Hírsaláta

2013. július 6., szombat, Belföld

KIFOGADTÁK A SZENÁTUS ELNÖKÉT. Az Egye­sült Államok bukaresti nagykövetségén tartott ünnepi fogadásról Crin Antonescu hat perc után távozott, amikor rájött, hogy a házigazdák fütyülnek rá, nem feledik a tavaly nyári rövid elnökösködését, s szemére vetik, hogy a gőgös, agresszív nacionalizmus szószólójává vált. (Ziare.com)

RÁCS MÖGÉ KERÜLHET A MINISZTER. Relu Fe­nechiu közlekedésügyi miniszter július 4-i perén az ügyészek tizenöt év börtönbüntetést és 15 millió lejes kártérítés kifizetését kérték szolgálati visszaélés miatt. A vád szerint használt transzformátorokat és pótalkatrészeket adott el újakként, meglehetősen nagy haszonra téve szert. Az ítélethirdetést a bíróság jövő hétre halasztotta. (Ziare.com)
ALULFIZETETT SZAKMA. A romániai pedagógusok fi­zetése a legalacsonyabb Európában, órabérük alig két euró, míg például Luxemburgban egy pedagógus 85 eurós órabérért dolgozik. De nem fizetik meg a vizsgáztató tanárokat sem, a teremfelügyelők 19 lejt, a javító tanárok a képességvizsgán dolgo­zatonként három lejt, az érettségin hat lejt kapnak. (Cotidianul)
A PUSKÁZÁS ÁRT AZ EGÉSZSÉGNEK. Akárcsak tavaly, idén is munkát adtak az orvosoknak az érettségin minifülhallgatóval jelentkező tanulók, mert a kis szerkentyű beragadt a füljáratokba. Az fül-orr-gégészek végül a szemészetről kölcsönkapott erős mágnessel vették ki a fülhallgatókat, olyannal, amelyet a szembe került fémrészecskék eltávolítására használnak. (Ziare.com)
DRÁGA KÉPVISELŐK. A 2010-es adatok szerint egy romániai szenátor háromszor annyiba kerül, mint egy magyarországi képviselő. A România liberă számításai szerint Magyarországnak kevesebb mint egymillió forintjába kerül havonta egy képviselő, míg Romániának hárommillió forintba egy szenátor és 1,6 millióba egy képviselő.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2013-07-06: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Hátrányban a magyar betegek
Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést az RMDSZ amiatt, hogy az orvostanhallgatóknak csak románul szabad kommunikálniuk a páciensekkel. Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatához lakossági panasz érkezett arról, hogy a romániai egyetemeket akkreditáló Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) írásban rögzítette: az orvostanhallgatóknak a pácienssel románul kell kommunikálniuk.
2013-07-06: Közélet - Szekeres Attila:

Gödri Ferenc emléke

Ifj. Gördi Ferencre (1862–1913), Sepsiszentgyörgy legendás polgármesterére (1895–1913) emlékeztek halálának 100. évfordulóján, tegnap a vártemplom kertjében levő sírjánál, majd a Székely Nemzeti Múzeumban bemutatták az egykori városatya még főjegyző korában született, Sepsiszentgyörgytől Turinig és vissza című útleírását.