Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Visszakerült egy Bánffy-épület

2007. június 20., szerda, Közélet
Június végéig ki kell költöznie a Kolozsvár központjában levő székhelyéről a kolozs-szamosújvári görög-katolikus püspökségnek, mivel az épületet visszaszolgáltatták a volt tulajdonosok, a Bánffy grófok utódainak.

Daniel Avram, a püspökség szóvivője elmondta: a kilakoltatás százhetven személyt érint, a Mócok útja 24―26. alatti jelenlegi székhelyen a püspökség mellett itt működik a görög-katolikus Inocenţiu Micu Líceum, illetve az Evangélista Szent János Teológiai Intézet is, és a hónap végéig lehetetlen megfelelő új székhelyet találni mindezek számára. A szóvivő szerint a helyzet botrányos, mivel a restitúciós törvényt kétféleképpen alkalmazzák, és a görög-katolikus egyház a vesztes. ,,A Mócok úti épület volt tulajdonosa esetében a törvényt korrektül ültették gyakorlatba, a görög-katolikus egyház kolozs-szamosújvári püspöksége esetében ez nem mondható el. Bár a Gheorghe Dima Zeneakadémia épületét, a Ioan Bob görög-katolikus templom udvarán levő épületet, illetve azokat az épületeket, amelyekben jelenleg a George Coşbuc Kollégium működik, visszaszolgáltatták a görög-katolikus egyháznak, a hatóságok nem adták meg a tulajdonosoknak a használat jogát" ― mutatott rá Daniel Avram. A szóvivő azzal vádolta a központi és helyi hatóságokat, hogy nem léptek közbe a helyzet megoldása érdekében. A püspökség 1991-től működik a Kolozsvár központjában lévő székhelyen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2463
szavazógép
2007-06-20: Közélet - x:

A Bolyai Tudományegyetem újraindítását kérik (A romániai magyar EP-képviselők)

A Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindításának szükségességéről Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Atilla és Szabó Károly által előterjesztett írásbeli nyilatkozat ismerteti a romániai magyar fiatalok számára rendkívül negatív beiskolázási számokat, kimondva, hogy a lakosság 6,6 százalékát kitevő 1,5 milliós magyar közösség négy, államilag finanszírozott egyetemre lenne jogosult.
2007-06-20: Közélet - x:

Autópályát a székelyeknek

Olyan új európai folyosó megrajzolását szorgalmazza a közlekedési tárca, amely egy ― Marosvásárhelyt és Iaşi-t (Jászvárost) ― összekötő székelyföldi szakaszt is magában foglalna, s ezáltal biztosítaná a magyar többségű régió közvetlen beilleszkedését az uniós közlekedési infrastruktúrába ― közölte Tánczos Barna, az RMDSZ szállításügyi államtitkára.