Hírbörze

2008. január 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Terület az ipari parknak

Gidófalva Község Polgármesteri Hivatala a múlt év végén megrendezte a versenytárgyalást a leendő ipari parknak helyet adó terület haszonbérbe adására negyvenkilenc évre. A 143 000 négyzetméteres területre hárman jelentkeztek, a nyertes az ipari park adminisztrálására alakított sepsiszentgyörgyi Gyppa Kft., amely telekkönyveztette a területet, és évente mintegy hetvenmillió régi lej bért fizet — tudtuk meg Tartán Lászlótól, a kft. ügyvezetőjétől. (i.—f.)

Ismét teljesen

az Essl családé a bauMax

A múlt év végére ismét az alapító Essl család százszázalékos tulajdonába került a bauMax barkácsáruházlánc, miután a Spar-csoporttól visszavásárolták a hiányzó 12,45 százaléknyi részvénycsomagot. A részvénypakett árát nem közölték. A bauMax jelenleg Ausztriában és hat közép-, illetve délkelet-európai országban — Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniá­ban, Horvátországban és Romániában — működik, összesen 128 áruházzal. Tavaly a cég 8285 alkalmazottal 1,25 milliárd eurós forgalmat bonyolított. (MTI)

Példamutatónak tartják

magukat

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója ― reagálva egy korábbi megszólításra, amely a határon túli kutak esetében a magyar nyelvű kiszolgálás biztosítását kéri számon ― úgy fogalmazott: a MOL példamutató vállalat a kisebbségek nyelvén való kiszolgálás tekintetében. Hozzátette: minden olyan területen, ahol jelentős a magyar lakosság aránya, kétnyelvűek a feliratok és a marketingkommunikáció, azaz az akciókról készített reklámokat magyarul is ismertetik. Példaként említette, hogy Erdélyben és Felvidéken fogyasztói magazint adnak ki magyar nyelven is a Magyarországon megjelenő magazin mutációjaként. A sajtótermékek forgalmazását illetően Ferencz I. Szabolcs úgy fogalmazott: a kínálatról nem a MOL vezérigazgatója dönt, hanem a kereslet, minden MOL-kútnál a helyi igényeknek megfelelő lapokat lehet kapni.

Nemrég az MDF arra kérte Hernádi Zsoltot, a MOL Rt. vezérigazgatóját, hogy a határon túli MOL-benzinkutaknál biztosítsa a magyar nyelvű kiszolgálás lehetőségét mind a tankolásnál, mind az autómosásnál, és tegye lehetővé a magyar nyelvű, illetve magyarországi friss sajtótermékek megvásárlását. (Ferencz)

Húszból egy takarékoskodik

Románia lakosságának csupán öt százaléka tesz félre jövedelmeiből a nehezebb napokra, és ötvennégy százaléka nem is álmodik erről — derül ki a GFK Románia által húsz országban végzett felmérésből, melyet az Aviva biztosítási csoport megrendelésére készített. A lakosság túlnyomó többsége ugyan gondol a jövőre, de pillanatnyilag képtelen bármit is tenni anyagi helyzetének javításáért. Ennek két fő oka az életében bekövetkezett változás, mint a munkahely elvesztése vagy családjának a felbomlása.

(incze)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2008-01-23: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Hozamok a nyílt végű alapoknál (Befektetés)

A banki betétkamatok csökkenése ellenére tavaly alig tízezerrel nőtt Romániában az amúgy kispénzű befektetőknek kitalált nyílt végű alapokba pénzt elhelyezők száma. Összesen 82 458 befektetőt tartottak nyilván az év végén, s ebből is 1312 jogi személy, melyeké az alapok nettó aktíváinak több mint a fele, 58,76 százaléka.
2008-01-23: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Pirkadat a Várbükk alatt

A pirkadat még nem jelent napkeltét. Azért nincs még napkelte a Várbükk-hegy két oldalát megfekvő településen, Bodosban és Bibarcfalván, mert a tervek, a jelen valós változásai s a jövő alakítását szolgáló helyi elképzelések nem nyertek még végleges formát.