Mi, hol, mikor?

2013. július 25., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Tusványos, 2013 – kulturális programok
Pénteken: a MISZSZ-sátorban 18 órától Stand up Comedy – Csenki Attila (Duma­színház); a Corvina udvarban 9 órától szentmise, 17 órától borkóstoló – Ruppert Pince (Villány), Wunderlich Alajos Családi Pincészete (Villány).

A Magyar Teátrum Színházi Sá­torban: Gyermekka­paszkodó 10–14 óráig: Teátrumi Mocorgó – játszóház kicsiknek, logikai játék nagyoknak, Felnőttkapasz­kodó: 15–15.30-ig Versfélóra – A Weöres Sándor centenáriumi év köszöntése versekkel – Falusi Márton költő és Takács Bence előadóművész, 16–17 óráig A nő az más – a Budapesti Játékszín előadása Szőlőskei Tí­mea, Lévay Viktória és Bank Tamás közre­működésével, Utókapasz­kodó 24 órától: Magyar Zenék bulija – DJ Szabó László; a Tilos kávéházban 15 órától: Életkora? 70 év plusz áfa! – Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója, 17 órától hármas könyvbemutató: György Attila: Bestiarium Siculorum, Király Zoltán: Szív­tűzoltóautó, László Noémi: Föld; a Csűrben 15 órától Csomád Bálványos Natura 2000 – gondnoksági bemutató és filmvetítés; a Magyar Turizmus Sátorban Alföld-nap, folyamatos programok 10–18 óráig; a Depo/T-Systems-sátorban a divathoz kapcsolódó kérdéseket járják körül; a Sapientia-sátorban egész napos prog­ramok: Társadalomtudományi játékok, Le­gyél te is filmsztár egy napra!, Kreatív Karrier­menedzsment, Dobjuk fel az önéletrajzot és a motivációs levelet!, Interjúra készülünk: szi-muláció és hasznos tippek, Amit a munkake-resőnek az öltözetről tudnia kell, Karriertervezés, 12 órától Aranymetszés 2013 – előadás a Kárpát-medencei magyar doktoranduszkutatásról, 13 órától Szacsvai Kinga: Gombafelhők az égbolton – természettudományi előadás, 14 órától Színpadon a természettudomány – látványos fizikai kísérletek, 15 órától Médiasa­rok – film- és fotófoglalkozások: Animációs műhelygyakorlat; az Erdély Caféban egész nap CsEKE kvíz, 10 órától gyalogtúra a kör­nyéken, 11 órától Székelyföldi Legendárium – rajzfilmvetítés, 11–13 óráig Élő könyvtár; a Cseh Tamás Sátorban közönségtalálkozó: 17 órától Role, Időutazás a Pilvax korába, Olvasósarok, a Kultúra.hu szerkesztése; a Keskeny Út Sátorban 11.30-tól áhítat Ruszka Sándorral, 16 órától kézműves-foglalkozás, 18 órától gitárest, 19 órától filmvetítés: Ha egy férfi igazán szeret, 20.30-tól beszélgetés; a Csakegy–Juventus Sátorban 16 órától „Kezes-lábas” – Szülő-gyerek közös játéka (6 hónapostól 3 éves korig) – Mozgásos mondókázás, kézimunka a Gyulafehérvári Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontjának munkatársaival; az MTVA sátrában érdekes foglalkozások egész nap, a mozisátorban pedig egész nap vetítés a klasszikusoktól a legújabb mozifilmekig, gyermekeknek rajzfilmek; a Nagyszín­padon 20 órától Role, 22 órától Demjén Ferenc; bulik a koncertek után: Kisszínpad – MISZSZ-sátor: Monyo Project- és Face Today-koncer, Csűr: Príma Rádió-buli DJ Thomasszal, Cseh Tamás-sátor: DJ BRNY, Depo/T-Systems sátor: Dodo, DJ Infragandhi.
(Részletes program: tusvanyos.ro)

Színház
A VADFIE ma 21 órától a vargyasi, pénteken az olaszteleki kultúrotthonban mutatja be Gilbert de Mouel Isten a metrón című drámáját. Belépti díj tetszés szerint.

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Hu­huuban ma 20 órától Varga András kolozsvári gitármű­vész Bajo la Luna (A hold alatt) címmel mutatja be flamenco-estjét, amelyen saját szerzeményeket is játszik.
* A sepsiszentgyörgyi Biszt­ró-kertben pénteken 21 órától a Waterlily’s Trio koncertezik.

Filmvetítés
A sepsiszentgyörgyi Er­zsébet parkban ma 21.30 órától a Mesék az aranykorból című román–francia történelmi vígjátékot vetítik.

Kiállítás
Az árkosi tájmúzeum vándorkiállítását péntektől Fertő­dön, a Fertő-Hanság Nemzeti Emlékpark kiállítótermében tekintheti meg a közönség.

Könyvbemutató
150 évvel ezelőtt jelent meg Kolozsvárt a Kriza János: Vadrózsák első kötete. A ter­vezett második kötet kéziratai szétszóródtak, nem jelentek meg. A Kriza János Néprajzi Társaság Olosz Katalin szerkesztésében idén kiadta a Vadró­zsák második kötetét is. Ez a tudományos vállalkozás Az erdélyi és a moldvai magyar digitális balladatár című program része, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott. A Vadrózsák II. Erdélyi néphagyományok című kötetet pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban Olosz Katalin mutatja be, a digitális balladatárt pedig Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke és Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja, programirányító ismerteti.

Röviden
Mozgásművészet.
A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc (táncgimnasztika óvo­dá­sok­nak, kisiskolásoknak), 19 órától body-art alakformáló moz­gás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 19 órától step-aerobik, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Előadás. Sepsiszent­györ­gyön a Nyugdíjas Önse­gélyző Pénztár klubtermében pénteken 16 órától a sepsiszentgyörgyi nyugdíjasok klubjában Alternatív gyógykezelések címmel tar­tanak előadást. Érdeklődni a 0723 626 491-es telefonszámon lehet Kovács Katalin Zsuzsannánál.
Túra. A Járjuk be Er­dővidéket! honismereti túrasorozat következő kirándulása szombaton lesz, úti cél: a Lucs tőzegláp és a csíkszentimrei Büdösfürdő kör­nyéke. Túra­vezető: Lőrincz Sándor. Indu­lás 9 órakor a baróti buszmeg­állóból. A túra gyalogos részének becsült hossza 15 km. Alkalmas időjárás esetén szalonnasütés, fürdés is lesz. Ér­deklődni a 0746 089 140-es telefonon Demeter Zoltánnál.
Éjszakai ügyelet. Sepsi­szentgyörgyön ma 20–8 óráig a Csíki utcai Dona 231 (0267 310 550), Kéz­divá­sár­helyen a Richter Gedeon (0267 362 280) teljesít éj­szakai ügyeletet.
Áramszünet. Ma 9–15 óráig Árkoson, Sugásfürdőn, Kőröspatakon a Dália cégnél, a 8-as transzformátorállomásnál, a nyári táborban, a juhhodálynál, a Ro­mán Gépkocsi-nyilvántar­tónál és a Castrum­nál, pénteken 8–12.30 óráig Szent­katolnán (a 2-es és 4-es transzformátorállomás kör­ze­tében), Ozsdolán, Ge­len­cén, Haralyban és Hilibben, 13–15 óráig Felsőlemhény­ben (a 4-es és 1-es transzformátorállomás körzetében), Kézdialmá­son, Esztelneken, Csomortán­ban és Kurta­patakon szünetel az áram­szolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2013-07-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
GÁSPÁR ANDRÁS KÁROLY
35 éves korában váratlanul elhalálozott.
Temetése július 26-án, pénteken 16 órakor lesz a szemerjai ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló családja
4268222
2013-07-25: Közélet - Bokor Gábor:

Otthoni beteggondozás Nagyborosnyón

Egy álom vált valóra Nagyborosnyón: tegnap ünnepélyes keretek között indították útjára a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a polgármesteri hivatal összefogása eredményeként megszületett otthoni idős- és beteggondozási szolgálatot.