Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megkülönböztetett területalapú támogatás

2013. december 3., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági miniszter múlt hét végén újból megerősítette elhatározását, miszerint a területalapú támogatás nagy­sága változó lenne a birtokolt, illetve megművelt terület mérete függvényében. A szakminiszter Brăilán tett látogatásakor ismertette újból elgondolását.

Eszerint a gazdaságokat három csoportba rangsorolnák: 1 és 5 hektár közöttiek, 5 és 30 hektár közöttiek, valamint 30 hektáron felüliek. A tárcavezető a legfontosabbnak tartja az 5 és 30 hektár közötti gazdaságokat, ezek is kapnák a legtöbb támogatási pénzt hektáronként. A 30 hektárnál nagyobbaktól a közvetlen területalapú támogatás 7,5 százalékát venné el, ugyanennyit a kisgazdaságoktól is, amely összeg az 5 és 30 hektár közöttiekhez kerülne. Véleménye szerint így lehet ösztönözni a kisgazdaságokat, hogy társuljanak, s ezzel nagyobb hektáronkénti területalapú támogatásban részesülhessenek.
A miniszter egy másik törvénytervezetet is ismertetett: jövőtől a mezőgazdasági területek és az erdők telekkönyvezését a 2014 és 2020 közötti új uniós pénzekből és állami támogatásokból szeretnék megoldani. A törvénykezdeményezést a liberálisok nyújtották be, és eddig megkapta a szenátus és a képviselőház jogi bizottságának beleegyezését. Hátravan még a képviselőházi szavazás, és a miniszter szerint hamarosan ott is kedvező szavazat születik. A kormány uniós pénzekből 500 millió eurót szánna erre a célra az új költségvetésben, amelyhez a hazai költ­ségvetésből is lehetne pótolni. A telekkönyvezési támogatás 400 lej lenne birtokonként.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2013-12-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tejszűrőkről tárgyalnak

A magyarországi Szolnokra látogat a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének négytagú küldöttsége. Céljuk kapcsolatba lépni egy ottani céggel, mellyel tejszűrők beszerzési lehetőségeiről tárgyalnak – tudtuk meg Ötvös Mózes egyesületi elnöktől.
 
2013-12-03: Gazdakör - :

Gyakorlat Németországban

Újabb külföldi mezőgazdasági gyakorlat lehetőségét biztosítja az illyefalvi LAM Alapítvány. Ezúttal a Bajor Parasztszövetséggel együttműködve agroturisztikai panziókban és mezőgazdasági farmokon kínálják a németországi tanulási és munkalehetőséget – tudtuk meg id. Orbán Miklóstól, az alapítvány munkatársától.