Belföldi hírek

2013. július 4., csütörtök, Belföld

Nem diszkriminált az államfő
Nem részesített hátrányos megkülönböztetésben senkit Traian Băsescu akkor, amikor szülésre biztatta a román nőket, kifejtve, hogy az anyaság a nők alapfeladata – állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A tanács egyhangú döntése szerint az államfő álláspontja nem lépi túl a szólásszabadság határát, ugyanakkor kifejtette, a nyilatkozat tartalmilag negatív sztereotípiákat tartalmaz a nőnek a társadalomban betöltött szerepéről, valamint a roma közösségben tapasztalható születési arányokról.

A tanács szerint az államfői nyilatkozat jelentős médiavisszhangot kapott, éles vitákat váltott ki, de ezek szükségesek ahhoz, hogy egy társadalom fejlődjön, amennyiben az elhangzott kijelentések nem tartalmaznak gyűlöletre és erőszakra való felbujtást. Az államfőt több civil szervezet – köztük roma jogvédő szervezet – panaszolta be a diszkriminációellenes tanácsnál. Băsescu június 18-án a sikeres nőkről szervezett konferencián aggodalmának adott hangot Románia demográfiai ha­nyatlása miatt, és arra biztatta a román nőket, szüljenek minél több gyereket, akárcsak a roma nők, akik „öt-hat gyereket is vállalnak”. Mint mondta, a szociológusok előrejelzése sze­rint Románia lakosságának száma 15 millió főre apadhat 2030-ig a jelenlegi 19 millióról.

Önként távoznak a vasúti dolgozók
A Román Államvasutak több ezer alkalmazottja iratkozott fel önként az elbocsátandók listájára – ismertette tegnap Relu Fenechiu szállítási miniszter, rámutatva: a vonatkozó rendelet értelmében az érintettek végkielégítésre jogosultak. Fenechiu kijelentette, a szállítás bizonyos terü­letein átszervezésre és személyzetcsökkentésre van szükség a veszteségek elmélyülésének megállítása érdekében, azonban nem szeretné, ha a minisztérium fennhatósága alá tartozó vállalatok és intézmények alkalmazottjai végkielégítés nélkül távoznának. A tárcavezető szerint a vasúti szállításban érdekelt társaságoknak harmincnyolc­ezer alkalmazottjuk van. Az államvasutak személyszállító részlege kapcsán Fenechiu, rámutatott: óriási adósságai vannak, ezért új tőkésítésre van szükség, s ez a művelet akár magánosítást is jelenthet. A vállalatnak közel egymilliárd lej a vesztesége, és több mint egymilliárd lej a tartozása.

Erdélyi kastélyokat vásárolnának
Belgiumi és nagy-britanniai intézményektől is kapott ajánlatot Beszterce-Naszód megye önkormányzata a meglehetősen leromlott állapotban levő paszmosi és komlódi Teleki-kastélyok átvételére. Az önkormányzat szerint a paszmosi Teleki-kastély megvásárlásának szándékát egy romániai és egy belgiumi egyetem által létrehozott konzor­cium jelezte májusban, az épületben európai kutatóközpontot szeretnének létrehozni. A komlódi Teleki-kastély iránt júniusban egy műemlékek helyreállításával fog­lalkozó brit társaság érdeklődött, amelyik az épület teljes helyreállítása után fogyatékos gyermekek számára rendezne be iskolát és nyári tábort benne. Mindkét műemlék a 18. századból származik, és erősen leromlott állapotban van. A csekély magyar lakossággal rendelkező Beszterce-Naszód megyében az egykori magyar nemesi családok 14 kastélyát tartják számon A kategóriás műemlékként.

Elhunyt Radu Vasile
Tegnap hajnalban elhunyt életének 71. évében Radu Vasile volt  miniszterelnök. Az erdélyi Nagyszebenben született, történész végzettségű politikus vastagbélrákban szenvedett, 2010-ben műtéten esett át. Radu Vasile az 1996 és 2000 között kormányzó Romániai Demokratikus Konvenció (CDR) és Emil Constantinescu államfő mandátumának ideje alatt töltötte be a miniszterelnöki tisztséget 1998 áprilisa és 1999 decembere között. Kormányfői mandátuma idején Romániában éles társadalmi konfliktusok robbantak ki. A Zsil-völgyi bányászok 1999 januárjában tüntetni akartak Bukarestben több bánya bezárása ellen. A hatósági tiltás ellenére mintegy 15 ezer munkás elindult a román főváros felé, útközben többször összecsaptak a karhatalmi erőkkel. A zavargások – amelyek nyomán szükségállapotot is kihirdettek Romániában – mintegy két hétig tartottak, a felbőszült bányásztömeg azt követően csillapodott le, hogy Radu Vasile személyesen találkozott a vájárok vezetőivel, és megállapodást kötött velük.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2013-07-04: Közélet - :

Célkeresztben az alkotmánymódosítás (EU-tábor)

Tegnap reggel hivatalosan is megnyitotta kapuit a marosfői EU-tábor, ahol egyebek mellett az alkotmánymódosítás is terítékre került. A téma kapcsán Varga Attila alkotmányjogász, a Sapientia EMTE docense, valamint Márton Árpád RMDSZ-képviselő, az alkotmánymódosító bizottság tagja is felszólalt, a moderátor szerepét Bíró Barna Botond, a MIÉRT elnökségi tagja töltötte be.
 
2013-07-04: Belföld - :

Hírsaláta

ELVÉSZ EGY RMDSZ-MANDÁTUM. Kétnapos rendkívüli ülésszakra  hívták össze a T. Házat. Egyebek közt megszavazták azt a jogszabályt is, mely szerint mandátumüresedés esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.