Hogyan neveljünk felnőttet gyermekünkből

2013. július 18., csütörtök, Család

Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy harmincas, sőt, negyvenes felnőtt emberek még nem dolgoznak, párt sem találtak maguknak, idős szüleik tartják el őket. A neveltetésben kell talán keresni a választ arra, miért kezd ez a családmodell jelenséggé válni társadalmunkban is.
 

A felnőttszerep elsajátítása, a családi életre nevelés bizony eléggé kemény dió szülő és gyermek számára egyaránt. Serdülő- és ifjúkorban tanulja az ember e különleges készségeket, ekkor szorul segítségre, útmutatásra, hogy felismerje igényeit, s egyeztesse azokat a külső elvárásokkal. A felnőtté váláshoz, a felnőttszerephez többek között meg kell tanulnia a szülőtől való leválás igényét, a párválasztás, a pályaválasztás, a munka­kör-, munkahelyválasztás módjait. Ekkor tapasztalja ki, miként kell megfelelni a társadalom elvárásainak, hogyan alakíthatja ki önálló életét, s miként képes vállalni a felelősséget mindenért és mindennel szemben, amivel az élet során találkozik. Ekkor alakul ki értékrendje, ekkor tanulja az állás­foglalást, a megfelelő döntések meghozatalát, s végül ekkor építi ki saját egzisztenciáját. Ekkor tud már szembenézni önmagával, és elfogadni azt, akivé vált, törekedni arra, hogy megvalósítsa – immár kész felnőttként – álmait, céljait.
A majdani felnőtt már kisgyermek korában elsajátít olyan készségeket, amelyekkel a megpróbáltatásokkal, stresszhelyzetekkel szemben képes helytállni. A szülők fel­adata, hogy gyermeküket idejében rávezessék: mindennél fontosabb megismerni, elfogadni és szeretni önmagunkat, tudjuk, mire vagyunk képesek, és érvényesítsük érdekeinket, s nem utolsósorban azt: sorsunk alakulása nagymértékben rajtunk múlik. Az együttélés szabályaihoz szoktatás is fontos a beilleszkedés tekintetében, miként az is, hogy tudjunk másokra odafigyelni, el­fogadni és szeretni is őket.
Amiről még ma is kevesen beszélnek családi körben: a nemiség, pedig szintén szüleitől kell a fiatalnak megtanulnia a nemi szerep vállalását. Úgyszintén minden jel arra, mutat, az emberi értékek, a társainkért való felelősségérzet, az önzetlen és örömteli kapcsolatok kialakítása nem kap elegendő hangsúlyt a családon belül. S talán nem érné oly sok meglepetés a szülőket serdülő gyermekeik részéről, ha időben rávezetnék őket, igenis lehet öröm az alkotó munka és a szabad idő hasznos eltöltése, ezekért is érdemes élni. Emellett meg kell tanítani azt is, miként ismerhető fel a vészhelyzet, hogyan kerülhetők el a különféle függőségek (alkohol, drog, dohány­zás, szerencsejáték stb.), egészséget veszélyeztető tényezők.
A gyermek és a fiatal min­takövető, külső mintákat átélve saját magát fejleszti – állítják a pszichológusok. Ezért rendkívül fontos a felnőttszerepre és a családi életre nevelésben a felnőt­tek pél­daadása, viselkedéskultúrája, életfelfogása.
(Az Eduline.hu nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2242
szavazógép
2013-07-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Háromszéken Zöld energiában a jövő (Bronzérmes kezdeményezés)

Nemzetközi szintű elismerést kapott a Sepsiszentgyörgyön két éve bejegyzett zöld­energia-társulás. A cégek, önkormányzatok, egyetemek, szervezetek által létrehozott Green Energy Innovatív Biomassza Klasztert az erre szakosodott európai szervezet (ESCA) minősítése nyomán tüntették ki az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés bronzfokozatával – jelentette be a cégcsoport elnöke, Vajda Lajos, aki szerint Háromszék Románia zöld szíve lehet, a jövő ugyanis a zöld energiáké.
 
2013-07-18: Család - Puskás Attila:

Ismerjük fel a gyilkos galócát!

A gombászók kötelezően betartandó alapszabálya: ismerjék fel a gyilkos galócát! Ameddig az erdőt járó nem ismeri meg tévedhe­tetlenül a gyilkos galócát, ne szedjen fel egyetlen gombát se. Hogy ne legyen a tudatlanság a gombászás akadálya, próbáljuk meg körülírni: milyen is a gyilkos galóca (Amanita phalloides Secr.)?