Hírsaláta

2013. július 3., szerda, Belföld

UNESCO-BIZOTTSÁG LÁTOGAT VERESPATAK­RA. A parlament Állandó Bizottsága a hétfői együttes ülésen jóváhagyta, hogy az UNESCO-bizottság a nyár folyamán Ve­respatakra látogasson a művelődési miniszterrel együtt – jelentette be Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke.

A bizottság azt kérte, hogy a művelődési miniszterrel együtt látogassa meg a vidéket, ahol nagyon sok régészeti lelőhely található, s melyről oly heves vita folyik évek óta. A képviselőház és a szenátus közös állandó bizottsága, amely az UNESCO-val való kapcsolattartásért felelős, 18 honatyából áll, elnöke Traian Igaş demokrata-liberális szenátor, alelnöke Gabriela Firea SZLSZ-es szenátor. (Nyugati­jelen.com)
HOMOSZEXUÁLIS, NŐ, MAGYAR ÉS ZSIDÓ. „Véd­tem a kisebbségek jogait attól függetlenül, hogy vallási, szexuális vagy nemzeti kisebbségekről volt szó. Továbbra is ezt fogom tenni” – jelentette ki Remus Cernea. „Romá­niában és bárhol diszkriminált közösségek tagjának érzem magam. Úgyhogy igen, ugyanannyira tartom magam homoszexuálisnak, mint nőnek, zsidónak, romának, magyarnak vagy kisebbségi egyház tagjának. Mindezt annak ellenére, hogy rendszerint társadalmunk többségi csoportjaihoz tartozom, vagyis férfi, fehér bőrű, heteroszexuális és román nemzetiségű vagyok” – nyilatkozta a Realitatea TV-nek a képviselő.
ÚJ KÉSEDELMI BÜNTETŐRENDSZER AZ ADÓ­­­HIVATALNÁL. Az 50-es számú sürgősségi kormányrendelet szerint, aki nem fizet időben, ettől a hónaptól napi 0,02 százalékos késedelmi büntetést fizet, ami egy évre 7,3 százalékot jelent. Eddig a késedelmi idő függvényében számolták ki a büntetést – 31 és 90 nap között 5, 91 napnál régebbi tartozás esetén 15 százalékos bírságot számoltak. (Agerpres)
OLCSÓBB LETT A KÜLFÖLDRE MOBILOZÁS. Tovább csökkentek az Európai Unión belüli mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai. A 2012. június 13-án kihirdetett európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2013. július 1-jétől majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökkent. (Hírhatár)
SZABADNAPOT KAPHAT A MIKULÁS. Sza­badnappá nyilváníthatják december 6-át, azaz Szent Miklós ünnepét. A törvényjavaslatot a képviselőház elé terjesztették, ahol hamarosan megvitatják. Amennyiben zöld utat kap, december 6. a tizenharmadik hivatalos szabadnap lehetne Romániában. Januárban hivatalos munkaszüneti nap volt elseje és másodika. Hivatalos szabadnapnak számít május elseje, húsvét első és másodnapja, pünkösd első és másodnapja is. Ezenkívül Nagyboldogasszony napja, Szent András napja, Románia nemzeti ünnepe és karácsony első- és másodnapja lesz munkaszüneti nap. (Prima Radio)
NŐ IS LEHETNE ÁLLAMELNÖK. Esélye lenne egy nő jelöltnek is Románia államelnöki posztjának elnyerésére – derült ki a Ziare.com közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 62,1 százaléka szívesen adná erre voksát, míg 32,1 százaléknak az a véleménye, hogy e magas tisztséget csak férfi töltheti be.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2013-07-03: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Dagad az érettségibotrány
Őrizetbe vették tegnap azt a fővárosi iskolaigazgatót, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak: „tömeges csalást” szervezett az érettségiző diákoknak, hogy sikeresen vizsgázhassanak.
2013-07-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Zöldövezeti zavar

Megfeneklett a zöldövezet-karbantartás ügye Sepsi­szent­györgyön: a vonatkozó tanácsi határozat késik, így nagy­jából a lakosságon múlik, hogy gondoztatja-e a háza, tömbháza körüli közterületet.