Rezesbandák találkozója Kálnokon

2013. október 16., szerda, Faluvilág

Az Oltfejből csak az étfalvazoltáni együttes hiányzott a vasárnapi találkozóról, és vendégként felléptek a mifelénk gyakran szereplő nagybaconi fúvósok. A Csomád alatti községet a sepsibükszádiak, Mikóújfalut a Nagykürt 95 zenekar képviselte az Oltfej-találkozón. Jelen voltak Gidófalva, Árkos és a vendégfogadó Kálnok–Kőröspatak rezesbandái.
 

  • A baconiak vendégként érkeztek. A szerző felvétele
    A baconiak vendégként érkeztek. A szerző felvétele

Ez utóbbi, amelynek története – kényszermegszakításokkal együtt – több mint százéves múltra tekint vissza, első alkalommal hívta meg a felsorolt zenekarokat találkozóra. Kálnok központjában találkoztak, ahol Tóth Anna beszolgáló református lelkész áldásban részesítette a közel kétszáz zenészt, aki indulóinkkal, népdalainkkal, a zenei anyanyelv hangján biztatta életerőre és -kedvre a falu, Sepsi­kőröspatak községközpont népét és a fúvóstalálkozóra összesereglett vendégeket. Az aranyos ősz és a kellemes időjárás, a hat rezesbanda zenés felvonulása a kálnokiakat is kicsalta a kapuk elejébe. Élükön a Székely Virtus Hagyo­mányőrző Egyesület három, díszruhás lovashuszárja haladt. Szé­kely népviseletbe öltözött gyerekek helységnévtáblákkal és nemzetiszín zászlókkal vonultak a zenekarok előtt a kultúrotthon tágas udvarára.
Kisgyörgy Sándor, Sepsikőrös­patak polgármestere köszöntőbeszédében a zene, a népi és harci muzsika történelmi szerepére és fontosságára emlékeztette a közönséget, amelyre sok alkalommal szüksége volt a nagy megpróbáltatások idején nemzetünknek, nemcsak a kuruc, hanem a negyvennyolcas szabadságharc, de a két nagy világégés idején is. Szígyártó András, a kálnoki közművelődés régi közkatonája hosszú strófákba, rímekbe szedte az 1909-ben létrejött Kálnoki Polgári Fúvószenekar viharos történetét, amely 2012 decemberében újraalakult. Miközben hatalmas üstben rotyogott az udvaron a tokány, puhult a házi disznó húsából készülő flekkennekvaló, készült az Ütő-féle kürtőskalács, a hat zenekar bemutatta a legszebb és legsikeresebb zeneszámait. A zenés októberi vigadalom hajnalig tartott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2013-10-16: Faluvilág - Iochom István:

Istenhez közelíteni a fiatalokat (Kézdikővár új plébánosa)

Augusztus elsejétől Péter Arthúr személyében új római katolikus plébános szolgál Kézdikőváron. A korábbi plébánost, Drócsa Lászlót saját kérésére a gyulafehérvári római katolikus érsekség Csíkszentmiklósra helyezte át.
 
2013-10-16: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Adóhivatal – Bukarest és Brassó árnyékában (Pénzügyek)

A hazai adóhatóság régiósítása megtörtént, ám a folyamat még nem fejeződött be – nyilatkozta kérdésünkre Ambrus Attila, az immár hivatalosan is csak a megyei pénzügyi hivatal ügyvezető igazgatója. Az intézmény regionális átszervezése sommásan annyit jelent, hogy egy sor hatáskör immár nem Sepsiszentgyörgyön gyakorolható, hanem a regionális adóhatóság központjába, vagyis Brassóba költözött, miközben a feladatokat továbbra is helyi szinten kell elvégezni.