Otthoni beteggondozás Nagyborosnyón

2013. július 25., csütörtök, Közélet

Egy álom vált valóra Nagyborosnyón: tegnap ünnepélyes keretek között indították útjára a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a polgármesteri hivatal összefogása eredményeként megszületett otthoni idős- és beteggondozási szolgálatot.

 • A templomban írták alá az együttműködési szerződést            A szerző felvétele
  A templomban írták alá az együttműködési szerződést A szerző felvétele

Az intézmény Nagyborosnyó mellett a közigazgatásilag ide tartozó falvak rászorulóit is segíteni próbálja.    Több mint félszázan gyűltek össze tegnap a nagyborosnyói református templomban. Németh Zoltán lelkipásztor példabeszédében a betegségekkel szembeni kiszolgáltatottságról beszélt, hangsúlyozva: van remény a gyógyulásra. A Diakónia tevékenységének lényegére utalva kijelentette: a most induló szolgálat sok rászorulónak hoz majd enyhülést. Ördög Gyárfás Lajos, a Diakónia kuratóriumi elnöke elmondta: bomló társadalmunkban, a többgenerációs családi minták megszűnése közepette szükség van a szolgálatra, fokozottan olyan esetekben, amikor idősek támogatását mulasztják el fiatalok. Ezt vállalja fel a Diakónia – hangoztatta. Nagy­bo­rosnyón felismerték a szolgálat szükségességét, a polgármester is sokat munkálkodott az elindításán, ám sok olyan község akad, ahol épp lemondtak erről a lehetőségről – ecse­telte. Szőcs Levente polgármester mérföldkőnek nevezte az eseményt. Ör­vendetes a Diakónia karitatív tevékenysége, több év törekvésének eredménye, hogy a szolgálat Nagyborosnyón is elindult. Amit ígérhetnek: lehetőségeiktől függően támogatják az otthoni idős- és beteggondozói szolgálatot. A polgármesteri hivatal hozzáállásának eredménye, hogy a községi orvosi rendelőben, a volt fogászat helyén nyithatta meg irodáját a szolgálat. Nagy József, a megyei tanács alelnöke a hivatal támogatásáról beszélt. Idén 109 ezer lejt különítettek el szociális szolgáltatásokra (ezt nem mind a Diakónia kapta meg – szerk. megj.). Tóth Anna, a Diakónia sepsiszentgyörgyi fiókjának beteggondozói igazgatója az általa vezetett intézményt és szolgáltatásait ismertette. Ezelőtt tíz évvel alakultak, azóta 17 községben és városban vannak jelen. A törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy együttműködési szerződést kössenek velük. Így a nagyborosnyói köz­ségháza 1500 lejjel járul hozzá a szolgálat működtetéséhez, a Diakónia közel ugyanekkora összeggel. A pénzből fedezik a személyzeti kiadásokat, a járműfenntartást, a fogyóanyagot. A családorvosok közreműködésével térképezik fel a rászorulók táborát. Van, akihez hetente egyszer látogatnak el, de olyanok is akadnak, akik mindennapos ápolásra szorulnak. Az otthoni szakápolás célcsoportjában inkább idősek találhatók, de rászoruló fiatalokon is segítenek, krónikus betegek esetében. A nagyborosnyói irodában Czira Andrea Krisztina pályakezdő asszisztens teljesít szolgálatot. Egy autó áll rendelkezésére, ezzel tud eljutni minél több rászorulóhoz. Ha nő az igény, a személyzetet is bővíteni szeretnék, erről a polgármesterrel is megegyeztek – jelentette ki Tóth Anna. Az együttműködési szerződést a templomban írta alá a Diakónia igazgatója és Szőcs Levente, ezt követően az új irodához vonult az egybegyűlt sereg. Az avatószalag elvágása után a működtetők a rendelő előtti parkban szeretetvendégséggel lepték meg a jelenlévőket. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2013-07-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tusványos, 2013 – kulturális programok
Pénteken: a MISZSZ-sátorban 18 órától Stand up Comedy – Csenki Attila (Duma­színház); a Corvina udvarban 9 órától szentmise, 17 órától borkóstoló – Ruppert Pince (Villány), Wunderlich Alajos Családi Pincészete (Villány).
2013-07-26: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nemzetféltők és távolmaradók

Csak nem állta meg a bukaresti hatalom, hogy oda ne szóljon a tusványozóknak: a külügyminisztérium már a szabad­egyetem első napján sértődött közleményben adott hangot felháborodásának.