Böjte Csaba esztelneki otthona

2013. október 31., csütörtök, Faluvilág

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett esztelneki Szent Rita Napközi Otthonban közel negyven helybeli, kurtapataki és bélafalvi hátrányos helyzetű gyermek részesül naponta meleg ételben és délutáni oktatásban.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Böjte Csaba ferences szerzetes, alapítványi elnök az esztelneki napközit 2008 januárjában indította el az óvoda épületében, idő­közben az alapítvány egy régi házat vásárolt meg, amit felújított, mely­be 2009 őszén költözhettek át. A névadó ünnepségre 2010. július 19-én került sor. A gyermekekkel jelenleg két nevelő, Csibi Edit és Ilyés Anka foglalkozik. Két óra tanulásból, két óra játékból és két óra házi munkából áll a délutáni foglalkozás, mely után a gyerekek minden este hazamennek. Csibi Edit elmondta: harmincnyolc gondozottjuk van, a legkisebb három és fél, a legnagyobb pedig tizen­négy esztendős. Egy részük roma nemzetiségű, a többiek szegény magyar családokból származnak. Azt is megtudtuk, hogy a két nevelő munkáját több önkéntes is segíti, például a torjai Volloncs Mária pszichológus, a lemhényi Raff Andrea szociális munkás, Varga Katalin tanítónő és Marti Emília nyugdíjas, a Háromszéki Népmű­vészek Barabás Zsombor Egye­sületének titkára. A gyermekekkel közösen a kis háztáji kertben minden szükséges zöldségfélét megtermelnek, idén első alkalommal a sárgadinnye is beérett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2013-10-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Forrásmentés Mikóújfaluban

Nem lehet tudni pontosan, mi vetett véget a mikóújfalusi híres sós-lúgos Hunnia gyógyvíz palackozásának, csak sejtjük, hogy az 1916-os esztendő, mert a román hadsereg bevonulása alkalmával sok ipari létesítmény vált lángok martalékává.
2013-10-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Előpatak másik arca

A promenád mellett, ahol valamikor Havasalföld és Erdély leggazdagabb mágnásai, bojárjai sétáltak és végezték az orvosi javallat szerinti ivó- és fürdőkúrát, a szomorúság és kilátástalanság rakott fészket. Az izomideg-sorvadásban szenvedők kórháza ugyan Előpatakról Bodzafordulóra költözött, de itt maradt e betegek országos egyesülete, időnként vissza-visszajönnek az egykori kúráltak találkozni, tűrhető képet festeni maguknak arról a bajról, amelynek jobbulása sokszor teljesen reménytelen.