ÚszásA sepsiszentgyörgyi úszás reménysége

2008. január 21., hétfő, Sport

Mátyás Andrea 1997. március 30-án született, és valamivel több mint két hónap múlva ünnepli a 11. születésnapját. Edzői a sepsiszentgyörgyi úszás reménységének tartják, és akik már látták, hogy milyen odaadással és elszántsággal edz, azok is meg vannak győződve róla.

Én is így vagyok ezzel a dologgal, hiszen egy edzés alkalmával kerestem fel őt és trénerét, Pulugor Józsefet. Amíg mi beszélgettünk, Andi — hiszen így szólítják barátai — a tőle megszokott gyorsasággal szelte a medence vizét, és játszi egyszerűséggel rótta a ,,köröket". Időnként meg-megállt előttünk, kíváncsian felpillantott ránk, és látszott az arcán, hogy izgatottan várja már kis beszélgetésünket. Andi a Székely Mikó Kollégium tanulója, és hetente öt edzésen vesz részt. Ha hozzáadjuk a ,,száraz" edzést is — amikor erő-, hasizom-, illetve hátizomgyakorlatokat szokott végezni —, az edzések száma hatra nő. Naponta másfél órát tréningezik, s ezalatt 3000—3500 métert úszik. Ez nem rossz teljesítmény... A Szentgyörgy Sárkány Sportklub kis sportolójának erőssége a hátúszás, de elmondása szerint korábban a gyorsúszást kedvelte. Mátyás Andrea az elmúlt évben részt vett egy országos viadalon, ahol ötödik lett. Ennek ellenére 2007-ben nem ez volt a legjobb eredménye: novemberben tartották meg a Brassó Kupát, amelyen aranyérmes volt. A cenk alatti városban szerzett érem igen nagy fontossággal bír számára, hiszen olyan megmérettetésen ért el nagyon kiváló eredményt, melyen hazánk talán legjobb kis úszói vettek részt. Andi az idén az ország első három legjobb úszója között szeretne lenni. Egy picit nehéz feladat ez, de nem lehetetlen, még akkor sem, ha a korosztályában nagyon erős a mezőny.

— Más gyerekek ebben a korban a számítógép vagy a tévé előtt ücsörögnek, velük ellentétben te sportolsz. Miért választottad az úszást?

— Én már három- vagy négyéves koromban kezdtem el úszni — meséli Mátyás Andrea —, megszerettem, és idővel kiderült, hogy elég jól megy. Kíváncsiak voltunk arra, ha tovább folytatom az úszást, és fejlődöm, milyen eredményeket érek el. Mostanáig minden jól ment, és az eredmények is jók.

— Honnan származik a sportolás iránti szereteted?

— Talán a szüleimtől, akik mindketten hobbi szinten sportolnak. Szerintem jobb, mint otthon ülni, és nézi a tévét, vagy éppen számítógépen játszani.

— Iskolába jársz, a tanulás hogyan egyeztethető össze az edzésekkel, illetve a versenyzéssel?

— Mindennap délután négyig vagyok az iskolában, és ott mindent megtanulunk, otthonra már nem marad semmi. Így nyugodtan mehetek edzésre. Elég jól megy a tanulás, az edzések és a versenyek nem mennek ennek a rovására.

— Van példaképed, akire felnézel?

— Igen, van példaképem, és ő Egerszegi Krisztina. Egyszer kíváncsiságból kerestem rá az interneten, és megtudtam, hogy neki is a hátúszás volt az erőssége — akárcsak nekem. Az is kiderült, hogy olimpiai bajnok volt hátúszásban.

— Sokan úgy vélik, hogy Mátyás Andrea városunk legjobb úszója, egy tehetséges kislány, és talán a sepsiszentgyörgyi úszás reménysége is. Így van ez?

— Igen, így van — állítja Andi edzője, Pulugor József. Tudni kell azt róla, hogy tavaly minden versenyen — amelyen részt vett — érmet szerzett, vagy éppen jó eredményt ért el. Az egyik országos viadalon — ahol négypróbában is rajthoz állt — ötödik lett. Sajnos, decemberben nem tudtunk elmenni a téli országos versenyre, pedig Andinak lett volna esélye, hogy dobogós helyen végezzen. Nagyon sokat jelent neki az úszás, és szeret nyerni is.

— Naponta másfél órát edz, ez elegendő Andinak ahhoz, hogy feltudja venni a versenyt az ország más úszóival?

— Ebben a korban még igen. Fiatal a szervezete, s ha az úszástechnikákat jól elsajátította, és ezzel párosul egy kis gyorsaság is, akkor minden a legnagyobb rendben. Valamivel később, 13—15 éves korban kell majd megnövelni az edzésszámot, mivel akkor a napi egyszeri tréningezés már nem lesz elég.

— Milyen jövő állhat Andi előtt? Lehet belőle jó úszó?

— Jó úszó lehet belőle, de ez sok dologtól függ. Sajnos, nekünk egy ,,élményfürdőnk" van, és nem egy normál méretű úszómedencénk. Az uszodából hiányzik egy erőterem, és Andinak nem olyan jó a helyzete, mint egy sportiskolás gyereknek, aki ugyanabban a suliban edz, ahol tanul is. Például ott van a bukaresti sportprogramos Emil Racoviţă Líceum, ahol a hat-hét éves gyerekeknek úszó osztályt indítanak. Ennek ellenére minden lehetséges.

— Ha már az úszásról beszélünk, ejtsünk egypár szót az elmúlt esztendőről is. A Szentgyörgy Sárkány Sportklub úszó szakosztályának milyen tevékenysége volt 2007-ben?

— Az elmúlt év elején 15—20 gyereket igazoltunk le a klubhoz, de sajnos, van közöttük olyan is, aki már nem jár edzésre. Márciusban Piteşti-en versenyeztünk, ahol nem értünk el különösen jó eredményeket. Májusban vettünk részt a Maros Kupán, s ott egy arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertünk. Ugyancsak májusban vettünk részt egy újabb Piteşti-i viadalon, amelyet hét-tíz év közötti úszóknak rendeztek, és két bronzéremmel tértünk haza. A hónap végén a magyarországi Szentesen vendégszerepeltünk, ahol két újabb harmadik helyet értünk el. Júniusban Aradon rendezték meg a tízévesek országos versenyét, amelyen Mátyás Andrea ötödik lett. A következő megmérettetést, amin részt vettünk, Bukarestben tartották meg, és úszóink egy ezüst-, valamint egy bronzérmet szereztek. Októberben újra Magyarországra látogattunk ki, ezúttal egy hajdúszoboszlói versenyre voltunk hivatalosak. Novemberben rendezték meg a Brassó Kupát, és ott nagyon jól szerepeltek a szentgyörgyi úszók: egy első, egy második és két harmadik hely volt a mérlegünk. A korábban említett viadalokon kívül két hazai — sepsiszentgyörgyi — versenyen is indultak úszóink, az egyik a sportnapok alkalmával megtartott verseny volt, a másik pedig a Háromszék Kupa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2008-01-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Kosárlabdadopping a megyeszékhelyen (Kosárlabda, Ifjúságiak)

Az elmúlt hét végén a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium Bogdán Antal Sportterme több ifjúsági kosárlabda-mérkőzésnek is otthont adott.
2008-01-21: Sport - Áros Károly:

Testnevelők

Pedagógusok, nevelők, sikerkovácsok, műhelyvezetők, nevezhetjük bárminek őket, tény, hogy ők állnak sportmozgalmunk kevésbé napos, inkább árnyékos oldalán.