Hírsaláta

2013. július 4., csütörtök, Belföld

ELVÉSZ EGY RMDSZ-MANDÁTUM. Kétnapos rendkívüli ülésszakra  hívták össze a T. Házat. Egyebek közt megszavazták azt a jogszabályt is, mely szerint mandátumüresedés esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

Ennek következményeként az RMDSZ elveszíti az Olosz Gergely szenátor lemondásával megüresedő mandátumot, mert visszaosztás révén bekerült a törvényhozói testületbe egy liberális jelölt, Marius Obreja is. Máté András és az RMDSZ alkotmányellenesnek tartja a korlátozást, ezért  szeptemberben javasolni fogja a honatyák jogállásáról szóló törvény módosítását. Termé­szetesen csak akkor, ha addig Traian Băsescu nem írja alá a jogszabályt, ami elég valószínűtlen. (Ziare.com)
VISSZATÉR A KÁRPÁTOK ŐRE. Közel száz esztendeje lerombolt emlékmű támad fel poraiból Csíkcsomortánban. A Kárpátok őre alkotással az egykori határvédő székelyek előtt szeretnének tisztelegni a helybeliek. Az eredeti szobrot 1915-ben állították fel Kolozsváron, ám a háború után Erdélybe bevonuló román csapatok elpusztították. Ennek hű másolata került most a csomortáni iskola udvarára. Az emlékmű központi eleme egy több mint két méter magas, tölgyfából készült, határőrt ábrázoló szobor. Ezt minden oldalról csíki székely kapura emlékeztető, cserefából készült torony veszi körül. A talapzattal együtt az alkotás magassága eléri a hat métert. A szobrot Horváth Béres János, a tornyot Székely Csaba és Török Csaba csomortáni fafaragó készítette, míg a talapzatot Forró Attila csíkszeredai vállalkozó. Az emlékmű terveit Tóth Vásárhelyi József rajzolta. A pénteken 18 órakor kezdődő avatón a történelmi egyházak, civil szervezetek és politikai pártok (RMDSZ, EMNP, MPP), illetve a Székely Nemzeti Tanács képviselői egyaránt részt vesznek. Az ünnepség egyúttal tisztelgés a dicsőséges pozsonyi csata 1106. évfordulója előtt. (Székelyhon)
CSEHÜL ÁLLNAK A ROMÁNIAI BANKOK. Bemutatta éves jelentését a nemzeti bank. Eszerint tavaly eggyel csökkent a hitelintézetek száma Romániában, ahol összesen 32 hazai bank és 8 külföldi bankfiók működött. A bankrendszer fizetőképessége alacsonyabb a megengedettnél, s habár enyhén nőtt a tevékenység, továbbra is javában érződik a nemzetközi válság hatása – állítja a jegybank éves jelentésében. A fizetésképtelenségbe jutott hitelek aránya tovább emelkedett, mintegy négy százalékkal, és tavaly év végén elérte a 18,2 százalékot, az egyik legnagyobb értéket európai viszonylatban, ennél magasabb fizetésképtelenség csak Görögországban és Írországban tapasztalható – derül ki a nemzeti banknak a pénzügyi piacra vonatkozó éves jelentéséből. (Ziarul financiar)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 671
szavazógép
2013-07-04: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Nem diszkriminált az államfő
Nem részesített hátrányos megkülönböztetésben senkit Traian Băsescu akkor, amikor szülésre biztatta a román nőket, kifejtve, hogy az anyaság a nők alapfeladata – állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A tanács egyhangú döntése szerint az államfő álláspontja nem lépi túl a szólásszabadság határát, ugyanakkor kifejtette, a nyilatkozat tartalmilag negatív sztereotípiákat tartalmaz a nőnek a társadalomban betöltött szerepéről, valamint a roma közösségben tapasztalható születési arányokról.
2013-07-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ezren nem kérnek szemételhordást

Az „utolsó utáni” határidő lejártával 1077 sepsiszentgyörgyi háztartás maradt szemételhordási szerződés nélkül, a listát pedig leadták a városházán, ahol büntetőáron számlázzák ki a szolgáltatást a nem fizető lakosoknak, hiszen a köztisztasági vállalat tőlük is elszállítja a kidobott hulladékot – közölte Tóth-Birtan Csaba, a Tega igazgatója, aki szerint a felszólítás mégis hasznos volt, ennek hatására mintegy 90 család jelentkezett utólag aláírni.