Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ismerjük fel a gyilkos galócát!

2013. július 18., csütörtök, Család

A gombászók kötelezően betartandó alapszabálya: ismerjék fel a gyilkos galócát! Ameddig az erdőt járó nem ismeri meg tévedhe­tetlenül a gyilkos galócát, ne szedjen fel egyetlen gombát se. Hogy ne legyen a tudatlanság a gombászás akadálya, próbáljuk meg körülírni: milyen is a gyilkos galóca (Amanita phalloides Secr.)?

Júniustól szeptemberig elsősor­ban lombhullató erdőkben (tölgyes, bükkös) fordul elő – olykor fenyő alatt is –, mivel gyökérkapcsolt szimbionta. Ezért mezőn, legelőn soha nem találkozhatunk vele. Fiatalon a pöfetegekkel téveszthetik össze, mivel fehér burok rejti, de átvágva ezt, rögtön előtűnik a még „embrionális” állapotban levő gomba. A közepes méretű gomba kalap­színe halvány zöldesbarna, igen változóan árnyalt, emiatt a fűzöld galambgombával téveszthető össze. Fehér, elég széles lemezei sűrűn állók, a tönkre felkanyarodók, nem törékenyek (a galambgombák több­ségének is fehérek, ám törékenyek a lemezei). A lefelé kissé vastagodó, fehér tönkje „kígyóbőr­szerű” rajzolatot mutat. Felső harmadán lelógó fehér gallér van (a galambgombáknak nincs gallérjuk, a csi­perkéknek van, de ezeknek a lemezei kezdetben hússzínűek, majd fokozatosan barnák, teljesen éretten feketék). A gyilkos galóca tönkjének talajban levő talpát fehér, puha „bocskor” burkolja. Bocskoruk nincs sem a galambgombáknak, sem a csiper­kéknek. Óvatlanul felszedve olykor a bocskor leválik a gombáról, így eltűnhet egyik fontos azonosító része. Minden azonosítandó gombát épen, valamennyi részét megőrizve kell a szakértőhöz vinni. Ez a gombászó második alap­szabálya! Mivel szaga, illata nincs, íze kellemes fiatalon (mondják, akik túlélték a mérgezést), s ez újabb veszélyt jelent.
Halált okozó mérgei a fallotoxinok és az amatoxinok. Mindkettő úgynevezett sejtméreg (szerveink sejtjeit működésképtelenné teszik), és mivel a látható, érzékelhető tünetek 8–40 óra múlva jelentkeznek (amikor már nem lehet kihánytatni a gombát, mert meg­emésztődött), nem jut a beteg idejében a sürgősségre. Anélkül, hogy a mérgek kémiáját és hatásmechanizmusát itt részleteznénk, annyit még megemlítünk, hogy elsősor­ban a máj és a vese sejtjeit támadja meg az amatoxin (illetve ennek szár­ma­zékai), míg a fallotoxinok a gyomor-, bélhámsejteket.
Néhány kép­pel segítjük e veszélyes gomba fel­ismerését. Az évekkel ezelőtt gyil­kosgalóca-mérge­zésben meg­halt kökösi gyermeket csak igen gyors májátültetéssel menthették volna meg. Erre azonban már nem volt idő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 738
szavazógép
2013-07-18: Család - :

Hogyan neveljünk felnőttet gyermekünkből

Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy harmincas, sőt, negyvenes felnőtt emberek még nem dolgoznak, párt sem találtak maguknak, idős szüleik tartják el őket. A neveltetésben kell talán keresni a választ arra, miért kezd ez a családmodell jelenséggé válni társadalmunkban is.
 
2013-07-18: Család - :

A vakáció históriája

Dúl a nyári vakáció, amit annyira vártunk; ilyenkor lazíthatunk a tengeren vagy a hegyekben, legjobb esetben külföldön vagy idehaza, táborokba mehetünk, vagy éppen a nagyinál élvezzük a levegő- és környezetváltozást. Ilyenkor eszünkbe sem jut, hogy mióta van ez így, mikor törvényesítették a vakációt a magyar nyelvterületen, és melyik uralkodó tette meg.