Összetartó szentivánlaborfalvi fiatalok

2013. augusztus 28., szerda, Faluvilág

Nagy fába vágta a fejszéjét a szentivánlaborfalvi fiatalok szervezete, a SZI@. A hétvégére ifjúsági sportnapot szerveznek, amelyre legalább hatvan érdeklődőt várnak. Szombaton az ifjúsági házban és kertjében asztalitenisz-, lábteniszverseny, minifoci lesz, a kisgyerekek számára ügyességi vetélkedőket szerveznek – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől, Gábor Leheltől.
 

  • Falunapon vonul a tagság
    Falunapon vonul a tagság

A SZI@ már túl van a rendezvény­szervezés tűzpróbáján, hiszen idén segítség nélkül szervezték meg a falunapokat – a visszajelzések alapján sikeresen. Korábbi években is ott tevékenykedtek a falunapokon, az idei háromnapos esemény megszervezésére a megyei tanácstól kaptak pályázati úton támogatást – mondta az elnök. A szervezet tagjai rendszeres vendégek a megye ifjúsági rendezvényein. Idén részt vettek a kovásznai, barátosi, rétyi, zágoni ifjúsági napokon is. Lehel nem rejti véka alá: azért is mentek el idén minél több rendezvényre, hogy tapasztalatot szerezzenek az ifjúsági napok szervezésében. Jövő év­ben ugyanis Szentivánlaborfalván kívánnak hasonlót tető alá hozni.
A szentivánlaborfalvi fiatalok szervezete még 2010-ben verődött össze. Akkor negyvenen, most húszan alkotják az aktív egyesületet. Hivatalosan bejegyzett jogi személyi státust idéntől nyertek el – erre a pályázatokon való részvételhez volt leg­inkább szükségük.
Szentivánlaborfalva testvértelepülése, a magyarországi Fácánkert ifjaival közösen pályázták meg az A világ, ahogyan mi látjuk kiírást. Fotókon örökítették meg mindkét település mindennapjait, természeti értékeit, hagyományos tevékenységeit – az elkészült fotóanyagot az ifjúsági házban tették közszemlére, korábban a falunapon lehetett megtekinteni. A fácánosiak egy hétig vendégeskedtek náluk, ők két hétig voltak a testvértelepülésen, így ismerhették meg egymás lakóhelyét, közösségét – mondta el Lehel. A sikeres pályázat nyomán mindkét település ifjai egy-egy videofelvevő géppel is gazdagodtak.
Az ifjúsági ház részére a termet a polgármesteri hivatal biztosította. A régebben tűzoltószertárnak használt termet az ifjak maguk javították ki, a szükséges anyagot a községháza biztosította. Ugyancsak a hivataltól kaptak egy pingpongasztalt. A házban társasjáté­kozni, kártyázni lehet. Főként télen filmeket is vetítenek. A hideg évszakra is ők gyűjtik be a szükséges fát. Egyszóval: a szentivánlaborfalvi fiatalok közösségében működik az együtt gondolkodás, az összetartás.
Gábor Lehel egyik fontos céljukat is megfogalmazta: minél több fiatalt bevonni a tevékenységekbe. Mint mondta, a tanulmányaik miatt távol lévő fiatalok alig várják, hogy visszatérhessenek a faluba, részt vehessenek a SZI@ életében. Nem csoda, hogy a tagságban a tizenévesek mellett 25–30 éveseket is találni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2013-08-28: Faluvilág - Bokor Gábor:

Falugondnok Uzonban

Környékünkön még nem igazán ismert a falugondnoki munka. Uzonban május elsejétől indult el ez a valóban közhasznú szolgáltatás. A falugondnoki szerepkör létesítésének gondolatát Gál László vetette fel a köz­ség polgármesterének, Ráduly Istvánnak. A maga során mezőhegyesi ismerőseitől szerzett tudomást a lehetőségről, sepsimagyarósi beszélgetéseik során jött az ötlet, hogy hasonló szolgálatot létesítsenek Uzonban. A polgármesternek tetszett az ötlet: látszott, ha elindul a szolgálat, nagyon sok uzoninak és az ide tartozó falvak lakóinak lesz hasznára.
 
2013-08-28: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Bene boltja (Magánvállalkozó)

Bene Attila, néhai Bene Lajos református lelkipásztor fia, egy régi szé­kely kereskedő család sarja ez év július 12-én Bene Albert nagyapja nyomdokaiba lépve ugyanabban a helyiségben, ahol nagyapjának vas-, fűszer- és vegyeskereskedése volt, saját élelmiszerüzletet nyitott. Mi sem természetesebb, ha az új egység neve Bene boltja (jó lenne sok ilyen helyi nevet olvasni a cégtáblákon). Kézdivásárhelyi, korszerűen berendezett főtéri üzletében jelenleg tizenöt alkalmazott áll két váltásban a vásárlók rendelkezésére. A régi-új Bene boltba a szalagvágás napján elsőként a hetven évvel ezelőtt itt inaskodó Tarcsi Dezső bácsi lépett be.