Hírsaláta

2013. november 15., péntek, Belföld

NEVETSÉGES NÖVEKEDÉS. Öt lejjel nőtt augusztushoz képest az országos nettó átlagbér, amelyet szeptemberre 1609 lejben állapított meg az Országos Statisztikai Intézet. A növekedés mértéke 0,3 százalék, 2012 szeptemberéhez képest 4,6 százalék.

Az átlagbér továbbra is a kőolaj- és földgázkitermelő ágazatban, 4907 lej, legalacsonyabb a vendéglátóiparban, ahol mindössze 883 lej. A növekedés mértéke is a kőolaj- és földgázkitermelésben volt a legmagasabb, 24,3 százalék. A szénbányászatban viszont 12,6 százalékkal csökkent az átlagbér. (Media­fax)
FOLYTATÓDIK A MINISZTERELNÖK ÉS ÁL­LAMELNÖK BUTA VITÁJA. Victor Ponta nem tudta lenyelni, hogy a Băsescu család 300 hektáros földbirtokot vásárolt, méghozzá több mint egymillió eurós bankköl­csönnel, s parlamenti kivizsgálást helyezett kilátásba. El is robbant Băsescu főműsoridőben a kormányfő ellen, nemcsak lehazugozta, intellektuális tolvajnak és közép­szerű szakembernek nevezte, de az öndicséret bűnébe is beleesett, miközben láthatóan idegesen magyarázta bizonyítványát. „Mit tudnék mondani Pontának: ha politikai csatározásba kezdenél, miközben bajban vagy a költségvetés miatt, gyere, beszéljük meg ketten, hagyd békén Ioana lányomat. Ha pedig gyanakszol a lányomra, menj és jelentsd fel, de ezt a magad nevében tedd” – akadt ki Pontára. (Mediafax)
ELNYERHETI A LASSÚSÁG VILÁGRE­KORD­JÁT. Egy évvel későbbre – 2017-re – halasztotta a kormány a Brassó és Comarnic közötti autópálya átadásának határidejét. A sztráda építésére már februárban versenytárgyalást hirdetett a szállítási minisztérium, de azóta még csak egyeztetések folytak a lehetséges beruházókkal. A szaktárca december 9-re ígérte a versenytárgyalás nyertesének kihirdetését és azt, hogy még az év vége előtt szerződést köt a kivitelezővel. A Brassó és Comarnic közötti 58 km hosszú autópálya építése a becslések szerint 1 milliárd 200 millió euróba kerül. A munkálatok költségeit a beruházó fedezné, és kiadásait utólag az autópályadíjakból térítenék meg. (Realitatea)
KATONAI DÍSZSZEMLE A NEMZETI ÜNNEPEN. Öt évben egyszer december elsején Románia nemzeti ünnepét katonai parádéval ünnepeljék meg – javasolta a volt védelmi miniszter, Corneliu Dobriţoiu. Idén e célra a kormány közel egymillió eurót szánt. (Digi24)
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2013-11-15: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Életben van az eltűnt magyar
Életben van az a magyar állampolgár, akiről napokig nem lehetett tudni a Fülöp-szigeteki tájfun után – jelentette be Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában tegnap reggel.
2013-11-15: Közélet - Ferencz Csaba:

Lapunkat is kitüntették (Emberek az emberekért gála)

Szerda este a bukaresti JW Marriott Grand Hotel konfe­renciatermében mintegy 300 résztvevővel tartották a tizedik Emberek az emberekért díj­átadó gálát, amely a je­len­tősebb hazai civil szer­vezetek és támogatóik éves seregszemléje.