Falugondnok Uzonban

2013. augusztus 28., szerda, Faluvilág

Környékünkön még nem igazán ismert a falugondnoki munka. Uzonban május elsejétől indult el ez a valóban közhasznú szolgáltatás. A falugondnoki szerepkör létesítésének gondolatát Gál László vetette fel a köz­ség polgármesterének, Ráduly Istvánnak. A maga során mezőhegyesi ismerőseitől szerzett tudomást a lehetőségről, sepsimagyarósi beszélgetéseik során jött az ötlet, hogy hasonló szolgálatot létesítsenek Uzonban. A polgármesternek tetszett az ötlet: látszott, ha elindul a szolgálat, nagyon sok uzoninak és az ide tartozó falvak lakóinak lesz hasznára.
 

De mit is jelent, hogyan működik a falugondnoki szolgálat? Gál László a fa­lufelelősök, lelkészek segítségével térképezte fel, kik azok a községben, akik egyedül élnek, mindennapjaikban rászorulnak embertársaik segítségére. Olyan – leginkább idős – emberekről van szó, akiknek gondot jelent elmenni az orvoshoz, gyógyszert felíratni, patikába járni, számlát fizetni, bevásárolni. Gál László falugondnokként ezt a munkát vállalta fel. Már több mint ötven személy szerepel „ügy­féllistáján”. Hétfőn Sep­si­magyaróson és Lisznyó­pa­takon, kedden Lisznyón és Bikfalván, szerdán Szent­iván­laborfalván, csütörtökön Uzonfüzesen és pénteken Uzon községben teljesít szolgálatot. Felkeresi a rászorulókat, elintézi a felsorolt tennivalókat, esetenként egy vödör vizet, kas fát visz be a házba – minden ellenszolgáltatás nélkül. „Van úgy, hogy már a kapuban várják, mikor érkezem. Amellett, hogy intézem ügyes-bajos dolgaikat, egy bizalmas kapcsolat is kialakult köztünk. Fontos nekik, hogy valaki bekopog hozzájuk. Elmondják bánatukat, örömüket, én meghallgatom, még ha előtte százszor is hallottam ugyanazt. Egy­fajta szociális munkát végzünk, hiányzó rokonaikat, gyerekeiket is próbáljuk helyettesíteni” – magyarázta Gál László.
A szolgálat egyre sikeresebb, mind többen érdeklődnek iránta. Gált a Sepsi­ma­gyarósért Egyesület alkalmazta, a kiadásokat, beleértve üzemanyagköltséget, fizetést az uzoni községházánál elnyert pályázat útján kapott pénzből biztosítják. A hivatal autót is bocsátott a falugondnok rendelkezésére – igaz, ezzel csak a község területén közlekedhet.
Az ötletet adó Mező­he­gyesen több alkalmazottal működik a szolgálat, no de ott a tanyavilág lakóit is ki kell szolgálniuk. Ha Uzon­ban és a hozzá tartozó falvakban az eddigi iramban nő az igény, hamarosan egy személy el sem tudja látni a szolgálatot – véli Gál László.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2013-08-28: Faluvilág - Bokor Gábor:

Hogyan csépeltek egykoron

Az elmúlt hét végén Kovásznán megszervezett szarvasmarhaszemle és agrárkiállítás érdekes mozzanata volt a cséplésbemutató. A kézdiszentléleki Venczel András ez alkalomra 103 éves cséplőgépét hozta Kovásznára. A nagyszámú érdeklődő előtt két kalangyát csépeltek ki, közben Inczeffy István rögtönzött előadást tartott a munka menetéről. A nézők köréből csatlakozott hozzá egy idős személy, aki láthatón valamikor maga is sokat aratott, csépelt, apróra menően ismerte a munka egész menetét, mi több, bizonyos fogásokat is bemutatott.
 
2013-08-28: Faluvilág - :

Összetartó szentivánlaborfalvi fiatalok

Nagy fába vágta a fejszéjét a szentivánlaborfalvi fiatalok szervezete, a SZI@. A hétvégére ifjúsági sportnapot szerveznek, amelyre legalább hatvan érdeklődőt várnak. Szombaton az ifjúsági házban és kertjében asztalitenisz-, lábteniszverseny, minifoci lesz, a kisgyerekek számára ügyességi vetélkedőket szerveznek – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől, Gábor Leheltől.