A humor legyen humor

2013. november 12., kedd, Magazin

A humor nem lehet jó vagy rossz, a humor az legyen humor – ezzel a célkitűzéssel vitte színre Rejtő Jenő két bohó­zatát Molnár János rendező. A Cseberből vederbe és az Élő halott fergeteges sikert aratott a kovásznai kultúrközpont színpadán, ugyanakkor a művelődési ház Pódium színjátszó köre újraalakulásának határkövét is jelentette.
 

A vendégszereplő humo­risták sokszor többet nevet­tek a színpadon, mint maga a kö­zönség, a kovásznai szí­né­szek viszont egy percig sem hagyták nyugodni a nagyér­demű nevetőizmait – ez volt az általános vélemény a pénteki és szombati előadás után is.
A Pódium társulat 1996-ban alakult, első fellépésük svéd gyermekversekből ké­szült összeállítás volt. Kö­vetkezett Eugene Ionesco Ketten félrebeszélnek című darabja, majd Pilinszky KZ-oratóriuma. Ezek után a színjátszó kör felfüggesztette tevékenységét, egészen a pénteki bemutatóig.
Pál Lajos a tízfős társulat fő mozgatóereje, sokan kö­zülük a Diákszínpad szí­nészei is voltak. A társaság célja a szórakoztatás, jókedvet, örömet akarnak vinni az emberek életébe – mondta el Molnár János. A Pódium máris kapott meghívást Csíkszeredába, de várhatóan más településeken is fellépnek majd. A művelődési ház a jegyek bevételéből finanszírozza a társulatot, a tagok „saját magukat is támogatják” – számolt be a rendező.
Kovásznán immár három amatőr színtársulat működik – a Diákszínpad, a Pokolsár Egyesület és a Pódium – ami kisvárosok esetében ki­magasló teljesítménynek számít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2013-11-12: Magazin - :

A székely címer európai környezetben

Isten dicsőségére és személyes büszkeségből – címe­res emlékek és művészetpártolás a késő középkorban címmel szervezett nemzetközi értekezletet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tudomány és művészet kara Kolozsváron a múlt hét végén.
2013-11-12: Magazin - :

Román rendező filmje nyerte az Alter-Native nagydíját

Radu Jude román rendező Egy felhő árnyéka című rövidfilmje nyerte a nagydíjat a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon. A vasárnap kiadott közlemény szerint a fesztivál nagydíját a Román Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel.