll egy új törvénytervezetben, amit Tamara Ciofu, az SZDSZ képviselője nyújtott be. (Manna)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2013-07-02: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Csökkentették az alapkamatot
A Román Nemzeti Bank (RNB) 25 bázisponttal öt százalékra csökkentette a 2012 márciusa óta változatlan alapkamatot tegnap. A román központi bank igazgatótanácsának döntése összhangban van az elemzők várakozásaival, akik szerint a román jegybank a hitelezést akarja bátorítani a kamatvágással.
2013-07-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Réty lakói a legszorgosabbak (Sikeres a falusi hulladékgyűjtés)

Van hova fejlődni, de már kezdettől sikeresnek mondható a Tega köztisztasági vállalat vidéki hulladékgyűjtő karavánja: első körben mintegy tíz százalékkal több újrafelhasználható hulladékot (pillepalackot, papírt, üveget, illetve elektromos és elektronikus szerkezetet) szolgáltattak be a falvakon élők, mint amennyit a kihelyezett tárolókba szoktak kidobni, és Tóth-Birtan Csaba igazgató a július 8-án induló második körben még többre számít.