Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Koszovó helyzeteAkciótervet dolgozott ki a szerb kormány

2008. január 15., kedd, Világfigyelő

A szerb kormány akciótervet fogadott el tegnap arra az esetre, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. A kabinet valamennyi tagja által jóváhagyott programról semmit sem hoztak nyilvánosságra.

A koszovói ügyek kezelésével megbízott miniszter, Slobodan Samardzic azt mondta, hogy szigorú államtitok, de fontos, hogy megszületett, s minden szerb állami szerv, alkalmazott számára kötelező érvényű.

Az akcióterv alapja a hivatalos bejelentés szerint a szerb parlament múlt év végén nagy többséggel elfogadott, Koszovóra vonatkozó határozata. Az kötelezte a kormányt, hogy fogadjon el egy átfogó, a hatáskörébe tartozó valamennyi területre kiterjedő intézkedési tervet arra az esetre, ha a pristinai vezetés kikiáltja a dél-szerbiai tartomány függetlenségét. A parlament elsődleges feladatként írta elő az állami intézményeknek és alkalmazottaknak, hogy igyekezzenek Szerbia integráns részeként megtartani Koszovót mindaddig, amíg létre nem jön a tartomány sorsára vonatkozó kompromisszumos, az ENSZ BT 1244-es határozatán alapuló egyezmény. A határozat nyomán, de már előtte is több találgatás, ötlet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennie Belgrádnak, ha az albánok ígéretükhöz híven függetlenné nyilvánítják magukat, az Egyesült Államok és a vezető nyugati hatalmak ezt elismerik, s az EU missziót is küld Koszovóba, hogy átvegye az ENSZ-közigazgatás eddigi szerepét. Lehetőségként vetődött fel, hogy Szerbia mindazokkal az országokkal megszakítsa a diplomáciai kapcsolatot, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét. Vojislav Kostunica kormányfő s a szűkebb köréhez tartozók pedig pár hete felvetették, hogy az EU döntse el, mit akar: ,,törvénytelenül", vagyis ENSZ-határozat nélkül bevonulni Koszovóba, vagy azt, hogy Szerbia közeledjen hozzá. Ez konkrétan annak a lehetőségnek a felvetését jelentette, hogy Szerbia nem írja alá a tavaly parafált, s az EU-tagság előszobájának tekintett stabilizációs és társulási megállapodást.

Egységes európai uniós álláspontot szorgalmazott Koszovó ügyében az EU soros elnökségét betöltő Szlovénia elnöke és az olasz államfő tegnap Ljubljanában. Alapvető jelentőségű, hogy a 27 tagország közös álláspontot alakítson ki a Szerbiától elszakadni szándékozó, albán többségű tartományt illetően — mondta Danilo Turk szlovén államfő. Az EU érettségének és egységének próbaköve, hogy sikerül-e közös nézetet kialakítani, és alkalmat ad annak bebizonyítására, hogy az EU rendelkezik közös kül- és biztonságpolitikával — vélekedett olasz vendége, Giorgio Napolitano.

Jó esély van rá, hogy megszületik az egységes uniós álláspont Koszovó jövőjéről, még mielőtt a tartomány kikiáltja függetlenségét — mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter tegnap Budapesten.

Felrobbantották a pristinai kormány egyik gépkocsiját tegnap Koszovó déli részén; a detonációban négy ember súlyosan megsebesült. A koszovói kormány határozottan elítélte a merényletet, és a tettesek felelősségre vonását ígérte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 933
szavazógép
2008-01-15: Nemzet-nemzetiség - Kuti János:

A jó szándék még nem elég (Álláspontok)

Tulceán, mivel a Duna mellett van, igen-igen tisztelik a vizet. Ezért támadhatott valakinek az az ötlete, hogy a városban működő szép szökőkútban ne csak nyáron, de télen is szökdössön a víz. Ezt másképp nem lehet, csak úgy, ha fagyálló folyadékot töltenek bele, különben elfagy.
2008-01-15: Világfigyelő - x:

Magyar tükör

A kitelepítés népcsoportok kollektív büntetése volt, amely az érintettek kollektív szenvedéstörténetéhez vezetett ― mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap a Veszprém megyei Bánd községben a település német nemzetisége kitelepítésének 60. évfordulóján.