Mi, hol, mikor?

2013. augusztus 9., péntek, Mi, hol, mikor?

Székölykök, 2013
Katrosában ma kezdődik a családi hétvége a Whokiqui és a Next Egyesület szervezésében. A mai program: 14–18 óráig csapatos gyermekjátékok, 20 órakor Esti mese Szabadi Emőkével, közben kóstolgató a Vinstore boraiból a Huhuu szülőmegőrzőjében,

21 órától Hána László dobelőadása, utána közös dobolás, bármilyen ütőhangszerrel. Szombaton 11 órától reggeli bohóckodás Kuki bohóccal, 11–14 órától A tanya címmel foglalkozások, műhelyek gyermekeknek, a mesesátorban Fakanálbábszínház a HalVirág Bábszínházzal: 12 órától Macskacicó, 15 órától Mi van a ládikóban?, 15.30-kor készül a Székölykök-család nagy fotója, 16–19 órától újra A tanya, 20 órakor  Esti mese Gergely Edóval, 20.15-től A likaskő – a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat első részének bemutatója, 20.30-tól az Evilági együttes Dalóka-koncertje, 22 órától tábortűz – lángra lobbantják sepsiszentgyörgyi tűzzsonglőrök, kóstolgató a Vinstore boraiból a Huhuu szülőmegőrzőjében, Fox Band-koncert felnőtteknek, táncház a Folkerrel felnőtteknek. Vasárnap 11 órától reggeli bohóckodás  Kuki bohóccal, 11–14 és 16–18 óráig A tanya, 16 órától kutyabemutató gyermekfog­lalkozással – Székely Kutya Klub, 19 órától Esti mese Gergely Edóval, 19 órától fakanálbáb-előadás a gyermekek által készített bábokkal, fesztiválzáró a mesesátorban: mesék, sutyurálások és egyéb buzgóságok Gergely Edóval, mesél Szabadi Emőke.
Más programok
Szülőmegőrzői beszélgetéssorozat: Az építkezés fortélyai – Ördög Csabával szombaton 11 órától, Nőnek lenni jó – Rácz Berecz Tímeával szombaton 13 órától, Esszen­ciamese Máthé Krisztával. Az esszenciális olajak gyógyító hatásai a gyermekekre – szombaton 14 és 18 órától, Fazakas Szabolcs: A Székelyföldi Legendárium története. Mese és valóság – szombaton 16 órától, Péter Alpár: Kalandos udvarházfelújítás Bikfalván – szombaton 17 órától, T. Kovács Áron: Ökofalu – vasárnap 11 órától, Nagy székölykök-góbé lekvár főzése – vasárnap.

Állandó programok
Táncház és énektanulás a Folkerrel szombaton és vasárnap; barátkozás csernátoni és kászoni háziállatokkal; lovaglóiskola a Szellő Lovardával; sakkmester a szülőmegőrzőben; élő szoborpark; a műhelyekben folyamatosan tanítja a gyermekeket a seprűfonó, kosárkötő, gyöngyfűző, bőrös, íjász, nemezelő, bútorfestő, kovács, kartonszobrász, írásos, fotográfus, papír­merítő, vályogházépítő, fakanálbábkészítő, rongybűvölő, vá­­szon­festő, szövő, bogozó, ősfonó, hangoskodó, barkácsoló, lám­páskészítő, zsonglőrködő, állatleső, lovagló, táncoló és daloló, arcfestő és így tovább...; a piciknek működik a Bőcsüs-ház.

Kiállítás
* Sepsiszentgyörgyön a Bistro-kertben ma 18 órakor megnyílik Kovács József Ausztrál tájak című fotókiállítása.
* A kovásznai városi művelődési ház kistermében szombaton 11 órakor megnyílik Nicolae Şuşara amatőr fotóművész Bánsági képek – fotók az Anina-hegységből című természetkép-kiállítása. Társszervezők: városi mű­velődési ház és Matei Schinteie. A kiállítás au­gusztus 30-ig látogatható, érdeklődni a 0762 674 516-os telefonon lehet.
* Az Árkosi Művelődési Központ Istálló Galériájá­ban ma 19 órakor megnyílik Traian Brădean, Marius Ci­liveci, Rodica Lazăr és Iacob Lazăr festészeti kiállítása. A művészek a kortárs román festészet kiemelkedő egyéniségei, a kiállított munkákat (festmények és grafikák) Floriana és Ion Lazăr gyűj­teményéből válogatták.
* Baróton Erdővidék Múzeumának kertjében és pincéjében vasárnap 17 órakor, a VI. Erdővidéki Szín­játszó Tábor zárónapját megelőzően a tábor részt­vevői kiállításon bemutatják azokat az alkotásokat, amelyek a tanulási folyamatok kapcsán születtek, valamint eszközeivé váltak A Prépost rémálma, ahogyan azt a Szent Békurugrin Leány­nevelde növendékei előadták az 1864. év Farsangján, min­denki épülésére és csudálatára, valamint a Szent István koronázásának igaz története bábok által adva című játékoknak.
* Zabolán a Csángó Múzeumban szombaton 17 órakor kiállítás nyílik Népi vadfogás és vadászat Zabo­lán címmel.

Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Bistro-kertben ma 21 órától az Equinox feat. Mano and Lily, szombaton  a Selfish Murphy koncertezik.
* A kovásznai városközpontban (a hagyományos termékvásár mellett) vasárnap 17 órától fúvószenekari koncert és menettánc a Zágoni Ifjúsági Fúvósze­nekar és a Szivárvány Ma­zso­rettcsoport előadásában. Kar­nagy: Veres István, tánc-szakirányító: Horváth Zita.
* Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet park zenepavilonjában vasárnap 12 órakor a Zágoni Ifjúsági Fú­vósze­nekar ad hangver­senyt. Vezényel: Veres Ist­ván zenetanár.

Filmklub
A Kovásznai Filmklub ma 19 órától a Művelődési Központban (a moziban) Susanne Bier dán rendező Esküvő után című filmjét vetíti magyar felirattal. Az alkotást több rangos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába jelölték mint a legjobb külföldi filmnek szóló Oscar-jelölés és a legjobb rendezői jelölés (Eu­rópai filmdíj). A vetítés támogatói: a Clorofilm, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület és a For You Pizzázó. A belépés díjtalan, a filmet 12 éven felülieknek ajánlják.

Ügyeletes gyógyszertárak
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki!), szombaton és vasárnap, valamint augusztus 15-én 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Dona 129. (0267 312 010), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap, illetve éjszaka a Salix (0267 364 971), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8–16 óráig a Farmacom, 8–12 óráig a Vipera, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom, Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0267 377 314) patika teljesít ügyeletet.

Kékfény
Halállal fenyegette. Szer­da délelőtt helybeli lakos értesítette az ozsdolai rend­őrséget, hogy előző este B. I. behatolt az udvarára, és késsel a kezében halállal fenyegette meg. Ki­vizsgálás indult.
Megkerült a tehén. Nagyajtai és erdővidéki rend­őrök közös járőrözés közben a károsult leírása alapján felismertek egy tehenet, amely egy sepsiszentgyörgyi lakos nagy­ajtai esztenájáról tűnt el. A tulajdonos eredetileg azt hitte, hogy medve hurcolta el az állatot. Mint kiderült, B. I. miklósvári lakos K. J. nagy­ajtai és K. S. sepsibodoki lakos segítségével péntekről szombatra virradó éjjel vitte el a pirostarkát, amelyet aztán 2000 lejért eladtak egy bölönpataki lakosnak. A jószág visszakerült a tulajdonoshoz, lopás vádjával indult eljárás.
Mezei lopás. Szerda dél­után szólt egy árapataki lakos a járőröző rendőröknek, hogy többen lopják a kukoricát a földjéről. A helyszínre érkező rendőrök ott találták B. R. és M. M. előpataki lakost 47 cső kukoricával. Lopással vádolják őket.
Sírgyalázás. Kedden pa­naszolta egy nyáraspataki lakos a hidvégi rendőrségen, hogy hétfőre virradó éjjel ismeretlenek összetörtek egy márványlapokkal fedett beton­keresztet a nyáraspataki ortodox temetőben. Mint kiderült, a tettes B. M. hidvégi lakos, aki azt vallotta, hogy véletlen volt, a sírkereszt azért dőlt le, mert nekitámaszkodott. A kárt meg fogja téríteni. Sírgyalázás vádjával indult kivizsgálás.

Röviden
Szabadtéri aerobik.
Ma 19 órától Sepsiszent­györgyön a belvárosi parkbeli játszó­térnél Kelemen Ida vezetésével szabadtéri aerobik mindenkinek. A részvétel díjmentes. A rendezvényt Sep­si­szent­györgy Polgármesteri Hiva­tala támogatja.
Fogadóóra. Kátai Zsu­­zsan­na, az Erdélyi Magyar Nép­­­párt sepsiszentgyörgyi szer­­vezetének alelnöke érdek­védelmi tanácsokat ad a kuláktörvény alapján pótlék­ra jogosult személyeknek: ma 9–11 óráig Sepsi­szent­györ­gyön az EMNT-irodában (volt Demokrácia Köz­pont, Szabadság tér 17. szám), 13–15 óráig Kézdivásár­helyen a Nép­párt irodájá­ban (44-es udvartér 1. szám, I. emelet).
Bejelentkezni  a 0768 193 582-es telefonon lehet.
Forgalomkorlátozás. Sep­si­szentgyörgy belvá­rosá­ban vasárnap 8.30 és 13 óra között a Háromszék Kupa amatőr kerékpárverseny miatt lezárják a forgalmat. A szervezők kérik a lakosságot, biztonságuk érde­kében tartsák be a hatóságok és a szervezők helyszíni utasításait.
Áramszünet. Ma 9–15 óráig Málnáson az 1-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma  8–20 óráig a Sas, Fecske, Kertész, Galamb, Victor Babeş,  Kossuth Lajos, Mar­tinovics Ignác és Kőrösi Csoma Sándor utcában. * Kovásznán a város ivó- és szennyvízhálózatának felújítási és bővítési munkálatainak megkezdése miatt az ivóvízellátásban üzemza­varok várhatóak (alacsony víznyomás, a víz zavarossága). A környéken fakitermelő munkálatok is folynak, a víz amiatt is zavaros lehet. A szolgáltató a fogyasztók megértését és türelmét kéri.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2013-08-09: Nyílttér - Fekete Réka:

Svájci fiatalok fűnyíróval

Mosogattak, szőnyeget ráztak, füvet nyírtak, forrást tisztítottak a Hatod aljában, és hazamentek azzal az élménnyel, hogy Háromszéken olyan nyitottak az emberek, amit otthon soha nem tapasztaltak. A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) szervezésében tizenéves svájci fiatalok töltöttek néhány napot közmunkával Sepsiszentgyörgy környéki falvakban, a két évvel ezelőtt indított udvar- és kertszépítő programnak ez volt a harmadik állomása.
 
2013-08-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kovásznai
FAZAKAS JENŐNÉ KÓRÉH ÉVA
szerető szíve életének 76. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2013. augusztus 9-én 14 órakor lesz a kovásznai temetőben.
A gyászoló család
du.