Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bronzérmes kezdeményezésHáromszéken Zöld energiában a jövő

2013. július 18., csütörtök, Közélet

Nemzetközi szintű elismerést kapott a Sepsiszentgyörgyön két éve bejegyzett zöld­energia-társulás. A cégek, önkormányzatok, egyetemek, szervezetek által létrehozott Green Energy Innovatív Biomassza Klasztert az erre szakosodott európai szervezet (ESCA) minősítése nyomán tüntették ki az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés bronzfokozatával – jelentette be a cégcsoport elnöke, Vajda Lajos, aki szerint Háromszék Románia zöld szíve lehet, a jövő ugyanis a zöld energiáké.
 

A múlt héten átvett bronzcímke nagy elégtétel, de csak egy állomás a további fejlődéshez, egyelőre ugyanis kevesen haraptak rá erre az üzletre, habár anyagi előnyei nyilvánvalóak, ráadásul környezetbarát tevékenység. Konk­rétan a fahulladékok hasznosításáról, illetve az energiafűz-ültetvények kiterjesztéséről van szó: az ágazatban érdekelt vagy érintett cégek a nyersanyag-ellátástól a kazánok és teljes fűtési rendszerek beszereléséig, illetve a megrendelő által megkívánt mértékű automatizálásig kiszolgálják az igényeket, és az eddigi tapasztalatok szerint – Maroshévíztől Kará­csony­kőig több intézménynél és magánszemélynél működik már ilyen hőszolgáltatás, Sepsiszent­györgyön három cégnél és egy kisebb lakótársulásnál – olcsóbb és hatékonyabb a biomassza-égetés, mint a gázfűtés, amelynek ára amúgy várhatóan megduplázódik a következő két évben. A fafűtésnél azért drágább módszer egyik előnye, hogy ön­működővé tehető (akár mobiltelefonról is vezérelhető), a másik, hogy erdőkímélő, hiszen bármilyen fahulladékkal, forgáccsal vagy gyorsan növő, mezőgazdasági termelésre nem alkalmas területekre is sikerrel telepíthető energiafűzzel táplálható, nagyon kevéssé szennyező és biztonságos (nem robbanásveszélyes) megoldás. Az új technológia meghonosításához nyilván szemléletváltásra is szükség van, de a benne rejlő lehetőséget mutatja, hogy több brassói és bukaresti kutatóintézet és egyetem is csatlakozott a hálózathoz. A háromszéki kezdeményezők szerint a kis falvak közintézményeinek fenntartási költ­ségeit jelentősen le lehetne faragni a biomassza-fűtéssel, a szintén a Károly brit trón­örökös látogatásairól ismertté vált Szászfehér­egyházáról már igényelték is a beruházási tervet, ez azonban bárhol, például Zalán­patakon is megvalósítható lesz. A kezdeti költségek Bagoly Miklós Asimcov-elnök sze­rint átlag öt év alatt térülnek meg (a nagyobb épületek esetében hamarabb, a kisebbeknél később), de távlatilag megéri, mert így a fűtési számlát alacsonyan lehet tartani.
Európai szinten tanúsított, azonos elbírálási kritériumok alapján összevethető bronz minőségi címkével jelenleg öt hazai klaszter rendelkezik, aranyfokozattal pedig az egész Európai Unióban is csak tizenhat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2013-07-18: Közélet - Iochom István:

A Nemzeti Vágtára készül Kézdivásárhely lovasa

A céhes városból és a közigaztatásilag hozzá tartozó településekről négy lovas nevezett be a Székely Vágtára, az Óriáspince-tetőn megrendezett eseményen végül hárman vettek részt: Bódi Albert, Terebesi Illés és Máthé László, a Kézdisárfalvát képviselő Berde Lóránt lova sérülése miatt visszalépett. Kedden a kézdivásárhelyi városházán Bokor Tibor polgármester fogadta a lovasokat, és megajándékozta őket. A 43 éves, kézdivásárhelyi származású Bódi Albertet, a torna második helyezettjét kérdeztük az eseményről.
 
2013-07-18: Család - :

Hogyan neveljünk felnőttet gyermekünkből

Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy harmincas, sőt, negyvenes felnőtt emberek még nem dolgoznak, párt sem találtak maguknak, idős szüleik tartják el őket. A neveltetésben kell talán keresni a választ arra, miért kezd ez a családmodell jelenséggé válni társadalmunkban is.