BefektetésHozamok a nyílt végű alapoknál

2008. január 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A banki betétkamatok csökkenése ellenére tavaly alig tízezerrel nőtt Romániában az amúgy kispénzű befektetőknek kitalált nyílt végű alapokba pénzt elhelyezők száma. Összesen 82 458 befektetőt tartottak nyilván az év végén, s ebből is 1312 jogi személy, melyeké az alapok nettó aktíváinak több mint a fele, 58,76 százaléka.

Negyven nyílt végű befektetési alap áll a lakosság rendelkezésére, közülük kilenc tavaly indult. Összesí­tett nettó aktíváiknak az értéke 954,261 millió lejt tesz ki, az év folyamán 92,236 millió lejre vettek náluk befektetési részjegyeket, s 72,263 millió lejre vásároltak vissza. A nyílt végű befektetési alapok aszerint, hogy főleg milyen eszközökbe fektetik a pénzt, négy csoportba tartoznak: monetáris, kötvény- és fix hozamú, változatos, illetve részvényalapok.

A monetáris alapoknál a legkisebb a kockázat, s ennek függvé­nyében a hozam is: a Bancpost Plus egy évre 5,8, a Román Fejlesztési Banknál működő Simfonia 1 pedig 6,3 százalék hozamot biztosított befektetőinek a tavalyra. Ilyen alapba négyezernél alig többen fizettek be.

A kötvényalapok többsége tavaly ennél is kisebb hozamot biztosított a befektetőknek, itt a hozamhatár 4,9 (Tezaur) és 8,7 százalék (Stabilo). Ilyen alapnál kilencezernél valamivel több befektető helyezte el a pénzét.

A változatos befektetéseket eszközölő tizenöt alapnál ötvenegyezret meghaladó befektető vásárolt részjegyet, ezek hozama 7,4 százaléknál kezdődik (Concerto), és 14,4 százaléknál végződik (Fortuna Clasic), javarészt a banki kamatok utáni hozam majdnem kétszeresét biztosították.

A legkockázatosabb befektetés a részvényalapoké, de ezzel arányos a nyereség is. Tavaly ez 12 százalék (Intercapital) és 29,7 százalék (KD Maximus) között volt, többségében húsz százalék fölötti hozamot biztosított az ide sorolt tizennégy alap, melyben majdnem tizenöt és fél ezer befektető kamatoztatta pénzét.

A tőzsde idei visszaesése kihatott a nyílt végű befektetési alapok pillanatnyi helyzetére is: a részvényalapok január 22-vel bezárólag (egy kivételtől eltekintve) 2,99 és 14 százalék között veszítettek értékükből, a változatos befektetést eszközlőknél a legnagyobb visszaesés 8,69 százalék — azaz valamivel kisebb arányú, mint a januári tőzsdei hanyatlás. Az optimista befektetők ilyenkor szoktak vásárolni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-01-23: Pénz, piac, vállalkozás - Mózes László:

Szügyi György: nincs székelyföldi pozitív jövőkép

Idén is megtartotta szokásos év eleji tréningsorozatát Háromszéken Szügyi György, a szegedi Euromenedzser Tanácsadó és Képzési Központ vezérigazgatója. Előadás-sorozatának központi témája a pozitív jövőkép kialakítása volt. Sepsiszentgyörgyön a vállalkozók számára is hasonló súlypontú, gondolatébresztő előadást tartott, ezt követően beszélgettünk Szügyi Györggyel.
2008-01-23: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Terület az ipari parknak
Gidófalva Község Polgármesteri Hivatala a múlt év végén megrendezte a versenytárgyalást a leendő ipari parknak helyet adó terület haszonbérbe adására negyvenkilenc évre. A 143 000 négyzetméteres területre hárman jelentkeztek, a nyertes az ipari park adminisztrálására alakított sepsiszentgyörgyi Gyppa Kft., amely telekkönyveztette a területet, és évente mintegy hetvenmillió régi lej bért fizet — tudtuk meg Tartán Lászlótól, a kft. ügyvezetőjétől. (i.—f.)