Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Autópályát a székelyeknek

2007. június 20., szerda, Közélet
Olyan új európai folyosó megrajzolását szorgalmazza a közlekedési tárca, amely egy ― Marosvásárhelyt és Iaşi-t (Jászvárost) ― összekötő székelyföldi szakaszt is magában foglalna, s ezáltal biztosítaná a magyar többségű régió közvetlen beilleszkedését az uniós közlekedési infrastruktúrába ― közölte Tánczos Barna, az RMDSZ szállításügyi államtitkára.

Erről Brüsszelben az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával is beszélt Ludovic Orban liberális párti miniszterrel együtt. Tánczos szeretné meghonosítani azt a szemléletet, hogy nem elszórtan, részleteiben kell meghirdetni a különféle autópálya-szakaszok megépítését, hanem azt az európai stratégiai elképzelések részévé kell tenni. Románia számára létfontosságú egy nyugat-kelet irányú autópálya, mert a jelenleg tervezett két európai folyosó nem fogja át megfelelő mértékben az országot. A 4-es számú ugyanis Dél-Erdélyen keresztül haladna (Temesvár―Nagyszeben―Piteşti―Bukarest), a 9-es pedig Iaşi-on keresztül folytatódna déli irányban Bukarest, majd Bulgária felé. Ez a két útvonal V-alakban Románia szélén haladna át, az ország észak-keleti része pedig fehér folt maradna. Székelyföld számára egyelőre az Észak-Erdélyen átfutó Bechtel-autópálya sem kecsegtet gyors és teljes megoldással, mert csak 2013-ra készülne el, és Marosvásárhelytől délre kanyarodna, így pedig a Székelyföld nagy része mintegy száz kilométeres távolságra maradna tőle. Ráadásul a Bechtel nincs ínyére az EU-nak. A Tánczos által szorgalmazott székelyföldi pályaszakasz 50―60 kilométer hosszú lenne, Marosvásárhely érintésével Gyergyó­szentmiklós környékén szelné át a Keleti-Kárpátokat. Ezzel Székelyföldről bárhonnan 40―50 kilométerre lenne autópálya. Románia évente 250 kilométernyi autósztrádát szeretne építeni a következő hat esztendőben.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2007-06-20: Közélet - x:

Visszakerült egy Bánffy-épület

Június végéig ki kell költöznie a Kolozsvár központjában levő székhelyéről a kolozs-szamosújvári görög-katolikus püspökségnek, mivel az épületet visszaszolgáltatták a volt tulajdonosok, a Bánffy grófok utódainak.
2007-06-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Tüntettek a nyugdíjasok
Több száz nyugdíjas vonult az utcára tegnap: a fővároson kívül bő másfél tucatnyi településen (pl. Brassóban, Temesváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Zilahon) voltak kisebb tüntetések; néhol a meleg miatt maradtak el. A tiltakozók követelték a nyugdíjemelést legalább a romániai átlagfizetés 45 százalékára, azaz 450 lejre.