Hírbörze

2008. január 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Osztrákok a biztosítási piacvezetők

Az osztrák Wienna Insurance Groupnak (WIG) sikerült megszereznie az Asirom biztosítótársaság részvényeinek 16,35 százalékát a decemberi nyilvános felvásárlási ajánlat keretében, ezzel része 66,33 százalékra emelkedett.

Amint a január 8-án kiadott közleményből kiderül, emellett közvetlen tranzakció keretében megvásároltak még 31,17 százaléknyi részvényt, s ezzel az Asirom 98,50 százaléka a kezükbe került. A WIG egy 0,10 lej névértékű részvényért a nyilvános felvásárlás keretében 0,7535 lejt fizetett. Ekkor adta el 7,97 százalékot kitevő csomagját az állami vagyonkezelő is, mellyel az állampénztári bevételek 38,97 millió lejjel, vagyis 10,96 millió euróval emelkedtek.

Az Asirom felvásárlásával a WIG Romániában a biztosítási piac 27 százalékát tartja a kezében, ez ugyanis az ötödik biztosítótársasága itt. Közvetlenül az övé az Omniasig biztosítótársaság 97,78 százaléka, az Unita biztosítótársaság 99,99 százaléka, közvetve pedig az Omniasig Életbiztosító 50 és az Agras mezőgazdasági biztosító 75,70 százaléka. (incze)

Kötelező magánnyugdíj

A január elsején összesített adatok szerint közel 3,2 millióan iratkoztak fel kötelező magánnyugdíjra a pénztárak valamelyikéhez a harmincöt év alattiak (akik számára elkerülhetetlen), illetve a 35—45 év közöttiek (akik számára csak lehetőség). Ezt a magánnyugdíjrendszert felügyelő bizottság elnöke jó eredménynek tartotta a bukaresti rádiónak adott interjújában, és úgy értékelte, legfeljebb kétszázezer lehet majd azok száma, akiket január 17-e, az iratkozási határidő lejárta után hivatalból kell besorolni valahová. A végső iratkozási adatokat január 25-én összesítik. Eközben törvénymódosítást is szorgalmaznak némelyek, miszerint azokat, akik január 17-ig nem választanak pénztárat, ne arányosan sorolják be majd valahová, hanem a kevesebb jelentkezőt összesítőkhöz kerüljenek többen, hogy azok is elérjék a pénztár beindításához szükséges létszámot. (incze)

Mindkét szervezkedés hasznos

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jó lépésnek tartja a megyei turisztikai egyesület létrehozását, nemkülönben a megye csatlakozását a Transzszilvánia térségi turisztikai társuláshoz — adja hírül a kamara közleménye. Eszerint előbbi esetében a megye turisztikai lehetőségeinek jobb hasznosítására, egybehangolásra nyílik tágabb lehetőség, utóbbi pedig azért fontos, mert meghatározó szerepet játszhat az uniós alapok lehívásában, változatos térségi turisztikai kínálat felmutatásában, ugyanakkor élni lehet azokkal a tapasztalatokkal, melyeket a Hargita, Szeben és Maros megyei egyesületek szereztek az idegenforgalom fellendítésében. A kamara egyelőre nem csatlakozik a megyei turisztikai egyesülethez, de támogatja azon kezdeményezéseit, melyeket hasznosnak tart. (i.)

A vállalkozási kedv ösztönzésére

A kisvállalkozások működéséhez nélkülözhetetlenek azok a magánszemélyek, akiknek vannak ötleteik egy új cég beindításához, és készek vállalni az ezzel járó kockázatokat. Európának több vállalkozóra van szüksége, így az Európai Bizottság keresi a módját, hogy miként lehetne ösztönözni a potenciális vállalkozókat a vállalkozások beindítására. A fiatal vállalkozók jelentősen hozzájárulhatnak a munkanélküliség csökkentéséhez, valamint a gazdasági növekedés és az innováció előmozdításához, ez az embercsoport azonban az életkorával kapcsolatos speciális problémákkal szembesül. Az alábbi internetes oldal a bizottság ezen a területen kifejtett tevékenységét mutatja be: http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/craft/craft-young/young.htm

Pályázhatnak a mikrovállalkozások

Ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön az inkubátorház konferenciatermében az Asimcov vállalkozói szövetség rendezésében klubtalálkozót tartanak. Azokról a pályázati lehetőségekről lesz szó, melyekkel a mikrovállalkozások élhetnek a Regionális Operatív Program keretében. A találkozón minden érdeklődőt szívesen látnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-01-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Idei támogatások a Corvinustól

Mint ismeretes, az Új Kézfogás Közalapítvány 2007. március 31-i megszűnését követően a szervezet közhasznú feladatait a Corvinus Zrt. vállalta át, melynek többségi tulajdonosa a magyar miniszterelnöki hivatal.
2008-01-16: Nemzet-nemzetiség - x:

Milyen Székelyföldet akarunk?

Végre! — kiálthatunk fel Csutak István írását olvasva (Székek földje — Székelyföld?). Végre valaki kimondta, hogy ,,a király meztelen". Azt, hogy ,,egységes székelyföldi jövőkép, összefüggő fejlesztési elképzelés és összehangolt akcióterv nincs".