Hírsaláta

2013. december 20., péntek, Belföld

NEM FÉRNEK EL MÁTYÁS SARKANTYÚJÁTÓL. Ismeretlen tettesek ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot: meggörbítették bal sarkantyúját. Bár az adventi és karácsonyi vásár, valamint a Főtérre tervezett szilveszteri népünnepély kapcsán a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó helyi rendőrség kordont helyezett el a szobor körül, mégis sikerült meg­rongálniuk.

Áprilisban is ismeretlen tettesek károsították a szobrot, melyet a román és a magyar kormány 800 000 eurós befektetéssel újított fel. Most is, mint korábban, Kolozsi Tibor szobrászművész, a Mátyás-szoborcsoport fő restaurátora végzi el a szükséges javítást. (Szabadság)
NYOLCMÉTERES DECEBALT AJÁNDÉKOZ­TAK MAROSVÁSÁRHELYNEK. Decebal dák vezér nyolc méter magas szobrát akarják felállítani Marosvásár­hely egyik közterén. A szobrot a dévai Maris Dava Kul­turális Egyesület adományozta a városnak, felállításáról az önkormányzati testület dönt egyszerű többséggel. Az RMDSZ önkormányzati képviselőinek egyelőre csak a szoborállítás megvitatásának elnapolását sikerült elérniük. A város polgármestere, a Demokrata Liberális Párt országos alelnöki tisztségét is betöltő Dorin Florea egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, de Ionela Ciotlaus, a város SZLSZ-es alpolgármestere kijelentette: a dák vezér szob­rának felállítása nem képezheti alku tárgyát. (MTI)
LASSAN ÉPÜLNEK AZ ÖREGOTTHONOK. Két évvel meghosszabbította a kormány a bezárt kórházak öregott­honná alakításáról szóló programot. A tervek szerint ez év végéig kellett volna az önkormányzatoknak megszervezniük az átalakításokat. Mint ismert, 2011-ben az akkori kormány 67 kórházat zárt be, és mostanáig csak 18 intézményben kezdték el a munkát. A programra szánt összeget felére – azaz 100 millió lejre – csökkentette a Ponta-kabinet. Eddig egyéb­ként 31 millió lejt költöttek el erre a célra. (Ziare.com)
MAGYAR TANÁRI ÁLLÁSOKÉRT IS LEHET VER­SENYVIZSGÁZNI. Közel száz új tanári állást hirdet meg hamarosan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, ezek egyharmada magyar oktatóknak kiírt poszt. Leonard Azamfirei, az egyetem rektora ma azt mondta, a 96 betöltetlen állás meghirdetését még jóvá kell hagynia az oktatási minisztériumnak. A MOGYE rektora a 2013-as évet értékelve azt mondta, idén sem merültek fel adminisztratív vagy az oktatás minőségét illető problémák, az egyetemen első­sorban a magyar és román oktatók, diákok egymás iránti bizal­mának az elvesztése okozott gondot. Ettől eltekintve Leonard Azamfirei sikeresnek értékelte az idei évet. (Népújság)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1451
szavazógép
2013-12-20: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Lemondott a nép ügyvédje
Lemondott Anastasiu Crişu, a nép ügyvédje személyes okok miatt távozik – jelentette be Crin Antonescu szenátusi elnök. A Szociál-Liberális Szövetség szavazataival megválasztott Crişu kényes helyzetbe került a koalíciós pártok vitája alatt, a nép ügyvédje lévén az egyedüli személy, aki alkotmányossági óvással megakadályozhatja egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését.
2013-12-20: Közélet - Szekeres Attila:

A rendőrség elhallgatta a csendőr okozta balesetet

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság elhallgatta, hogy egy csendőr balesetet okozott Kézdivásárhelyen. A Dózsa György Kovászna Megyei Csendőrfelügyelőség 3-as számú, kézdivásárhelyi egységének egy munkatársa ittasan vezetett, s két gépkocsiban okozott kárt kedden 20.20 órakor a belvárosban.