Ismerjük fel a gyilkos galócát!

2013. július 18., csütörtök, Család

A gombászók kötelezően betartandó alapszabálya: ismerjék fel a gyilkos galócát! Ameddig az erdőt járó nem ismeri meg tévedhe­tetlenül a gyilkos galócát, ne szedjen fel egyetlen gombát se. Hogy ne legyen a tudatlanság a gombászás akadálya, próbáljuk meg körülírni: milyen is a gyilkos galóca (Amanita phalloides Secr.)?

Júniustól szeptemberig elsősor­ban lombhullató erdőkben (tölgyes, bükkös) fordul elő – olykor fenyő alatt is –, mivel gyökérkapcsolt szimbionta. Ezért mezőn, legelőn soha nem találkozhatunk vele. Fiatalon a pöfetegekkel téveszthetik össze, mivel fehér burok rejti, de átvágva ezt, rögtön előtűnik a még „embrionális” állapotban levő gomba. A közepes méretű gomba kalap­színe halvány zöldesbarna, igen változóan árnyalt, emiatt a fűzöld galambgombával téveszthető össze. Fehér, elég széles lemezei sűrűn állók, a tönkre felkanyarodók, nem törékenyek (a galambgombák több­ségének is fehérek, ám törékenyek a lemezei). A lefelé kissé vastagodó, fehér tönkje „kígyóbőr­szerű” rajzolatot mutat. Felső harmadán lelógó fehér gallér van (a galambgombáknak nincs gallérjuk, a csi­perkéknek van, de ezeknek a lemezei kezdetben hússzínűek, majd fokozatosan barnák, teljesen éretten feketék). A gyilkos galóca tönkjének talajban levő talpát fehér, puha „bocskor” burkolja. Bocskoruk nincs sem a galambgombáknak, sem a csiper­kéknek. Óvatlanul felszedve olykor a bocskor leválik a gombáról, így eltűnhet egyik fontos azonosító része. Minden azonosítandó gombát épen, valamennyi részét megőrizve kell a szakértőhöz vinni. Ez a gombászó második alap­szabálya! Mivel szaga, illata nincs, íze kellemes fiatalon (mondják, akik túlélték a mérgezést), s ez újabb veszélyt jelent.
Halált okozó mérgei a fallotoxinok és az amatoxinok. Mindkettő úgynevezett sejtméreg (szerveink sejtjeit működésképtelenné teszik), és mivel a látható, érzékelhető tünetek 8–40 óra múlva jelentkeznek (amikor már nem lehet kihánytatni a gombát, mert meg­emésztődött), nem jut a beteg idejében a sürgősségre. Anélkül, hogy a mérgek kémiáját és hatásmechanizmusát itt részleteznénk, annyit még megemlítünk, hogy elsősor­ban a máj és a vese sejtjeit támadja meg az amatoxin (illetve ennek szár­ma­zékai), míg a fallotoxinok a gyomor-, bélhámsejteket.
Néhány kép­pel segítjük e veszélyes gomba fel­ismerését. Az évekkel ezelőtt gyil­kosgalóca-mérge­zésben meg­halt kökösi gyermeket csak igen gyors májátültetéssel menthették volna meg. Erre azonban már nem volt idő.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2013-07-18: Család - :

Hogyan neveljünk felnőttet gyermekünkből

Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy harmincas, sőt, negyvenes felnőtt emberek még nem dolgoznak, párt sem találtak maguknak, idős szüleik tartják el őket. A neveltetésben kell talán keresni a választ arra, miért kezd ez a családmodell jelenséggé válni társadalmunkban is.
 
2013-07-18: Család - :

A vakáció históriája

Dúl a nyári vakáció, amit annyira vártunk; ilyenkor lazíthatunk a tengeren vagy a hegyekben, legjobb esetben külföldön vagy idehaza, táborokba mehetünk, vagy éppen a nagyinál élvezzük a levegő- és környezetváltozást. Ilyenkor eszünkbe sem jut, hogy mióta van ez így, mikor törvényesítették a vakációt a magyar nyelvterületen, és melyik uralkodó tette meg.