Belföldi hírek

2013. július 3., szerda, Belföld

Dagad az érettségibotrány
Őrizetbe vették tegnap azt a fővárosi iskolaigazgatót, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak: „tömeges csalást” szervezett az érettségiző diákoknak, hogy sikeresen vizsgázhassanak.

A vádhatóság szerint Costica Vărzaru, a bukaresti Dimitrie Bolintineanu-iskola volt igazgatónője az általa irányított iskolában érettségiző diákoktól összesen 10 ezer lejt gyűjtött, s ennek fejében megígérte, olyan felügyelő tanárok lesznek a vizsgateremben, akik megengedik a puskázást. A titkosszolgálat az iskola tanári szobájába lehallgatókészülékeket helyezett el, rögzítették a pedagógusok közötti beszélgetéseket, amelyeket bizonyítékként akarnak felhasználni az igazgatónő ellen. A nyomozók a hétfői román nyelv és irodalom vizsga alkalmából a diákokat is megmotozták, a vizsgáról való kijövetelkor többüknél olyan lapokat találtak, amelyeken a feladott tételek kidolgozása szerepelt.


Takarékoskodó honatyák
Feleannyi pénzt szán a parlament a vidéki honatyák elszállásolására, mint eddig: a törvényhozóknak ezentúl havi 4000 lejből maguknak kell gondoskodniuk bukaresti szállásról. Jelenleg körülbelül kétszáz törvényhozó lakik négy- vagy ötcsillagos szállodákban Bukarestben, akiknek havi 8000 lej körüli szállodaszámláját eddig a parlament fizette egész évben, a parlamenti vakáció idején is. A honatyák nem utazhatnak többé korlátlanul a belföldi vonatokon és repülőjáratokon sem, a parlament tulajdonát képező gépkocsit használóknak csak 7,5 liter üzemanyagot számolhatnak el 100 kilométerenként.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2013-07-03: Közélet - :

EU-tábor Marosfőn

Tegnap indult a tizedik EU-tábor Marosfőn a Magyar If­júsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia EMTE kolozsvári karának szervezésében.
2013-07-03: Belföld - :

Hírsaláta

UNESCO-BIZOTTSÁG LÁTOGAT VERESPATAK­RA. A parlament Állandó Bizottsága a hétfői együttes ülésen jóváhagyta, hogy az UNESCO-bizottság a nyár folyamán Ve­respatakra látogasson a művelődési miniszterrel együtt – jelentette be Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke.