Belföldi hírek

2013. július 2., kedd, Belföld

Csökkentették az alapkamatot
A Román Nemzeti Bank (RNB) 25 bázisponttal öt százalékra csökkentette a 2012 márciusa óta változatlan alapkamatot tegnap. A román központi bank igazgatótanácsának döntése összhangban van az elemzők várakozásaival, akik szerint a román jegybank a hitelezést akarja bátorítani a kamatvágással.

A szakemberek az irányadó kamat további lassú csökkenését valószínűsítik, amely év végéig 4,75 százalékra, jövő év végéig pedig 4,5 százalékra csökkenhet. Mugur Isărescu, az RNB kormányzója májusban már jelezte, hogy a román jegybank újabb kamatcsökkentési ciklusra készül. Az év második felére tervezett kamatvágás előrehozását azzal magyarázta, hogy a – jegybank óvatosságát magyarázó – viszonylag magas infláció a vártnál gyorsabban csökkent Romániában. Az éves infláció márciusban 5,25, áprilisban pedig 5,29 százalék volt. A román jegybank legutóbb 2011 novemberében kezdett kamatcsökkentési ciklust, amelynek a tavaly áprilisi kormányváltás vetett véget.

Hatósági vizsgálódás az érettségin
Tegnap országszerte rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott az idei érettségi vizsga első írásbeli megmérettetése román nyelv és irodalomból. A puskázás lehetőségét kizárandó, a közel hatszáz vizsgaközpont termeinek mindegyikét bekamerázták. A szaktárca döntése nyomán a szabálytalanságokról, korrupciós esetekről a diákok, szülők az Edu.ro honlapon létrehozott felületen is hivatalos bejelentést tehetnek. A botrány azonban idén sem maradt el, a fővárosi tanfelügyelőség ismertette: a Dimitrie Bolintineanu Líceum teljes vezetősége mellett az érettségiztető bizottság tagjait, valamint a felügyelő tanárokat is menesztik csalás gyanúja miatt. Tegnap délután ügyészek, rendőrök, a korrupcióellenes hatóság és a hírszerzés szakemberei is helyszíneltek, házkutatást tartottak, kihallgatták az érintett pedagógusokat a bukaresti vizsgaközpontnál, mely esetében már hetekkel korábban jelzés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy visszaélés készül. A tanügyminisztérium tegnap közleményben tudatta: a román nyelv és irodalom vizsga kezdete előtt egyetlen tételt sem hoztak nyilvánosságra, és az informatikai rendszer sem szivárogtatta ki azokat. Az írásbeli vizsgákra több mint 160 ezer diák – idén vagy az előző évben végzettek – iratkozott be.

Több az állástalan
Májusban 7,5 százalékra emelkedett a munkanélküliségi arány, ami 0,2 százalékpontos növekedést jelent az előző hónapoz, valamint 2012 májusához viszonyítva. Az Országos Statisztikai Hivatal által tegnap közzétett adatok szerint májusban a 15 és 74 év közötti állástalanok száma 720 ezer volt, míg az előző hónapban 712 ezren szerepeltek a nyilvántartásokban. A férfiak körében 1,4 százalékponttal magasabb a munkanélküliség aránya (8,1 százalék), mint a nők körében (6,7).

Rendkívüli ülés a statútumról
A szenátus és a képviselőház együttes plénuma tegnap 391 támogató és egy ellenszavazattal elfogadta az alkotmánybíróság döntésével összhangba hozott parlamenti képviselők statútumát. A honatyák ezzel elfogadták a jogi bizottságok és a statútumbizottság által elkészített jelentést, amely előírta az alkotmányellenesnek nyilvánított két cikkely kiiktatását a jogszabály új szövegéből. Valeriu Zgonea képviselőházi elnök a két ház vezetőségének együttes ülése után azt nyilatkozta, minden parlamenti frakció megszavazza az alkotmánybíróság döntésével összhangba hozott statútumot. Ugyanakkor tegnapi rendkívüli ülésükön a képviselők 227 igen, 20 nem szavazattal, 17 tartózkodással elfogadták a büntetőeljárási törvény­könyv alkalmazásra vonatkozó tervezetet. A képviselők azt követően bocsátották végső szavazás alá a jogszabály­tervezetet, hogy egy órán keresztül elemezték azokat a cikkelyeket, melyeket a rendes parlamenti időszak idején nem sikerült elfogadniuk. Ezeket a jogi bizottság által javasolt alakban fogadta el a képviselőház. Márton Árpád RMDSZ-es képviselő volt az egyetlen, aki a plénumban is fenntartotta a jogi bizottság által elutasított módosító javaslatait, melyeket a plénum is elvetett.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2013-07-02: Közélet - Kuti János:

Legyünk iszlamisták? (A múlt hét)

Romániai magyar pártjaink egyelőre ott tartanak, hogy jogaink kivívása vagy megvédése érdekében azon vitatkoznak, ki milyen tüntetést szervezne és mikor. Sőt, oda is eljuthatunk a nagy összefogás nevében, hogy majd egyik vagy másik párt kijelenti: mivel nem ő kezdeményezett egy megmozdulást, hívei ne menjenek el a másik által szervezettre! A mindenkori román kormányok meg kéréseinket annyiba sem veszik, mint kerten a lyukat.
2013-07-02: Belföld - :

Hírsaláta

ADDIG TARTHAT A NÉPSZAVAZÁS, MÍG ERED­MÉNYES NEM LESZ. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes makacs, kitartónak akar látszani, s arról beszél, hogy idén októberben mégis népszavazást tartanak az al­kotmánymódosításról. A referendum akár három napot is eltarthat – állítja –, hisz az alkotmánybíróság tavaly olyan határozatot hozott, hogy a népszavazások több napon át is folytatódhatnak. (Antena 3)